Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Μην ντροπιάσετε τα αίματα που χύθηκαν... | Στρατηγός Μακρυγιάννης

Γράφει η
Λένα Κουτούμπα
Εκπαιδευτικός

25 Μαρτίου 2022...

Ποιο είναι το μήνυμα του 21 προς τους μαθητές του σήμερα;

Η δουλεία του ανθρώπου στο χρήμα, στερεί από αυτόν τα υψηλά ιδανικά, σπέρνει θύελλες, χωρίζει, διαλύει τα πάντα...

Οι κορυφαίες προσωπικότητες, οι ήρωες του επαναστατημένου γένους, αγωνίστηκαν για της Πατρίδας την Ελευθερία και του Χριστού την Πίστη την Αγία...

Δεν υπολόγισαν τον εαυτό τους και το προσωπικό τους συμφέρον. Πολλοί από αυτούς λοιπόν, πέθαναν πάμφτωχοι και περιφρονημένοι, χωρίς να δικαιωθούν ποτέ για ό,τι προσέφεραν. Ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο 'Οθων του έδωσε χάρη και πέθανε αργότερα παραγκωνισμένος... Στη φυλακή του στο Παλαμήδι, που άνδρας ψηλός όρθιος δε χωράει, ζούσε με άλλους μαζί αγωνιστές, μέσα στα ίδια του τα περιττώματα..

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, στη λαϊκή εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη για την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα, καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία! Φυλακισμένος επί τριετία, πέθανε από τις κακουχίες. Και πόσοι άλλοι...

Δεν ξεχνάμε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, που τον κατακρήμνισε ο Γκούρας από τα τείχη της Ακρόπολης... όπως και τον θάνατο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια από τους Μαυρομιχάληδες, που δυστυχώς, προδιέγραψε και τον δρόμο που θα έπαιρνε από δω και στο εξής, το πολύπαθο, νεοσύστατο κράτος. Κι ας σταθούμε εδώ. Γιατί οι Μαυρομιχάληδες; Γιατί ήταν οι φεουδάρχες της Μάνης. Κι ο Καποδίστριας προσπάθησε να τους αφαιρέσει τα προνόμια από τους δασμούς και τη φορολογία που απολάμβαναν, όπως τα απολάμβαναν κι αρκετοί άλλοι Μανιάτες. Και βέβαια, πίσω από τους Μαυρομιχάληδες, εννοείται ότι κρυβόταν η Αγγλία και η Γαλλία. Και χάθηκε ο άνθρωπος αυτός που προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Και η επιλογή του Όθωνα; Δεν αντικατοπτρίζει τις διαμάχες, τις εσωτερικές συγκρούσεις των Ελλήνων; Γι' αυτό κυβέρνησαν την Ελλάδα οι Βαυαροί. Πόσο ταπεινωτικό, πόσο υποτιμητικό, για όλους τους Έλληνες και κυρίως για όλους αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους ολάκερη για την ανεξαρτησία της Πατρίδας. Οι μνηστήρες λοιπόν πολλοί. Όπως λέει κι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο Μεγάλο μας Τσίρκο: Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες, ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες... εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι... σαράντα με το λάδι και το ξύδι.. (από το φετινό μας θεατρικό)


Η γραφή του Στρατηγού Μακρυγιάννη αποκαλυπτική. Ένας άνθρωπος που πολέμησε, αγωνίστηκε, αηδίασε. Εκφράζει όμως με τον λόγο του τα υψηλά ιδανικά και την άδολη ελληνική ψυχή!

«Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει "εγώ"· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε στο "εμείς" κι όχι στο "εγώ"». Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική φράση του..

Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης...

Λένα Κουτούμπα 

Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.