Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η χορηγία ως απαραίτητο εργαλείο ξεπλύματος!

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το Π.Α.ΜΕ, δηλώνει την έντονη αντίθεσή της στην παρείσφρηση στα σχολεία της περιοχής τού επιχειρηματικού ομίλου της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (μέλος του Ομίλου Lafarge Holcim), ο οποίος επιχειρεί να αναβαπτιστεί στα μάτια τής τοπικής κοινωνίας αξιοποιώντας τα οξύτατα οικονομικά και κτηριακά προβλήματα των σχολείων.
H ΑΓΕΤ προσπαθεί να εμφανιστεί ως κοινωνικά ευαίσθητη επιχείρηση μέσω της υλοποίησης «προσφοράς» (κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρου στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και κάλυψη της αναβάθμισης του φωτισμού στις αίθουσες διδασκαλίας τού 1ου Δημοτ. Σχολ. Αγριάς).  Η χορηγία αυτή έρχεται να προστεθεί στην παραλαβή από τον Πρόεδρο του Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και αιρετό του Π.Υ.Σ.Π.Ε σχολικών ειδών που διανεμήθηκαν σε έξι Δημοτικά και ένα Νηπ/γείο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος («προς καταπολέμηση των αυξημένων κρουσμάτων εξαθλίωσης και ανέχειας»), τα οποία συγκεντρώθηκαν από την Ένωση Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου, τον κατ' εξοχήν φορέα της εργοδοτικής άποψης και έκφρασης.

Κάνοντας χορηγίες στα σχολεία, η ΑΓΕΤ, επιδιώκει να εξιλεωθεί για τα τεράστια προβλήματα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, με τραγικές συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των κατοίκων. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής σε κινητοποιήσεις, τις οποίες, προφανώς, προσπαθεί να αποτρέψει.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην παράδοση των σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και την απαίτησή μας για την εξασφάλιση από το κράτος όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπρόσθετα, οι αυτοξιολογήσεις που μας ετοιμάζουν περιλαμβάνουν την επιβεβαιωμένη απαίτηση του Ο.Ο.Σ.Α τα σχολεία να αναζητούν χορηγούς για να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες τους. Αν δεν αντιδράσουμε, το σχολείο της αγοράς θα αρχίσει να ξεφυτρώνει πάνω στα συντρίμμια που αφήνουν τα αντιδραστικά μέτρα οπισθοδρόμησης που μας επιβάλλουν Ε.Ε, Ο.Ο.Σ.Α και αλλεπάλληλες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.

Πριν από έναν χρόνο, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εκμεταλλευόμενο τα οξύτατα προβλήματα εξοπλισμού των εργαστηρίων των σχολείων, εισέβαλε σε αυτά, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα τους,  χορηγώντας τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των Γυμνασίων της χώρας. Η Διεύθυνση Β΄/βάθμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, αντί να αποκλείσει τον χορηγό, με έγγραφό της ενημέρωσε τα σχολεία για τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη! Λίγους μήνες πιο πριν, ένας άλλος επιχειρηματικός όμιλος, τα «Ελληνικά Πετρέλαια», χορήγησε τον εργαστηριακό εξοπλισμό στα σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ η πολυεθνική Coca-Cola, που απέλυσε τους εργαζόμενούς της στο εργοστάσιο της Α΄ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, μέσω ορισμένων «πρόθυμων» δήμων, ενέπλεξε με χορηγίες μαθητές και σχολεία στα επιχειρηματικά της σχέδια. Αμφότερες οι προσπάθειες εντάσσονται σε σχέδιο εξιλέωσης και ξεπλύματος των τεράστιων ευθυνών τους, για την περιβαλλοντική υποβάθμιση αυτών των περιοχών (ΕΛ.ΠΕ) και την καταπάτηση στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων (Coca-Cola Τρία Έψιλον).

Πατώντας, λοιπόν, η ΑΓΕΤ και οι υπόλοιποι στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα των σχολείων, βρίσκουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν στα μάτια της κοινωνίας τον ρόλο των μεγάλων οικονομικών ομίλων, επιχειρούν να εμφανίσουν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως κοινωνικά ευαίσθητη για το μέλλον των παιδιών μας.
Είναι υποκριτικό εκείνοι που στον βωμό του κέρδους καταληστεύουν τον λαό και σκορπίζουν θάνατο, καταστρέφοντας το περιβάλλον, να θέλουν, μέσω των χορηγιών στα σχολεία, να βελτιώσουν το κοινωνικό τους προφίλ και να εμφανίζονται ως ευεργέτες.
Θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σχολεία σε παραμάγαζα των εταιρειών, που θα καθορίζουν το τι, πώς και από ποιους θα διδάσκεται μέσα στο σχολείο και θα προωθούν τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους; Ή θα οικοδομήσουμε τα σχολεία που θα προάγουν στους μαθητές τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης και της κατανόησης του κόσμου; Θα επιτρέψουμε στους υπεύθυνους των προβλημάτων να παίρνουν συγχωροχάρτι;

Ως Α.Σ.Ε απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης Α΄/βάθμιας Εκπ/σης, να πάρει θέση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων, εμποδίζοντας την εισβολή σε αυτά των χορηγών εταιρειών. Επίσης, καλούμε το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπ/κών Α΄/βάθμιας Εκπ/σης να καταγγείλει την παρείσφρηση των εταιρειών στα σχολεία και  να απαιτήσει  να σταματήσουν οι απαράδεκτες χορηγίες. Τέλος, απαιτούμε από τον δήμο και το δημοτικό συμβούλιο Βόλου να ακυρώσει την οποιαδήποτε συμφωνία έχει γίνει με χορηγούς και τώρα να διεκδικήσει άμεση λύση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο οξυμένο και πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Προφανώς και η Δ/ντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων τού 1ου Δημοτ. Σχολ. Αγριάς φέρουν τη μικρότερη ευθύνη. Όμως, όσοι καλοπροαίρετα και άδολα σκέπτονται ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και υπάρχουν οφέλη για τα σχολεία και τους μαθητές οφείλουν να αναλογιστούν ότι ανοίγουν την «κερκόπορτα», που οδηγεί στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, «φιλανθρωπίες» και χορηγίες, παραδίδοντας το σχολείο στις δυνάμεις της αγοράς. Η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί, καθώς συνδέεται με τις αναδιαρθρώσεις για το νέο σχολείο της αγοράς.

Η ΑΓΕΤ επιχειρεί την προώθηση των επιδιώξεών της με τη μορφή της κοινωνικής υπευθυνότητας. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να πουν «όχι» στις χορηγίες και στο σχολείο τους. Καλούμε τους Δ/ντές των σχολείων και όλους τους συναδέλφους να μην ενδίδουν σε τέτοιες  «ελκυστικές»  προσφορές, γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα της διαμόρφωσης τετελεσμένων για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με το άλλοθι των οικονομικών αναγκών. Να παίρνουν θέση άμεσα οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία όπου τίθεται ζήτημα χορηγιών και να απορρίπτουν την είσοδο των εταιρειών στα σχολεία, όπως ήδη έχει συμβεί σε σχολεία όπου με αποφάσεις συλλόγων και διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών σταμάτησαν αντίστοιχες προσπάθειες. Επιτρέποντας στην  ΑΓΕΤ σήμερα  να χορηγεί στέγαστρα και λαμπτήρες φωτισμού (και σε κάποιον άλλον αύριο να κάνει επισκευές ή να χορηγεί γεύματα ή βιβλία), η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί και οι ιδιωτικές εταιρίες θα κατακλύσουν τα σχολεία μας.

Να τους σταματήσουμε!
Να απορρίψουμε τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους και γίνονται ο  «Δούρειος Ίππος» για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.
Να βάλουμε φρένο στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στα σχέδια για μία παιδεία προσαρμοσμένη στους νόμους της αγοράς.
Να οργανώσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας για να απαιτήσουμε από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων.
Να απαιτήσουμε τη γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Να δοθεί έκτακτο κονδύλιο προκειμένου τα σχολεία να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.

Βόλος, 11-09-2019