Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκινάει το Κτηματολόγιο στη Σκόπελο

Είναι η σειρά για το νησί της Σκοπέλου να ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο. 
ΔΗΜΟΣ ΑΓΓ. ΞΗΝΤΑΡΗΣ
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός 
Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ. 
MSc Construction Project Management

The University of Manchesterς
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων θα ξεκινήσει σύντομα – η ακριβής ημερομηνία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου 2018, όμως σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθεί για λίγο αργότερα.

Η κτηματογράφηση είναι υποχρεωτική και αφορά όλο το νησί της Σκοπέλου (δ.δ. Σκοπέλου – δ.δ. Γλώσσας – δ.κ. Κλήματος), εντός και εκτός σχεδίου.

Υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση του δικαιώματός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο.

Για τους κατοίκους εσωτερικού θα δοθεί 3 μήνες προθεσμία απ’ την ημερομηνία έναρξης, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού 6 μήνες. Παράλληλα πρόκειται να συγκροτηθεί γραφείο στη Σκόπελο που θα δέχεται αιτήσεις, ο χώρος του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός (μια ημέρα τη βδομάδα το γραφείο θα λειτουργεί στη Γλώσσα).

Τι είναι το Κτηματολόγιο

Η σύνταξη του κτηματολογίου («κτηματογράφηση») μιας περιοχής ορίζεται ως η διαδικασία καταγραφής των εμπράγματων ή άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων (π.χ. πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, προσημείωση ή άλλο εμπράγματο βάρος, κ.λπ.) που έχουν τα
φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ακίνητα μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας και η σύνδεση των δικαιωμάτων αυτών με συγκεκριμένο(α) ακίνητο(α), όπως αυτά ορίζονται και απεικονίζονται κατόπιν διαδικασιών ελέγχου και τεχνικής επεξεργασίας στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Συνέπειες μη δήλωσης

Η υποβολή δηλώσεων είναι υποχρεωτική και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν εγγραφούν οι ιδιοκτησίες τους στο εθνικό κτηματολόγιο, δεν θα μπορούν στην πορεία να προβούν σε καμία ενέργεια (μεταβίβαση, έκδοση άδειας οικοδομής κλπ.) και μελλοντικά οι μη δηλωμένες ιδιοκτησίες θα εμφανίζουν άγνωστους ιδιοκτήτες και θα περιέλθουν στην κυριότητα του δημοσίου.

Διαδικασία – Δικαιολογητικά

• Αίτηση (Δήλωση του Ν.2308/95, Δ1: φυσικά πρόσωπα – Δ2: νομικά πρόσωπα),
• Απλό φωτοαντίγραφο των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα κτήσης (Συμβόλαια),
• Αποδεικτικό κατάθεσης παγίου τέλους κτηματογράφησης,
• Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή απλό φωτοαντίγραφο διαβατηρίου,
• Έγγραφο στο οποίο προκύπτει το Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη του ακινήτου (π.χ. Ε9, ΔΕΗ),
• Πιστοποιητικού μεταγραφής του οικείου υποθηκοφυλακείου (απλό φωτοαντίγραφο),
• Προσδιορισμός ακινήτου με συντεταγμένες (ΕΓΣΑ ’87),
• Τοπογραφικό Διάγραμμα εξαρτημένο σε ΕΓΣΑ ’87, όπου απαιτείται.

Πάγιο τέλος κτηματογράφησης 

Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους το οποίο ανέρχεται σε:

• τριάντα πέντε (35) ευρώ ανά δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ), 

• είκοσι (20) ευρώ ανά δικαίωμα σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρους στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα).

Στις αγροτικές περιοχές (δηλαδή στα εκτός σχεδίου και εκτός ορίου οικισμών) τα φυσικά πρόσωπα μόνον που υποβάλουν δήλωση για περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα εντός του ίδιου Ο.Τ.Α., καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο (2) μόνο δικαιώματα, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού αυτών.

Ειδικές περιπτώσεις

• Σε περίπτωση που το δικαίωμα (πχ. Κυριότητα) επί ενός ακινήτου έχει περιέλθει στο δηλούντα με διαφορετικούς τίτλους απαιτείται η κατάθεση όλων των τίτλων καθώς και η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στην ενότητα «Στοιχεία Δικαιώματος».

• Σε περίπτωση που η έκτακτη χρησικτησία αποτελεί την αιτία κτήσεως του δικαιώματος θα πρέπει να υποβληθούν έγγραφα που να αποδεικνύουν την χρησικτησία (πχ. Λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, μισθωτήρια κλπ). Από τα έγγραφα θα πρέπει να αποδεικνύονται 20 έτη νομής και κατοχής του ακινήτου.

Πληροφορίες - Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας. Το γραφείο μας αναλαμβάνει:

•Τη συμπλήρωση και κατάθεση της αίτησης
• Τον γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
• Την έκδοση και πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης
• Τη σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος αν απαιτείται

ΔΗΜΟΣ ΑΓΓ. ΞΗΝΤΑΡΗΣ
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός 
Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ. 
MSc Construction Project Management
The University of Manchester

Επικοινωνία:
Τηλ. 2424023048
Κιν. 6944423856

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.