Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Με προβλήματα το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου

Ο Βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος κατέθεσε σήμερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Ερώτηση προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη  σχετικά με την ανάγκη να αναληφθεί άμεσα από το  Υπουργείο πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Νάκος το Ταμείο, που είναι αρμόδιο και για τα πέντε λιμάνια των τριών τουριστικών νησιών των Βορείων Σποράδων, αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονα προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου όταν ιδρύθηκε το 1956, απασχολούσε ένα υπάλληλο και τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων τα επισκέπτονταν 2.000 τουρίστες ενώ σήμερα που ο αριθμός των τουριστών ξεπερνά τους 100.000 δεν έχει κανέναν υπάλληλο.
Συγκεκριμένα στο Ταμείο τοποθετήθηκε στις 7 Μαΐου Πρόεδρος, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων διαπίστωσε τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά από  έξι μήνες χωρίς πρόεδρο και χωρίς τη μία και μοναδική υπάλληλο η οποία βρίσκεται σε άδεια λοχείας. Όπως είναι επόμενο χωρίς κανένα μόνιμο υπάλληλο και χωρίς κανένα συμβασιούχο το Ταμείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία από τις αρμοδιότητές του, οι οποίες  είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Τα ετήσια έσοδα του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου υπερβαίνουν τις 700.000 ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά εάν μπορούσε να εφαρμοσθεί στενή οικονομική παρακολούθηση. Επιπλέον, για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου απαιτείται γραμματειακή και λογιστική υποστήριξη, που θα τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων και αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Ακόμη στα  νησιά για τα οποία είναι αρμόδιο το Ταμείο, υφίστανται εγκαταστάσεις που απαιτούν κάθε χρόνο υψηλής ποιότητας  συντήρηση, ενώ παράλληλα στις χερσαίες ζώνες των νησιών αρμοδιότητας του, λειτουργούν πλέον των εξήντα επιχειρήσεων, στις οποίες το ταμείο παραχωρεί κάθε χρόνο την άδεια αναπτύξεως τραπεζοκαθισμάτων. Τόσο η ανάθεση και η εκτέλεση των εργολαβιών που αφορούν τα έργα συντήρησης όσο και η έκδοση των αδειών και η είσπραξη των εσόδων είναι ενέργειες που προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία και εξειδίκευση ανθρώπων που θα απασχολούνται στο Ταμείο. 
Καταλήγοντας ο κ. Νάκος τονίζει ότι  είναι άμεση ανάγκη η έγκριση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και παράλληλα η έγκριση σύναψης συμβάσεων του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου με τρία άτομα, 1 θέση ΠΕ διοικητικού και 2 θέσεις  ΔΕ διοικητικού και ζητά από την κα Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να λάβει ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου.

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
    τί άδεια λοχείας είναι αυτή που έχει η υπάλληλος και κρατάει μέχρι τον Οκτώβριο;
    Και, τέλος πάντων, τόσο ειδικές γνώσεις χρειάζονται -που μόνο η κυρία τις γνωρίζει- ώστε να «ξεμπλοκάρουν» τα τιμολόγια και να πληρωθούν οι πολυάριθμοι προμηθευτές σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ονειρευόταν ο νέος πρόεδρος του ΛΤΣ πως θα βρει; Ανθόσπαρτο δρόμο με κρίνα και γιασεμιά; Δεν τον είχε ενημερώσει ο δήμαρχος Σκοπέλου πριν τον προτείνει; Ή ήλπιζε ο δήμαρχος στις μεθόδους «μπακαλικής» που εφαρμόζει ο ίδιος κατά κόρον στο δήμο; Απευθυνόμαστε τώρα στον κ. βουλευτή για βοήθεια.

    Και τι νομίζει ο κ. βουλευτής, πως αν προκηρυχτούν 3 «σκανδαλώδεις» θέσεις διοικητικών για να εξασφαλίσουμε νέες οικογένειες ψηφοφόρων θα λυθεί το πρόβλημα; Η συγκεκριμένη μάλιστα θέση ΠΕ διοικητικού είναι φωτογραφική.

    Προτεραιότητα έχουν οι εγκαταστάσεις, τα έργα συντήρησης και οι αναθέσεις και εκτελέσεις των εργολαβιών. Αυτά χρειάζονται άτομα (υπαλλήλους) με κατάρτιση και εμπειρία σε συγκεκριμένους τεχνικούς τομείς και όχι ΠΕ ή ΔΕ διοικητικούς. ΔΕ διοικητικό έχει το Λιμενικό Ταμείο, δεν χρειάζεται άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο Κς ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΤΑΝ Η ΝΔ ΗΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΙΣΗ . Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ» ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΑ «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ Ν.Δ. . ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ?
    ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΜΕΣ ΤΟ ΝΕΡΟ,ΕΤΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζω να υποβλήθηκε αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την στιγμή που υπηρετούσε μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος και να μην εγκρίθηκε.
    Αλλά ποιός να κινήσει τα νήματα,ο εκάστοτε Πρόεδρος;Αυτός είναι για να δίνει εντολές,όχι για να γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mε έγγραφό του και με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» ο πρώην πρόεδρος του Λ.Τ.Σ. κ. Ηρακλής Μωραΐτης, στις 20 Νοεμβρίου του 2008 ζητούσε την αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού για το Λιμενικό Ταμείο Σκόπελο.

    Ο κ. Μωραϊτης αφού εξηγούσε αναλυτικά την κατάσταση του Λιμενικού Ταμείου σημείωνε:
    «Κατόπιν αυτής της αναλυτικής εικόνας που προσπάθησα να σας δώσω παραπάνω για τις δραστηριότητές μας, αλλά και να μπορεί ο υπάρχων υπάλληλος να κάνει χρήση των δικαιωμάτων αδείας του χωρίς η υπηρεσία μας να νεκρώνεται είναι επιτακτική η ανάγκη οργανικής στελέχωσης του Ταμείου μας με:
    7.1. Με μια θέση ΠΕ ή ΤΕ διοικητικού προσωπικού.
    7.2. Με μία θέση ΤΕ Τεχνολόγου Μηχανικού ή Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.
    7.3. Με μία θέση ΥΕ Εργάτη γενικών καθηκόντων.

    Η σχετική πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση από την πρόσληψη του προσωπικού αυτού εκτιμάται στο ποσό των 50.000 €, η οποία θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους προϋπολογισμούς του Ταμείου μας, και πιστεύω ότι θα υπερκαλυφθεί από την είσπραξη διαφευγόντων εσόδων.»

    Μάλιστα στις 16 Ιανουαρίου του 2009 (δύο μήνες μετά) στέλνει επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστ. Παπαληγούρα, με την οποία εκφράζει την αγωνία του για το λιμενικό ταμείο. Το έγγραφο προς τον υπουργό γράφει μεταξύ άλλων:
    «Θερμά σας παρακαλώ να διαβάσετε προσωπικά το περιεχόμενο του εγγράφου μας αυτού, στο οποίο σήμερα προσθέτω και ένα ακόμη σοβαρότατο επιχείρημα για την αναγκαιότητα της αύξησης των οργανικών θέσεων. Και αυτό είναι ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο, η μοναδική μας υπάλληλος, λόγω εγκυμοσύνης, θα απουσιάζει σε άδεια για μήνες και επομένως το Ταμείο μας θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί, να βάλει δηλαδή λουκέτο, με όλες φυσικά τις δραματικές επακόλουθες συνέπειες.
    Έτσι λοιπόν, σας παρακαλώ όπως εγκρίνετε το εξαιρετικά επείγον αίτημά μας, όταν μάλιστα οι σχετικές δαπάνες θα καλυφθούν από το Ταμείο μας, δεν θα επιβαρύνουν δηλαδή τον Τακτικό Προϋπολογισμό της πατρίδας μας.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜ ΤΖΩΡΤΖΗΣ10 Ιουνίου 2010 στις 11:21 π.μ.

    ΕΜΕΙΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (ΤΩΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ) ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Ε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΛΒΑΔΕΣ!!! ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΕΙ ΤΗΝ ΝΟΥΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΤΑΝΕ ΠΕΡΥΣΙ? Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΤΑΝ Ο Κ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ? ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΗΤΑΝ ΑΚΕΦΑΛΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι απορώ γιατί ο νέος πρόεδρος απευθύνθηκε σε βουλευτή της ΝΔ για το πρόβλημά του και όχι σε βουλευτή του κόμματός του!!! Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα την ανάρτηση και τα σχόλιά της με προσοχή. Θεωρώ άτοπη την παρέμβαση βουλευτή για «νέες θέσεις διοικητικών» και καμία αναφορά σε θέσεις τεχνολόγων ή γενικών καθηκόντων. Αλλά και εργατών καθαριότητας, μιας και τα λιμάνια της Σκοπέλου, εκτός των άλλων, πάσχουν από καθαριότητα.

    Από τα 700.000 ευρώ ετήσια έσοδα του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου -αν αυτά διαιρεθούν δια των πέντε λιμανιών- δεν προκύπτουν σημαντικά ποσά για πάγια έξοδα και ουσιαστικά έργα υποδομής και συντήρησης.

    Η άποψή μου είναι πως άσκοπες νέες θέσεις που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα θα αυξήσουν τα έξοδα του ΛΤΣ. Φυσικά οι σχετικές δαπάνες θα καλυφθούν από το ταμείο και δεν θα επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό της χώρας, αλλά θα επιβαρύνουν αναλογικά στο άμεσο μέλλον τους χρήστες των παροχών.

    Ήδη υπάρχουν έντονα παράπονα από επισκέπτες/χρήστες των παροχών ότι το νερό και το ηλεκτρικό μέσω της ειδικής κάρτας που εκδίδει προς πώληση το ΛΤΣ κοστίζει πολύ ακριβά. Από ότι αναφέρουν, η κάρτα τελειώνει αμέσως. Ας μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνα πόσο εισπράττει το ΛΤΣ για το νερό/λίτρο και το ηλεκτρικό/ kWh από τους χρήστες.

    Ο σκοπός της ύπαρξης παροχών στα λιμάνια είναι η προσέλκυση επισκεπτών/τουριστών που θα τους παρασχεθούν αυτές οι παροχές σε λογικές τιμές ώστε να επανέλθουν, και όχι για να τους «γδάρουμε» και να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους ή ακριβέστερα να μην ξαναδέσουν το σκάφος τους.

    Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, Καίρη Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή τη στιγμή το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας,απ ότι πληροφορούμε από το Βlog.H προκήρυξη θέσεων για πρόσληψη προσωπικού ανεξαρτήτου ειδικοτήτων και κατηγορίας εκπαίδευσης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.Ο λαός μας λέει "Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" Τώρα τι γίνεται;Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με έγγραφα,ούτε με παρεμβάσεις βουλευτών.Οι τρεις Δήμοι που αυτή την στιγμή καίγονται στην κυριολεξία,νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούν και να διαθέσουν δικό τους προσωπικό επικουρικά για να βοηθήσουν στην λειτουργία του Λ.Τ.Τα λόγια είναι για δημιουργία εντυπώσεων,δεν φέρνουν λύσεις, στην πράξη τι γίνεται,αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί χθες και όχι αύριο.
    Πέρασαν τόσοι μήνες άσκοπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.