Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Σχόλιο για την ομιλία «Εθελοντισμός Τώρα»

Τελευταίως, διαβάζοντας τον τοπικό Τύπο, ανακαλύπτω ότι διάφοροι, ειδήμονες, εθνοσωτήρες, ναυαγοσώστες κ.α., κηρύσσουν μεθόδους ανάπτυξης για το καλό του νησιού μας.
Στις 16 Απριλίου 2012, στο Δημοτικό καφενείο Σκοπέλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση – συζήτηση, όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, ανέπτυξε το θέμα «Εθελοντισμός Τώρα»(κλικ). Στην ομιλία του παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου και των κοινοτικών διαμερισμάτων αυτού.
Ως ενεργός δημότης, θέλησα να διαβάσω το κείμενο της ομιλίας του καθηγητού. Ειλικρινά όσες φορές και αν το διάβασα και ενδελεχώς το εμελέτησα, δεν μπόρεσα να...
κατανοήσω και να εμπεδώσω, την ανάπτυξη που θα προκύψει για το καλό του νησιού μας, μέσα από τον «Εθελοντισμό»!!!. Η εγώ έχω ξεχάσει τα Ελληνικά που έμαθα στο σχολείο, η ο ομιλητής δεν έχει συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει στην κοινωνία της Σκοπέλου και γενικότερα της χώρας μας, ή προσπάθησε με τα λεγόμενά του να υποβαθμίσει την νοημοσύνη μου.
Κατ΄ αρχήν θέλω να τον ρωτήσω, αν για την παραπάνω συγκέντρωση ήταν δική του η ιδέα ή κλήθηκε από κάποιους; Ποιοι είναι οι κάποιοι και γιατί τώρα;
Το να κατεβάσουμε ένα κείμενο από το διαδίκτυο και να το διαβάσουμε στο ακροατήριο το θεωρώ επιεικώς παιδικό. Αν αποδεχθούμε όμως το νόημά του, το χαρακτηρίζω όραμα! Κατά πόσον όμως αυτό το όραμα έχει ρεαλισμό; Η εμπειρία που έχω αποκτήσει από την αντιπαράθεση μου με τους Καλλικρατικούς Άρχοντες του Δήμου Σκοπέλου, με δίδαξε ότι οι διοικούντες δεν έχουν ούτε ρεαλισμό ούτε όραμα. Ποίοι ήσαν λοιπόν οι αποδέκτες της ομιλίας του κ. Παναγιώτου;
Με την φράση «όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου, όταν παίρνεις γεμίζει το χέρι σου» (ενότητα της ομιλίας) τι άραγε να εννοεί ο ποιητής; Εγώ θα συμπληρώσω το χέρι σου και η τσέπη σου γεμίζει.
Η λέξη εθελοντής, ενθυμούμαι από το Γυμνάσιο, σημαίνει τον θεληματικώς, τον εκουσίως προσφερόμενο να πράξει κάτι. Από τους γονείς μου και εξ απαλών ονύχων, γαλουχήθηκα να προσφέρω ανιδιοτελώς εθελοντισμό, για την θεραπεία της ανάγκης του πλησίον μου χωρίς κωδωνοκρουσίες και βυζαντινά ανάκαρα.
Ο κ. καθηγητής στην ομιλία του, προσπάθησε να δώσει βαρύνουσα σημασία στον εθελοντισμό χαρακτηρίζοντάς τον ως επιτακτικό και επιβεβλημένο, προκειμένου με τις διάφορες μορφές δράσης, να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 8% και 15%(!!!) μετατρέποντας δηλαδή την εκούσια κοινωνική προσφορά σε εργατώρες. Μάλιστα προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών του παραθέτει τα στοιχεία των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Κρατών. Μάλλον τα έχει μπερδέψει. Του διαφεύγει ότι ο Βέλγος, ο Γάλλος, ο Γερμανός δεν ψάχνει στα σκουπίδια για φαγώσιμα. Δεν κοιμάται στα παγκάκια και μέσα στα χαρτοκιβώτια, δεν περιμένει να τελειώσει η λαϊκή αγορά για να σιτιστεί με τις πατημένες ντομάτες, δεν μαστίζεται από ανεργία, δεν ξυπνάει το πρωί για να στήνεται επί ώρες στην ουρά για να ξοφλήσει τα παράνομα χαράτσια Δεν έχει άνεργα όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Απεναντίας έχει τον μισθό του, την σύνταξή του, την αξιοπρέπειά του, την άριστη ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, την παιδεία του, τα ωραία του σχολεία... Κύριε καθηγητά τα παιδιά μας λιποθυμούν στο δρόμο από την ασιτία. Ένας πραγματικός Γολγοθάς η επιβίωσή μας. Σε ποια χώρα ζει ο εν λόγω καθηγητής;
Η ανάπτυξη ενός τόπου και μιας κοινωνίας επέρχεται μέσα από άλλα μονοπάτια. Ερωτώ τον κ. Παναγιώτου αν μέσα από τον εθελοντισμό μπορώ να πιάσω από τον γιακά τον κάθε εφοπλιστή και να του επιβάλω να μειώσει το εισιτήριο από τα 50 στα 15 ευρώ, προκειμένου η Σκόπελος να βουλιάξει από επισκέπτες- τουρίστες. Τον ερωτώ αν μέσα από τον εθελοντισμό μπορώ να πιέσω τον πολεοδόμο, τον Αστυνόμο να ελευθερώσει τις ακτές εφαρμόζοντας την Ελληνική Νομοθεσία από τα συρματοπλέγματα για να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές του νησιού μου.
Δεν θα πληρώσω εγώ τις λαμογιές των άλλων.
Κατόπιν των ανωτέρω και αδιαφορώντας για τα όποια σχόλια , θα στείλω ένα ηχηρό ΟΧΙ στον εκτός πραγματικότητας κ. καθηγητή και στο είδος του εθελοντισμού, που αυτός προσπάθησε να πλασάρει στους συνδημότες μου.
Προσωπικά πιστεύω ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Οσονούπω θα ανατείλει…
Με τιμή
Αναστάσιος Φάλκος του Ιωάννη

6 σχόλια:

  1. Συμφωνώ και επαυξάνω! Κάθε καλοκαίρι κατεβαίνω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ και μαζεύω τα σκουπίδια από τις παραλίες της Σκοπέλου!!! Αναρωτιέμαι όμως: γιατί νιώθω κορόιδο;! Κάθε χρόνο καίω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ βενζίνη στη βάρκα μου για να κάνω βόλτα τους τουρίστες σε αξιοθέατα και παραλίες που δε μπορούν να προσεγγίσουν επειδή οι περισσότεροι δρόμοι είναι επιεικώς ακατάλληλοι, ενώ υπάρχουν και παραλίες μη ανοιχτές στο κοινό!!! Και πάλι κορόιδο νιώθω. Κάθε καλοκαίρι θα τύχει να πάω ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να εξυπηρετήσω επισκέπτες και φιλοξενούμενούς μου από το λιμάνι γιατί ντρέπομαι να τους πω πόσο θα πληρώσουν σε ΤΑΞΙ!!! Κι όμως, πάλι κορόιδο νιώθω! Γιατί αργά ή γρήγορα θα ακούσω το μεγάλο παράπονο όλων: «Πολύ ακριβό το νησί σας!» ή «Πολλά δώσαμε για να έρθουμε!»… Και ρωτάω: Ποιός οδηγός λεωφορείου θα δουλέψει εξτρά και εθελοντικά για να κρατήσει η κίνηση μέχρι αργά τη νύχτα;;; Αν εγώ χρησιμοποιήσω το αμάξι μου να μεταφέρω κόσμο δωρεάν, από ποιους και σε ποιους θα βρεθώ να απολογούμαι για την ευαισθησία μου να δηλώνω ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ;;;; Ποιος οδηγός ΤΑΞΙ θα τολμήσει να προσφερθεί τον Αύγουστο μήνα, όταν μετά τις δύο τη νύχτα παραμένει ένα!!!! Ε Ν Α !!!!!!!! ΤΑΞΙ να εξυπηρετεί τους τουρίστες;;;;!!!!! Ο Δήμαρχος νίπτει τας χείρας του σε ότι αφορά την ανάπτυξη αυτή;;; Έχει κάνει το καθήκον του;;;; Μήπως οι ιδιώτες κάνουν ό,τι θέλουν γιατί δεν τους συμφέρει καν να σκεφτούν να συνεργαστούν με το Δήμο;;; Αν δεν πληρωθούν όλοι αυτοί, ξεχάστε λοιπόν κάθε ανάπτυξη και δήθεν οικειοθελή, γιατί η λέξη ρεζιλίκι –για τον τουρισμό- είναι λίγη για την εικόνα που περιέγραψα!
    Ένα τελευταίο: λίγο καιρό πριν, ταξιτζής της Σκοπέλου που εργάζεται και ως φωτογράφος (όλοι τον ξέρουμε) δημιούργησε και ανέβασε με δική του πρωτοβουλία βιντεάκι αφιερωμένο στη Σκόπελο (το πιο πρόσφατο) και τα ανέβασε στο διαδίκτυο. Μια πολύ όμορφη ιδέα που όμως!!! στην τηλεοπτική εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα», στην ερώτηση των παρουσιαστών για το πώς φάνηκε η ιδέα αυτή στο Δήμαρχο Σκοπέλου και πώς σκέφτεται να την αξιοποιήσει, ο φωτογράφος δήλωσε: «Δεν έχει γίνει ακόμα λόγος από τον εδώ Δήμαρχο, αντιθέτως, έχω ήδη δεχτεί συγχαρητήρια από τον γειτονικό δήμο της Σκιάθου!»…και αναρωτιέμαι: Αυτός λοιπόν ο Δήμαρχος ενθαρρύνει και χειροκροτεί τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ;;; Κι αν ναι, κάθε πότε;!…. Κι αν ναι, ποιοί από όλους εμάς δε θα νιώθαμε το ίδιο κορόιδα αν ήμασταν ο κύριος φωτογράφος ή όλοι όσοι ακολουθούν το παράδειγμά του;…

    Γαρυφαλλιά Ρωμανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτως...Τα λέτε πολύ καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εθελοντισμός είναι μια λέξη που δε θα έπρεπε να ακούγεται από τους Σκοπελίτες "πολιτικούς". Το νησί βρίσκεται αιώνες πίσω σε νοοτροπία. Από υποδομές ας γελάσω καλύτερα... Ο κ.Φάλκος λέει τα πράγματα όπως έχουν. Δεν υπάρχει ομαδικό πνεύμα στη Σκόπελο γιατί αν υπήρχε το νησί κάθε χρόνο θα ήταν γεμάτο τουρίστες που φεύγοντας θα το διαφήμιζαν και δε θα το δυσφημούσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέπτονται.. Πολύ σωστά τα λέτε, μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αξίζει να γίνει μια προσπάθεια από όλους μας και περισσότερο να μην καλλιεργούμε στα παιδιά μας το πνεύμα του ατομικισμού.Αλλά σε μια κοινωνία οπού δεν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία είναι λογικό να απογοητευόμαστε και να αντιδρούμε σε κάθε συλλογική δράση και να κοιτάμε μόνο την πάρτι μας, αλλά στο τέλος αυτό θα γίνει μπούμεραγκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτο το λόγο τους ψηφίσαμε κάποτε, για να κανουν κατι αυτοί, οχι εμείς. Τέρμα οι συλλογικές δράσεις , είδαμε που μας έφεραν και αυτές, σε χαράτσια και φόρους. Και τώρα θέλουν να το περάσουν και την τοπική κοινωνία μας. Ευχαριστω, αλλά δεν θα παρω ουτε εγώ.

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.