Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ανταποδοτική ανακύκλωση στη Σκόπελο

Στη Σκόπελο έχει ξεκινήσει δυναμικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταριών, συσσωρευτών και χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ένα βήμα ακόμα. Ψηφίστηκε η σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Σκοπέλου με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Ανταποδοτικής Διαχείρισης και Ανακύκλωσης Συσκευασιών και Αποβλήτων με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.».
Το Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ θα υλοποιηθεί με την τοποθέτηση σε διάφορα σημεία της Σκοπέλου Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, τα οποία αποτελούνται από αυτόματα μηχανήματα ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, για την ανακύκλωση των πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων συσκευασιών, καθώς και από ειδικό εξοπλισμό για την ανακύκλωση άλλων υλικών συσκευασίας (όπως χαρτί, πολυστρωματικές χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες κ.α.). Στα Κέντρα αυτά, οι δημότες επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες και αυτόματα τους αποδίδεται -με χρήση των υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων- απόδειξη με το αναλογούν ανταποδοτικό κίνητρο, ενώ παράλληλα τους παρέχονται και επιπλέον προσφορές-κίνητρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης (όπως μεγάλα δώρα διαγωνισμών, δειγματοδιανομές, εκπτωτικά κουπόνια κ.α.). Σημειώνεται, ότι οι δημότες έχουν την επιλογή είτε να παραλάβουν την απόδειξη ανταποδοτικού κινήτρου για δωρεάν αγορές σε συνεργαζόμενα καταστήματα (πατώντας το “πράσινο” κουμπί σε κάθε μηχάνημα) είτε αυτόματα να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικών σκοπών, μέσω του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου (πατώντας το “κίτρινο” κουμπί σε κάθε μηχάνημα). 
Γιατί να κάνουμε ανακύκλωση;
Με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας, μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο χώρο της υγειονομικής ταφής και κατ΄ επέκταση τη μερική επίλυση του προβλήματος την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων ουσιών και υλικών. Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και προορίζονται για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία. 

Το όφελος από την ανακύκλωση είναι η μείωση της ρύπανσης από τα απορρίμματα και συνίσταται στην ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων και στην περιβαλλοντικά φιλική επεξεργασία και διάθεσή τους.

7 σχόλια:

  1. Χωρίς πολλά λόγια. Μπράβο!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2939/01 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 αυτού, τίθεται υποχρέωση στους ΟΤΑ για την εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας, σε συνεργασία με τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
    Για να το κάνουμε ποιο κατανοητό από το 2001 θα έπρεπε να υπάρχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα.
    Και το Άρθρο 20 λέει για της ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν εφαρμόσουν τον Νόμο.
    Δηλαδή είμαστε 10 χρονάκια
    Πίσω.... , πίσω......,πίσω,......
    Μήπως υποτιμούν την νοημοσύνη μας 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ τι έκανες;Είσαι δημότης αυτού του τόπου;
    Συμμετέχεις στα κοινά;Για μιλάς επί του ασφαλούς.
    Αφού όλοι αυτοί επί 10 χρόνια δεν έκαναν τίποτα.
    Γιατί δεν βγαίνουν μπροστά αυτοί που θεωρούν τους ευατούς τους ικανούς να διοικήσουν καλύτερα το τόπο.
    Οπως μαθαίνω κανένας δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και να πλαισιώσει τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων.
    Επίσης το ΠΑΣΟΚ ψάχνει ακόμη υποψήφιο κοινής αποδοχής για να στηρίξει στις εκλογές του Νοέμβρη.
    Αυτό είναι το ενδιαφέρον για το καλό του τόπου,μόνο η κριτική η οποία δεν μας αγγίζει γιατί είμαστε έξω απ αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον Κο Κα 27/11:47 .
    Θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι δουλειά έχει το ΠΑΣΟΚ . Αν θέλετε να μάθετε ανήκω στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων .
    Εμάς δεν μας υπολογίζετε ?
    Συγνώμη που τάραξα τα νερά σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΠΑΣΟΚ το έφερα σαν παράδειγμα.Αν άκουγα ότι ο χώρος στον οποίο ανήκετε έψαχνε υποψήφιο κοινής αποδοχής για να στηρίξει στις εκλογές του Νοέμβρη θα το ανέφερα.
    Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ των υποψηφίων που στηρίζουν κόμματα.Τα κόμματα και τα συμφέροντά τους δεν έχουν καμμία δουλειά στις τοπικές κοινωνίες.
    Μην μου ζητάς συγνώμη που τάραξες τα νερά μου γιατί αν ήταν λιμνάζοντα και όχι ταραγμένα δεν θα συμμετείχα στο Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.