Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Τουρισμός… Ώρα Μηδέν;

Γράφει η Δέσποινα Συμιακάκη
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης
«Νέα Προοπτική για τη Σκιάθο»
Την τελευταία πενταετία μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία και μέσω της εφημερίδας σας  (βλ. άρθρο «Επιτακτική η ανάγκη  διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος» Απρίλιος – Μάιος 2009) να αναφερθώ στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που αποτελούν πλέον  σήμερα  τη βασική στόχευση όλων των Ελληνικών Τουριστικών προορισμών, προκειμένου να διατηρήσουν με επιτυχία την τουριστική τους ταυτότητα. Δυστυχώς  δεν έγινε κανένας προγραμματισμός με συμμετοχή σε αντίστοιχες Τουριστικές Εκθέσεις, έκδοση φυλλαδίων με προώθηση εναλλακτικών δράσεων κ.α.
Πέρα και πάνω από όλα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι ξεκομμένη και αυτόνομη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα αλλά αποτελεί, μαζί με τους άλλους τομείς, ένα ενιαίο παραγωγικό σύμπλεγμα και πρέπει να το δούμε και να το διαχειριστούμε ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας και κατά συνέπεια της διασφάλισης του βιοτικού μας επιπέδου. 


Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι δύσκολα και επώδυνα και για τον ελληνικό τουρισμό και αυτό δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους. Ευτυχώς ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ  της ταινίας  ΜΑΜΑ ΜΙΑ «πέσαμε στα μαλακά» τις δύο προηγούμενες τουριστικές περιόδους, εφόσον τη μεγάλη πτώση την αντιληφθήκαμε μόνο σε τζίρο (25-30%) και πολύ λιγότερο σε αφίξεις (περίπου 5%). Αυτό είναι λογικό όταν προσέλκυσε ως επί το πλείστον νεαρές ηλικίες με χαμηλό «βαλάντιο».
Δυστυχώς η παραπάνω καλή συγκυρία δε αποτελεί πανάκεια, αλλά ένα ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΓΜΑ, γι' αυτό η Δημοτική Αρχή ας  σταματήσει να είναι με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας  τον "από μηχανής θεό" που δεν θα έρθει! Οι κινήσεις δε πανικού,  όπως η διαφήμιση με καθυστέρηση σε Ελληνικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, που προσελκύουν Έλληνες επισκέπτες την υψηλή περίοδο, δε λύνουν το πρόβλημα της εποχικότητας (η περίοδος μικραίνει κάθε χρόνο) και δεν στηρίζουν τους επαγγελματίες την χαμηλή και μεσαία περίοδο που «πονάνε». Τουναντίον φέρνουν εν δυνάμει επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως εύρεσης εισιτηρίων, καταλύματος κ.α.  και συνήθως  δυσαρεστούνται,  με κατάληξη τη δυσφήμισή του νησιού μας. 
Είναι γεγονός ότι βιώνουμε σήμερα ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ, πολλά από τα πράγματα που θεωρούσαμε σταθερά αλλάζουν, ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΜΑΣ ΠΕΛΑΤΕΣ περνάνε και αυτοί οικονομική κρίση, ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθούμε ουσιαστικά, με συντονισμένες ενέργειες,  μακρόπνοο σχεδιασμό και συγκροτημένο πρόγραμμα.  
Αυτό επιβάλλει τον ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ και ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ της τουριστικής μας ταυτότητας και την  επανατοποθέτηση μας στη διεθνή και την εγχώρια τουριστική αγορά με μια πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη τουριστική προσφορά, ώστε η επίσκεψη στο νησί μας να αποτελεί ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Θα απευθύνεται σε πιο ενημερωμένους, πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς και πιο εύπορους  επισκέπτες,  και θα επιφέρει διεύρυνση της περιόδου ακόμη και πέραν των 6-7 μηνών. Ασφαλώς αυτός ο «επιλεκτικός» ή αλλιώς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  αποτέλεσε μέχρι σήμερα μικρό ποσοστό των αφίξεων και  εφόσον η κυριαρχία του μαζικού τουρισμού έχει αποτύχει λόγω ακριβού κόστους ζωής στη χώρα μας και των ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε, γιατί οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού πριν προλάβουν να προωθηθούν ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ. 
Έτσι όχι μονάχα θα μπορέσουμε να ελπίσουμε στην έξοδο από την κρίση, αλλά σε μακροπρόθεσμη και ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας, την οικονομική μας ευημερία καθώς και την προστασίας του ιδιαίτερου σε κάλος  φυσικού περιβάλλοντος. 
Με εκτίμηση,
Δέσποινα Συμιακάκη
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης  « Νέα Προοπτική για τη Σκιάθο »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.