Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Βόλος | Πρωτόγνωρα μαζική η συμμετοχή στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

Με την πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Βόλο. Χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, λαϊκές οικογένειες της περιοχής πήραν μέρος στο πιο μεγάλο Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη Μαγνησία. Η μαζική συμμετοχή επιβεβαίωσε ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό – πολιτικό γεγονός της χώρας, φάρος ελπίδας και προοπτικής που παίρνει την ενέργεια και ζωντάνια του από την επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ, την πρωτοπόρα και ακούραστη δράση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς, μάθησης, τις γειτονιές και τα χωριά.
Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ (Παρασκευή 13/9), ξεκίνησε με τη συζήτηση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου με ομιλητή τον Ν. Ζαχαρόπουλο, μέλους του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ. Ακολούθησε η συγκλονιστική θεατρική παράσταση «Ο Τζόνι πήρε τ΄ όπλο του» σε διασκευή Σ. Αδαμίδου και σκηνοθεσία Θ. Ματίκα με την ερμηνεία του Τ. Ιορδανίδη που συγκέντρωσε το θαυμασμό και το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Ακολούθησε το Λαϊκό – Παραδοσιακό γλέντι στη λαϊκή σκηνή του Φεστιβάλ.
Τη δεύτερη μέρα (Σάββατο 14/9), το θέατρο Μελίνα Μερκούρη γέμισε ασφυκτικά στην ομιλία του Τηλέμαχου Δημουλά, μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ (ακολουθούν αποσπάσματα).

Είχε προηγηθεί το εξαιρετικό μουσικό-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ από το συγκρότημα του ΚΚΕ με τη συμμετοχή των ηθοποιών Μπέτυ Νικολέση και Βλάσση Ζώτη.
Το κοινό ξεσήκωσε με τη συναυλία του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ την ίδια στιγμή οι μικροί φίλοι στον παιδότοπο παρακολουθούσαν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης γραμματικός». Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε με το μεγάλο λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ 
ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΔΗΜΟΥΛΑ,
μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Φίλοι και φίλες,
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Σήμερα εδώ στο Βόλο, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή κάνει μια στάση στην μαχητική, ασυμβίβαστη πορεία του, που ξεκίνησε πριν 45 χρόνια και κατοχυρώθηκε με το σπαθί του  σαν ένας πολιτικός και πολιτιστικός θεσμός της νεολαίας της χώρας μας.
Όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από χιλιάδες νέους. Παραμένει ζωντανό γιατί συνεχίζει να προβάλει στην νεολαία τον δρόμο για να απολαύσει την ζωή που της αξίζει στις μέρες μας.
Στους χώρους του Φεστιβάλ συναντιέται το χτες με το σήμερα και το αύριο του εργατικού και επαναστατικού κινήματος της χώρας μας.
Οι διεκδικήσεις  των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και ανέργων με την πρωτοπόρα δράση και πρόταση πάλης του ΚΚΕ.
[…]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Φέτος το Φεστιβάλ, πραγματοποιείται λίγους μήνες μετά τις απανωτές εκλογικές μάχες, που έδωσαν παλικαρίσια το Κόμμα και η ΚΝΕ, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι.
Ένας αγώνας που δόθηκε απέναντι σε ένα αντιλαϊκό δίπολο, σε εκβιαστικά διλήμματα, με ισχυρό το στοιχείο της λογικής του εφικτού, των νέων αυταπατών, της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού.
Που άφησε σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον του κινήματος, που μπορεί να μη φαίνονται με την πρώτη ματιά, όπως είναι η ανανέωση της συσπείρωσης στο ΚΚΕ με νέους αγωνιστές, ριζοσπάστες, που συμπορεύτηκαν και το ενίσχυσαν πολύπλευρα.
Εκατοντάδες νέοι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές αναδείχθηκαν στα Όργανα Τοπικής και Περιφερειακής διοίκησης.
Η φωνή του ΚΚΕ, το μήνυμα «ότι υπάρχει άλλος δρόμος» έφτασε σε χιλιάδες εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, στα σχολειά, στα πανεπιστήμια, στα χωριά.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτός ο σπόρος της αντίστασης, της ρήξης, της ανατροπής που εμπεριέχεται στην πολιτική του ΚΚΕ, δεν πάει χαμένος.
Ξέρουμε ότι  ο δρόμος της ταξικής πάλης δεν είναι εύκολος, δεν έχει  καμία σχέση, ούτε συγκρίνεται με τις διαχειριστικές πολιτικές των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων.
[…]

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Μπροστά μας έχουμε πολλές, δύσκολες και απαιτητικές μάχες, που προκύπτουν από την ίδια την πορεία των εξελίξεων, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια. Και πρέπει να φανούμε αντάξιοι των απαιτήσεων.
Καταρρίπτουν το μύθο πως τα δύσκολα πέρασαν, κι όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ πως τώρα ήρθε η ανάπτυξη που τάχα είναι για όλους, μια ανάπτυξη βιώσιμη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μπήκε φουριόζα, επιθετικά με την πρόθεση, με πιο γρήγορους και αποφασιστικούς ρυθμούς σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου.
Από τις πρώτες μέρες άρχισε να «τρέχει» το αντιλαϊκό της έργο που δείχνει ότι το κοντέρ δεν μηδένισε, αλλά συνέχισε να γράφει και να χρεώνει το λαό με νέα βάρη για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Η ατζέντα της ΝΔ καθορίζεται από τα «ιερά κέρδη» των μεγαλοεπιχειρηματιών, την ένταση της εκμετάλλευσης, το άνοιγμα των νέων πεδίων για «επενδύσεις».
[…]

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Έβαλε μπροστά  νέα σχέδια καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος, ωμής παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία, μέτρα που στοχεύουν να επικρατεί σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης.
Πρόκειται για τεράστια αντεργατική πρόκληση. Για αντεργατικό τερατούργημα. Στόχος τους είναι να χτυπήσουν τη δυνατότητα των εργαζόμενων να οργανώνονται, να συζητούν συλλογικά, να προωθούν την ενότητά τους. Να διαμορφώνουν τις διεκδικήσεις τους με βάση τα συμφέροντά τους, τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους. Να επιλέγουν συλλογικά και να αποφασίζουν τις μορφές του αγώνα τους. Στόχος είναι να μη σηκώνουνε το κεφάλι απέναντι στους εργοδότες, να ζουν με το φόβο, να είναι υποταγμένοι. Να ζουν σα σκλάβοι στον 21ο αιώνα.

Τα περί ηλεκτρονικού μητρώου και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα συνδικάτα, για να αντιμετωπιστούν οι νοθείες και να εξασφαλιστεί η τάχα δημοκρατική λειτουργία είναι ο Δούρειος Ιππος.

Δεν τους έπιασε στη ΝΔ ο πόνος για τα συνδικάτα. Γιατί είναι αυτοί που μαζί με τους εργατοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάτσει δεκαετίες τώρα στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Ολοι αυτοί είναι που έχει ταυτιστεί το όνομά τους και η παρουσία τους με τα προνόμια, με τις νοθείες, με την απεργοσπασία, με το ξεπούλημα κάθε αγώνα. Οποια πέτρα και αν σηκώσεις, βρίσκεται από κάτω το συρφετό των εργατοπατέρων. Έχετε πείρα και γνώση για αυτό και εδώ στο Βόλο.

Όμως λογαριάζουν «χωρίς τον ξενοδόχο». Υπήρχαν και άλλοι που εξήγγειλαν την κατάργηση της ταξικής πάλης, αλλά έφαγαν τα μούτρα τους. Αυτό πρέπει να γίνει και αυτή τη φορά.

 Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δώσει απάντηση, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές. Τα συνδικάτα είναι το σπίτι, το σχολείο των εργαζόμενων, είναι ένα απ΄τα όπλα τους. Οι εργάτες δεν τα παραδίδουν στο κράτος και στους εργοδότες.
Όλοι στο συλλαλητήριο της Τρίτης 17 Σεπτέμβρη  που θα δοθεί η πρώτη απάντηση από το οργανωμένο κίνημα και πλώρη για την επιτυχία της απεργίας που έχει αποφασιστεί από ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα για τις μέρες που θα συζητιέται στο βουλή.
[…]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ

Τις προηγούμενες μέρες ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κόντεψαν να έρθουν στα χέρια για το ποιοςαπό τους δύο είναι πιο συνεπής στις μνημονιακές επιταγές και στις «υπεραποδόσεις» του προϋπολογισμού (σε απλά ελληνικά: για το ποιος μας λήστεψε περισσότερο).
Να μιλήσουμε για τα δικά σας βάσανα εδω με την ΑΓΕΤ. Για το διαχρονικό έγκλημα  σε βάρος της ζωής και της υγείας του λαού του Βόλου που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων. Όλοι τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που «κόπτονται» για το περιβάλλον, έδωσαν μαζί με τους τοπικούς εκπροσώπους στην περιφέρεια και στο  Δήμο το δικαίωμα στην ΑΓΕΤ να πνίγει την πόλη στα θανατηφόρα αέρια, για να αυξήσει τα κέρδη της με την καύση σκουπιδιών. Αυτό και αν είναι δίκαιη και ανάπτυξη για όλους!
[…]

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Όλοι με μια φωνή κόμματα και επιτελεία του συστήματος μιλούν για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, για την Ελλάδα που είναι νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, για να κρύψουν ότι στην ουσία έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείχθηκε πρωταθλήτρια σε αυτόν τον τομέα αλλά και η σημερινή της ΝΔ δεν πάει πίσω. Ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την συμφωνία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα και να ενσωματώσει τις Ε.Δ. ακόμα περισσότερο στο άρμα των ΗΠΑ και του ιμπεριαλισμού.
Εσείς έχετε τη δική σας πείρα  με την αγορά των ελικοπτέρων και την εγκατάσταση της Αμερικάνικης Ταξιαρχίας στο Στεφανοβίκειο, τη βάση των DRONES στη Λάρισα, που συνιστούν έναν ακόμα κρίκο στη αλυσίδα που  δένει τη χώρα μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία, γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα.

Ειδατε με πόση περηφάνεια και χαρά μιλάει ο Παιατ για αυτά τα επιτεύγματα, τα οποία ωμά δηλώνει ότι προωθούν τα Αμερικάνικα συμφέροντα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για αυτούς.

Να γιατί καλούμε να ξεσηκωθεί ο λαός σε όλη την Ελλάδα, τις επόμενες μέρες έρχεται και ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Πομπέο για να εποπτέυσει τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση της Σούσας και την κατοχύρωση των νέων  (Αλεξανδρούπη, Λαρισα, Στεφανοβίκειο κλπ).

Τι λένε με ένα στόμα, μια φωνή στο λαό: Πως αν η Ελλάδα είναι το «καλό παιδί των ιμπεριαλιστών», αν κάνει συμμαχίες με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, αν γεμίζει τη χώρα με βάσεις, αν δαπανά 4 δις για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, αν παραδώσει τον ορυκτό πλούτο σε μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, τότε ο λαός της θα έχει ειρήνη και ασφάλεια, θα έχει την προστασία και τις πλάτες των ισχυρών συμμάχων.

Αυτό που λένε δεν είναι μόνο ανιστόρητο, είναι και πολύ επικίνδυνο.

Και είναι επικίνδυνο, γιατί εφησυχάζει το λαό σε μια περίοδο που όχι μόνο οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, μαζί και η τουρκική προκλητικότητα με τα γνωστά σχέδια της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και διεξάγεται ένα ολόκληρο παζάρι, η κατάληξη του οποίου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
[…]

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Είδατε πως αναζωπυρώνουν στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών το δράμα των  ξεριζωμένων από τους πολέμους στην περιοχή, που η ζωή και το μέλλον τους κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή, είτε στα ταξίδια θανάτου, είτε στα κολαστήρια των νησιών είτε στα παζάρια των ισχυρών με την Τουρκία.

Τα μέτρα που παίρνει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μεταφορά  από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό.
Η εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά, δεν αντιμετωπίζεται με την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και του Frontex στο Αιγαίο, με αυτούς δηλαδή που δημιουργούν το πρόβλημα.

Δεν αντιμετωπίζεται με την ένταση της καταστολής και της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, με την εξαγγελθείσα απαράδεκτη και πρωτοφανή κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής όσων ζητούν άσυλο.

Πάνω από όλα δεν αντιμετωπίζεται με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που συνδιαμόρφωσε στην ΕΕ μαζί με όλον το σκυλολόι των ακροδεξιών ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την πολιτική συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.
[…]

ΤΟ ΚΚΕ Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΣΗΜΕΡΑ, λοιπόν, ο λαός και η νεολαία έχουν απέναντί τους ένα μονομπλόκ όλων των δυνάμεων του κεφαλαίου, αποφασισμένο να υπερασπιστεί τη στρατηγική του, τσακίζοντας τις λαϊκές ανάγκες, άρα η όποια στάση αναμονής, πίστωση χρόνου κλπ, θα πληρωθεί πολύ ακριβά.

Την ίδια ατζέντα έχουν και οι υπόλοιποι, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, του οποίου τα μισά στελέχη λοξοκοιτάνε προς τη ΝΔ και τα άλλα προς ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαρουφάκης που κάθε βδομάδα σκαρφίζεται από κάτι για να βρίσκεται στη δημοσιότητα, με τη στήριξη φυσικά και την χορηγία των ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που τα άλλα κόμματα βρίσκονται σε αμηχανία, επεξεργάζονται όπως λένε την αντιπολιτευτική τους τακτική και τη φυσιογνωμία τους, αναζητώντας στην ουσία νέους τρόπους εγκλωβισμού του λαού στην ίδια στρατηγική, το ΚΚΕ ήταν έτοιμο και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές της νέας κυβέρνησης, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Οι εργαζόμενοι και δω στο Βόλο μπορούν να εκφράσουν και τώρα την εμπιστοσύνη τους στο ΚΚΕ, γιατί ξέρουν πως το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στις «προεκλογικές του δεσμεύσεις».
Γιατί εμείς δεσμευόμαστε για συνεπή και καθημερινή πάλη, προσπάθεια μέσα και έξω από τη βουλή για μέτρα ανακούφισης, για καθυστέρηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, κάτι βέβαια που γίνεται μόνο με τη λαϊκή συμμετοχή στο δρόμο του αγώνα, στην απεργία, στη σύγκρουση με την εργοδοσία, στον αγώνα για την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο, στην πάλη για να έρθει ο λαός στην εξουσία. 

Εδώ και τώρα χρειάζεται οργάνωση της πάλης:
-      Για να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
-       Για να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ που μετατρέπει περισσότερο την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση βάζοντας νέο μπουρλότο στα ταμεία που τα χρυσοπληρώνουν από τους μισθούς τους οι εργαζόμενοι.
-      Για ανακουφιστούν εδώ και τώρα οι εργατικές λαϊκές οικογένειες από την φοροληστεία.
Μπαίνουμε μπροστά για να υψωθεί τείχος προστασίας στις λαϊκές κατοικίες, ενάντια στους πλειστηριασμούς που θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα.
Στα σχέδια έντασης της καταστολής του εργατικού και λαϊκού κινήματος που σηματοδοτείται με την κατάργηση του ασύλου που ήδη ψηφίστηκε, με τις εξαγγελίες για ωμή παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία.
Ο λαός και η νεολαία μας που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά με όλους τους λαούς έχουν κοινό εχθρό με τους γειτονικούς λαούς: τους εκμεταλλευτές σε κάθε χώρα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, αυτούς που ανάβουν το φυτίλι του πολέμου.
Το ΚΚΕ έχει πρωτοστατήσει και θα συνεχίσει στην πάλη του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Για να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην χώρα μας.
Για να επιστρέψουν εδώ και τώρα οι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε αποστολές των ΝΑΤΟ-ΕΕ έξω από τα σύνορα.
Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
[…]

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ

Οι θυσίες για το κεφάλαιο δεν είναι μονόδρομος όσο και αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν έτσι.

Μονόδρομος είναι η οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του !
Είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και τη γη, θα οργανώσει την παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Γιατί την  αναρχία της καπιταλιστικής οικονομίας που οικοδομείται με βάση το κέρδος μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας μπορεί να την ξεπεράσει αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για την εξασφάλισης της ευημερίας του λαού, μετατρέποντας σε λαϊκή περιουσία όλα τα εργαλεία με τα οποία γίνεται η παραγωγή, καθορίζοντας το τι, πόσο, που, από πόσους και ποιους θα παραχθεί με γνώμονα όχι το κέρδος του ενός ή του άλλου ομίλου αλλά την συνδυασμένη κάλυψη των αναγκών του λαού.

Έτσι θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η χώρα μας, οι υποδομές της, το πολυάριθμο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου σήμερα βρίσκεται στην ανεργία ή χαραμίζεται σε μη παραγωγικές εργασίες.
Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον, που σήμερα θυσιάζεται στον βωμό των κερδών των καπιταλιστών.

Πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή του λαού σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εργατική εξουσία.

Μία εξουσία με θεμέλιο τους ίδιους του τόπους δουλειάς που σε τίποτα δεν μοιάζει με την σημερινή δημοκρατία, που σταματάει ακριβώς έξω από αυτούς τους χώρους, γιατί ταυτίζεται με την δικτατορία του κεφαλαίου.

Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, αλλά και τη δυνατότητα να ενημερωθεί, να δραστηριοποιηθεί, να πει τη γνώμη του, να προσφέρει, να συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας. Η συμμετοχή του δεν θα περιορίζεται στο να επιλέγει κάθε τέσσερα χρόνια ποιο από τα αστικά κόμματα θα τον σφάξει.

Πραγματική ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 Όπου ο καθένας θα παίρνει ολοκληρωμένη μόρφωση, θα μπορεί να αναπτύξει τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητά του, να θέσει τις ικανότητές του στην υπηρεσία του κοινού καλού.
[…]

Καλούμε, λοιπόν, σε συμπόρευση σε αυτόν το δρόμο κάθε ριζοσπάστη, αγωνιστή, που δεν πείθεται και αντιδρά στις εμμονές κατά του ΚΚΕ. Πού έχει τις διαφωνίες του μαζί μας για το σύνολο της πολιτικής μας αλλά εκτιμά τη δράση μας, την προσπάθειά μας μέσα σε δύσκολες και άνισες συνθήκες να κρατηθούν ζωντανές οι αξίες της ταξικής πάλης, τα ιδανικά του κινήματος, η  ιστορία 100 χρόνων πάλης του Κόμματος για μια άλλη κοινωνία. 
Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Τον κάθε νέο και  νέα που αισθάνεται απέχθεια για  το σημερινό σύστημα και την εκμετάλλευση να πάρει  τη δική του θέση δίπλα μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό κομμουνισμό.   

Να πυκνώσει τις γραμμές της ΚΝΕ. Κάθε νέος και νέα που επιλέγει το δρόμο να οργανωθεί στην ΚΝΕ είναι μια νέα ήττα για το σύστημα, για όλους τους μηχανισμούς του, που δουλεύουν νυχθημερόν για να πείσουν ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, παρά τις όποιες αδικίες του.

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Παλεύουμε με αισιοδοξία, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που γεννά ο δυσμενής συσχετισμός και ο απόηχος της αντεπανάστασης ,της ανατροπής του σοσιαλισμού.
Ξέρουμε ότι παρά το πογκρόμ αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης της Ιστορίας, παρά τους τόνους λάσπης που έχουν ρίξει πάνω στο όραμα του σοσιαλισμού, δεν τους βγαίνει, μεγαλώνει η δυσαρέσκεια απέναντι στο σημερινό σύστημα, ακόμα κι αν αυτή δεν εκφράζεται προς το παρόν με απόφαση συμμετοχής στον οργανωμένο αγώνα για μια νέα κοινωνία.

Ξέρουμε επίσης πως όταν κάτι παρόμοιο έχει γίνει, ΜΠΟΡΕΙ να ξαναγίνει και να είναι ποιοτικά και ανώτερο.

Ναι “με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "...θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα...",  Τον Σοσιαλισμό»  όπως λέει το κεντρικό  σύνθημα του φετινού φεστιβάλ.