Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Σκόπελος | Απεργιακή συγκέντρωση Οικοδόμων στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ


Συμβολικά, στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στη Σκόπελο, συγκεντρώθηκαν σήμερα, τηρώντας όλα τα μέτρα, απεργοί οικοδόμοι και μέλη φορέων και σωματείων τα οποία συμπαραστάθηκαν στη σημερινή πανοικοδομική απεργία, η οποία αποτελεί σκαλί για τη μαζική γενική απεργία στις 6 του Απρίλη και στη Σκόπελο.

Εκ μέρους των Φορέων και Σωματείων χαιρέτησε την συγκέντρωση ο Γιώργος Γούλας, ο οποίος είπε:

«Οικοδόμοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, νέες και νέοι της Σκοπέλου

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Σωματείου Οικοδόμων να συνδυάσει τη σημερινή πανοικοδομική απεργία με κινητοποίηση εδώ στο τοπικό υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ, την ώρα

-που κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κλιμακώνεται και απειλείται γενικότερη ανάφλεξη

-που τα σπίτια μας θυμίζουν κατάψυξη λόγω της απογείωσης των τιμών ρεύματος και πετρελαίου, για να κερδίζουν τα αρπακτικά της πράσινης ανάπτυξης

-που στο καλάθι του σούπερ μάρκετ μπαίνουν όλο και πιο λίγα από τα αναγκαία για τη λαική οικογένεια

-που τα εισιτήρια του καραβιού απογειώνονται

-που η πανδημία μαίνεται ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου,  απευθύνουν  κηρύγματα «καταλλαγής» στον λαό, που γίνονται όλο και πιο έντονα. Το μήνυμα που εκπέμπουν είναι γνώριμο και θυμίζει τα «τύμπανα πολέμου» που βαρούσε η εργοδοσία στα χρόνια της πιο πρόσφατης κρίσης: «Οι καιροί είναι κρίσιμοι, τώρα χρειάζονται σύνεση και νηφαλιότητα, δεν χωρούν "εξαλλοσύνες", τα κεφάλια μέσα, "κοινωνική ειρήνη", συνοχή και όχι διεκδικήσεις».

Γιατί όμως μας καλούν σήμερα να δείξουμε «αυτοσυγκράτηση», εμείς οι εργαζόμενοι και οι άλλοι βιοπαλαιστές; Γιατί - όπως λένε - «η χώρα μας δεν διαθέτει απεριόριστους πόρους, πρέπει να φροντίσουμε πρώτα από όλα την εθνική άμυνα».


Γιατί είναι «εθνικό συμφέρον» να ανταποκριθεί η χώρα στις «διεθνείς υποχρεώσεις» προς τους συμμάχους ΝΑΤΟ και ΕΕ, που είναι άλλωστε κοινός τόπος της κυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα.

Γιατί ο αγώνας για την υπεράσπιση της «διεθνούς νομιμότητας» θα έχει κόστος.

Και γιατί - όπως λένε - «μπαίνουμε σε περίοδο ανακατατάξεων, μεγάλων πιέσεων στην οικονομία, λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης», όπου προβάλλει η «ανάγκη» επιτάχυνσης της αλλαγής του «ενεργειακού μείγματος»...

Βέβαια, η εργατική τάξη, ο λαός μας πληρώνει χρόνια το κόστος των στρατηγικών των επιχειρηματικών ομίλων. Πλήρωσε την ανάπτυξη, πλήρωσε την οικονομική κρίση, πληρώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Πληρώνει τα επενδυτικά σχέδια της απελευθερωμένης Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με ένταση της ενεργειακής φτώχειας. Πληρώνει τον πληθωρισμό.

«Πληρώνει» τη λειτουργία ενός ολόκληρου συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πολλών εργαζομένων από τους λίγους μετόχους των επιχειρηματικών ομίλων.

Πληρώνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Κάθε μορφή διαχείρισης που επιλέγεται (με λιτότητα, με μεγάλα χρηματοδοτικά πακέτα και Ταμεία Ανάκαμψης, με περικοπές κ.λπ.) είναι μεταφορά του κόστους στους εργαζόμενους, αλλάζουν μόνο ο τρόπος και το από ποια τσέπη καλούνται να πληρώσουν.

Η πολιτική της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ακριβώς συνέχεια της ίδιας πολιτικής, γίνεται για λογαριασμό των ίδιων συμφερόντων, έχει στόχο να βγουν πιο ισχυροί οι μονοπωλιακοί όμιλοι πάντα σε βάρος του λαού.

Σήμερα, λοιπόν, οι λόγοι που οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διεκδικήσεις τους, την πάλη τους για σύγχρονα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, να μην «σηκώσουν λευκή πετσέτα», είναι πολλαπλάσιοι.

Να παλέψουμε για ΣΣΕ με αυξήσεις, για τα μέτρα ελάφρυνσης από την αβάσταχτη φορολογία, την ενίσχυση των νοικοκυριών, για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια.

Πλάι σε όλα αυτά, προστίθεται η πάλη για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων από την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από την άνοδο των τιμών της Ενέργειας και των ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Προστίθεται πάνω απ' όλα ο αγώνας για να σταματήσει τώρα η ελληνική εμπλοκή, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να μη χρησιμοποιείται το ελληνικό έδαφος, κανένας Ελληνας φαντάρος, αξιωματικός εκτός συνόρων.

Επομένως, το «μήνυμα» αυτό της «συναίνεσης» πρέπει να απορριφθεί ασυζητητί από το εργατικό κίνημα, από όλο τον λαό. Η κυβέρνηση μπορεί άλλωστε να συνεχίσει τον «εποικοδομητικό διάλογο» με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που ρόλος τους είναι να «βάζουν πλάτη» στις «κρίσιμες στιγμές», όπως έγινε και μέσα στην πανδημία. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πρέπει να σηκώσουν ακόμα πιο ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεών τους, όχι να την υποστείλουν.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί σκαλί για μαζική γενική απεργία στις 6 του Απρίλη και στη Σκόπελο.

Τις τρεις βδομάδες που απομένουν, απαιτείται ένταση της προσπάθειας για κινητοποίηση των εργαζομένων, χρειάζεται αναμέτρηση με την προπαγάνδα κυβέρνησης και εργοδοσίας, με τη συναινετική στάση άλλων δυνάμεων, με την οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης.»

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν το μέλος του Σωματείου Οικοδόμων Νίκος Ραβανός, ο οποίος είπε:


«Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι & άνεργοι στα συναφή επαγγέλματα,

Η απόφαση που πήρε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για τη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου, πατάει πάνω σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και διαρκώς οξύνονται. Υπηρετεί τις ανάγκες μας που, όλα αυτά τα χρόνια, συνεχώς συμπιέζονται από τους αντεργατικούς νόμους και τη συνολικότερη αντεργατική πολιτική. Η πολιτική αυτή, οπλίζει τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας και τη διευκολύνει να διατηρεί, για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, τα μεροκάματα, την ασφάλιση, τους εργασιακούς όρους στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ανεργίας στον κλάδο μας. 

Η ανάκαμψη στον κλάδο και ιδιαίτερα στην οικοδομή, τα τελευταία χρόνια, δεν έφερε ουσιαστική βελτίωση στο σύνολο των όρων δουλειάς δηλαδή, στην ασφάλιση, στο ένσημο.

Σήμερα υπάρχουν νέες δυνατότητες για να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να πετύχουμε αποτελέσματα που θα ανακουφίσουν τη ζωή μας.

Ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, έχει επείγοντα χαρακτήρα και δε χωράει καμία καθυστέρηση. 

Το μεροκάματό μας εξανεμίζεται πριν καν μπει στις τσέπες μας από την τεράστια ακρίβεια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, στο super market,  που έχουν φτάσει στα ύψη κι εκεί θα διατηρηθούν για πολύ καιρό. 

 Η κατάσταση αυτή έχει συνέπειες, όχι μόνο για τους μεροκαματιάρηδες του κλάδου αλλά και για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φατουρατζήδες που εργάζονται στην οικοδομή. Η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, μεταφέρεται ως πίεση και οξυμένο πρόβλημα στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τις Κατασκευές.

Αυτός που φτιάχνει ή ανακαινίζει το σπίτι του, βγαίνει εκτός προϋπολογισμού με τις αυξημένες τιμές στα οικοδομικά υλικά.

Ο φατουρατζής, οι μικροΕΒΕ βρίσκονται σε ένα «τρεχαλητό», εντατικοποιούν τη δουλειά μήπως και καταφέρουν να την ολοκληρώσουν χωρίς να μπουν μέσα.

Ο μεροκαματιάρης οικοδόμος θα υποστεί όλη την πίεση για να βγει η δουλειά και θα είναι με την αγωνία αν θα του πληρωθούν όλα τα μεροκάματα.

Για τους μεγαλοεργολάβους των δημοσίων έργων έχουν. Η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την οικονομική τους στήριξη, με αναπροσαρμογή  10% επιπλέον των συμβολαίων εκτέλεσης των έργων λόγω των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Για τους εργαζόμενους, τους μεροκαματιάρηδες, τους μικρούς ΕΒΕ που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του εισοδήματός τους, όπως διαχρονικά κάνουν όλες οι κυβερνήσεις.

Είναι πρόκληση, οι εργοδοτικές οργανώσεις να επικαλούνται διάφορες δυσκολίες και εμπόδια για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τους χρηματοδοτεί επειδή ανατιμήθηκαν τα οικοδομικά υλικά και αυτοί κάνουν παζάρια στην υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα ανακουφίζει τους εργαζόμενους, θα βελτιώνει τα μεροκάματα και τους μισθούς, 13 χρόνια μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης.

Συνάδελφοι,

Η επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργείται για τους λαούς, όπως και για τον δικό μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας δεν μπορεί να μας βρίσκει αδιάφορους. Απορρίπτουμε όσους μας ζητούν να διαλέξουμε στρατόπεδο, να κάνουμε κι άλλες θυσίες για τους βρώμικους πολέμους τους. Γιατί μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ανταγωνισμό της με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. για τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δεν έχουμε κανένα λόγο να διαλέξουμε ληστή. Δεν δεχόμαστε να ματώνουμε για τα κέρδη των λίγων, να μας παρασέρνει το τσουνάμι της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα μας και τσακίζει τις ζωές μας. Να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τις δυσβάστακτες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο ψωμί, στα είδη πρώτης ανάγκης

Είμαστε αποφασισμένοι να τραβήξουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι τέλους. Τα αιτήματα μας αφορούν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και των Κατασκευών, όλο τον λαό!.

Η επιτυχία της Απεργίας σήμερα και των απεργιακών συγκεντρώσεων βγάζει στην επιφάνεια νέες δυνατότητες, δημιουργεί όρους για να πετύχουμε αποτελέσματα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, δίνει  ώθηση στην Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη! Οι λύσεις που προσδοκούμε και διεκδικούμε να γίνουν πράξη δεν θα έρθουν αν μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αν κάνουμε υπομονή να περάσει η μπόρα, αν περιμένουμε να εμφανιστούν οι σεσημασμένοι «σωτήρες», που όλο τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και όταν έρθουν «στα πράγματα», μας φορτώνουν με αντεργατικούς νόμους και ψαλιδισμένα δικαιώματα.

Το δίκιο μας θα κερδηθεί στους δρόμους του αγώνα! Κανείς δεν πρόκειται να μας χαριστεί.

Οι Οικοδόμοι διεκδικούν:

• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς.

• Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. 

• Όχι στον πόλεμο. Καμία εμπλοκή της χώρας μας με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, στρατιωτικά μέσα, εκστρατευτικό σώμα, χρησιμοποίηση υποδομών του ελληνικού εδάφους.

• Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

• Εδώ και τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισής μας. Κάθε μέρα δουλειάς και μέρα ασφάλισης.

• Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανιδάδες, ξυλουργοί κ.α.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Μείωση εδώ και τώρα των τιμολογίων ρεύματος, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαικής κατανάλωσης, καμία αύξηση στα ακτοπλοικά εισιτήρια-καμιά διακοπή ρεύματος σε λαικό σπίτι .

Προσλήψεις γιατρών, ακτινολόγου και νοσηλευτών στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, άμεση αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών-τέρμα πια στον εμπαιγμό 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη, πρέπει να τις επιβάλουμε με την πάλη μας!

Η Απεργία στις 6 του Απρίλη να δώσει μήνυμα αντίστασης, μήνυμα νίκης για το λαό!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.