Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η Σκόπελος, η Σκιάθος και η Αλόννησος μετατρέπονται ωμά σε «προϊόντα» τα οποία δίνονται με την συγκατάθεση του δήμου σε «ειδικούς» ώστε να τα πουλήσουν πιο εύκολα με τους όρους που αυτοί έχουν θέσει...

Το επιχειρησιακό σχέδιο «Οργανισμού Διαχείρισης και Προβολής του Τουριστικού Προορισμού των Βορείων Σποράδων» το οποίο τέθηκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου στις 18/09/2019, αφορά στο σημαντικό κομμάτι της τουριστικής οργάνωσης των νησιών των Βορείων Σποράδων και αποτελεί στο σύνολό του μια πρόταση περαιτέρω υποβάθμισης των αναγκών των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών των νησιών, με ταυτόχρονη ενίσχυση των συμφερόντων μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν έδρα σε ένα από τα νησιά ή στο εξωτερικό.
Δημήτρης Κατσάρης 
Δημοτικός Σύμβουλος Σκοπέλου:
[Μπροστά στην άμεση κερδοφορία
των συντονιστών του φορέα, η απουσία
έστω και μιας δράσης που θα 

εξασφάλιζε βελτίωση στους μισθούς, 
στις συνθήκες εργασίας, στα ωράρια
και στα ασφαλιστικά δικαιώματα,
καθιστά το όλο εγχείρημα επικίνδυνο
και απαιτεί την συντονισμένη αντίδραση
όλων των νησιών...]
Πρόκειται για μια πρόταση δημιουργίας ΜΚΟ, που στερείται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν βασίζεται σε κάποια επίσημη έρευνα και δεν αναφέρει καν ανάλογες περιπτώσεις δράσεων ως παράδειγμα. Η σύνταξη του σχεδίου είναι πρόχειρη, η προσέγγιση των θεμάτων επιφανειακή και δεν δίνει ξεκάθαρες λύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η δημιουργία τού σχεδίου έγινε σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία "BeeGroup", της οποίας τα διευθυντικά στελέχη έχουν "πλούσιο" ιστορικό οικονομικών σκανδάλων μέσω ΜΚΟ και τα ονόματά τους σχετίζονται με αυτό τού Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται με υπογραφή του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού.

Τόσο ο τρόπος με τον οποίο μπήκε στα θέματα προς συζήτηση του Δ.Σ. (τα μέλη ενημερώθηκαν μόλις μια ημέρα πριν το προγραμματισμένο Δ.Σ.!), όσο και το περιεχόμενο του σχεδίου, το καθιστούν προκλητικό, με πολλές από τις συνέπειες που θα είχε η εφαρμογή του να απειλούν τα συμφέροντα των απλών νησιωτών των Βορείων Σποράδων. Οι προτάσεις για το «Εταιρικό Σχήμα» του οργανισμού γεννούν πολλά ερωτήματα για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα «Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου» και οι αρμοδιότητές τους. Είναι σαφέστατο ότι ανάμεσα στα προτεινόμενα ιδρυτικά μέλη του φορέα συγκαταλέγονται μεγάλες επιχειρήσεις, των οποίων τα συμφέροντα ποτέ δε συμβάδισαν με αυτά των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.

Δημήτρης Κατσάρης
Δημοτικός Σύμβουλος Σκοπέλου:
[...το όλο σχέδιο αποσκοπεί στην
βελτίωση της λειτουργίας των μεγάλων
τουριστικών γραφείων και των
συνεργατών τους καθώς και των
ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών,
που σαν σύνολο, εδώ και πολλά χρόνια,
δραστηριοποιούνται σε βάρος των άλλων
«μικρών» επιχειρηματιών και των
 κατοίκων των νησιών...]
Σε συνδυασμό με τις επιμέρους δράσεις που θα κάνει ο φορέας, γίνεται αντιληπτό ότι στην ουσία το όλο σχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργίας των μεγάλων τουριστικών γραφείων και των συνεργατών τους καθώς και των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιρειών, που σαν σύνολο, εδώ και πολλά χρόνια, δραστηριοποιούνται σε βάρος των άλλων «μικρών» επιχειρηματιών και των κατοίκων των νησιών. Το επιχειρησιακό σχέδιο ονομάζει με τον πλέον παραπλανητικό τρόπο την όλη αυτή λειτουργία ως «σύνδεση της επιχειρηματικότητας» και «δικτύωση φορέων» υπό την κάλυψη μιας συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο και στο βωμό πάντα της άνισης οικονομικής ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα, η Σκόπελος, η Σκιάθος και η Αλόννησος μαζί με τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παράγουν, μετατρέπονται ωμά σε «προϊόντα» τα οποία δίνονται με την συγκατάθεση του δήμου σε «ειδικούς» ώστε να τα πουλήσουν πιο εύκολα με τους όρους που αυτοί έχουν θέσει. Αυτό που θα αφήσει πίσω του το σχέδιο είναι το ίδιο ή και μικρότερο κέρδος στους πολλούς μικρούς επιχειρηματίες και για ακόμη μια φορά γεμάτες τσέπες στους εκμεταλλευτές των τουριστικών πρακτορείων, των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών.

Τέλος, μεταξύ άλλων, η αναφορά στην «ευημερία των κατοίκων» που κάνει το παρόν σχέδιο είναι άκρως υποκριτική, χωρίς να υποδηλώνεται ο τρόπος που θα επιτευχθεί με βάση την λειτουργία του φορέα. Το σχέδιο ολοφάνερα αναλώνεται στην αναβαθμισμένη συνεργασία όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων (και εκεί επιφανειακά), μέσα από πολυδάπανες πλατφόρμες και προγράμματα, χωρίς να αφιερώνει έστω και μια γραμμή στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων της καλοκαιρινής περιόδου. Μπροστά στην άμεση κερδοφορία των συντονιστών του φορέα, η απουσία έστω και μιας δράσης που θα εξασφάλιζε βελτίωση στους μισθούς, στις συνθήκες εργασίας, στα ωράρια και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, καθιστά το όλο εγχείρημα επικίνδυνο και απαιτεί την συντονισμένη αντίδραση όλων των νησιών.

Δημήτρης Κατσάρης
Δημοτικός Σύμβουλος Σκοπέλου