Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αλόννησος - ΕΘΠΑΒΣ | «Άβατο» για τους Αλοννησιώτες το ερημόνησο Πιπέρι ακόμα και για τέλεση Θείας Λειτουργίας!

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ 
Προβληματισμό προκάλεσε σε κατοίκους της Αλοννήσου η απόρριψη του αιτήματος  του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Αλοννήσου για τέλεση θείας λειτουργίας στη νήσο Πιπέρι!
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλιάς Αλοννήσου, θέλησε να διοργανώσει εκδρομή - προσκύνημα στο νησί Πιπέρι, για την τέλεση θείας λειτουργίας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται εκεί και γι' αυτό τον λόγο και με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Λεμονή, στην οποία ανήκει το ερημόνησο, αιτήθηκε σχετική άδεια από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ.

Η αρνητική απάντηση του Φορέα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ., καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος, αιφνιδίασε, θα μπορούσαμε να πούμε, τους κατοίκους της Αλοννήσου, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν να παρέμβει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο πλευρό του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Αλοννήσου και των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την απαγόρευση είναι και ο Δήμαρχος του νησιού Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος μας είπε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής προς τον υπουργό, αφού το Πάρκο δεν πρέπει να είναι ένας τόπος με απαγορεύσεις μόνο, αλλά με σωστή διαχείριση να μπορούν να το γνωρίσουν οι άνθρωποι, πλουτίζοντας τη γνώση τους για την φύση και τον πολιτισμό... «Το Πιπέρι δεν μπορεί να είναι "άβατο" ακόμα και για τους Αλοννησιώτες..!» τόνισε κλείνοντας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκ των ιδιοκτητών του ερημόνησου κ. Θωμάς Λεμονής, ο οποίος είπε στην εφημερίδα:
«Όχι μόνο συμφωνούμε να πραγματοποιηθεί η προσκυνηματική εκδρομή, αλλά επιπλέον είμαστε αρωγοί και καλούμε τους Αλοννησιώτες να επισκεφθούν τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής, εκεί που μόνασε ο Καισάριος Δαπόντες (1713 - 1784), ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της εποχής του...»

Το αίτημα προς τον Φορέα

«Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Παλιάς Αλοννήσου, διοργανώνει προσκύνημα την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 στο νησί Πιπέρι, για την τέλεση θείας λειτουργίας στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που βρίσκεται εκεί.

Θα αναχωρήσουμε πρωινές ώρες της  Πέμπτης με το εκδρομικό σκάφος "Πλανήτης", συνοδευόμενοι από μέλη της οικογένειας Λεμονή, εκ των ιδιοκτητών του νησιού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.

Ο πρόεδρος
Τσουκανάς Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Σκιάνης Δημήτριος»

Η αρνητική απάντηση του Φορέα

«Κύριε  Σκιάνη

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα  με τα άρθρα 2 παρ. 2 και 4 παρ. II. της Κ.Υ.Α. 23537/2003/ΦΕΚ 621 Β719-06-2003, η νήσος Πιπέρι και η περιμετρική αυτού θαλάσσια ζώνη που εκτείνεται σε ακτίνα 3 ναυτικών μιλίων από τις  ακτές του νησιού χαρακτηρίζεται ως Περιοχή Προστασίας της  Φύσης  -  Πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.).

Στη συγκεκριμένη περιοχή επιτρέπονται μόνο η επιστημονική έρευνα, οι διαχειριστικές δράσεις, η συντήρηση του υπάρχοντος εκκλησιαστικού κτίσματος της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και της υφιστάμενης ανατολικά πηγής και η κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ο Φορέας Διαχείρισης Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. είναι επιφορτισμένος θεσμικά με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, επομένως γίνεται κατανοητό ότι από τη στιγμή που δεν συντρέχει κανένας λόγος από αυτούς που αναφέρονται παραπάνω, δεν δύναται να χορηγήσει άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δραστηριότητα που περιγράφετε στο αίτημα σας.»

Η επιστολή στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη

ΚΟΙΝ:
Φορέας Δ/σης ΕΘΠΑΒΣ
Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο
Οικογένεια Λεμονή, Σκόπελος
Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Σκιάθος
Δήμο Αλοννήσου
Βουλευτές Νομού Μαγνησίας
Περιφερειάρχη Θεσσαλία Κωνσταντίνο Αγοραστό
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μαγνησίας και ΠΕ Βορείων Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη
Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Βορείων Σποράδων Αθανάσιο Ζλατούδη

Χορήγηση ειδικής άδειας για λατρευτικούς σκοπούς στη νήσο Πιπέρι

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με  την  υπ.αρ.  5/03-09-2019 επιστολή μας αιτηθήκαμε στον Φορέα  Διαχείρισης του ΕΘΠΑΒΣ, προκειμένου να μας χορηγηθεί ειδική άδεια σε έναν αριθμό 30-40 ατόμων, κατοίκων της Αλοννήσου, να μεταβούμε με τον εφημέριο του νησιού μας και να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στο ξωκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη
νήσο Πιπέρι. Δυστυχώς με μεγάλη απογοήτευση λάβαμε την υπ.αρ. 557/09-09-2019 αρνητική
απάντηση του Φορέα Δ/σης ΕΘΠΑΒΣ.

Κε Υπουργέ

Εμείς οι κάτοικοι της Αλοννήσου, αλλά και οι προηγούμενες γενιές, διαφυλάξαμε αυτή την περιοχή μέχρι και σήμερα ως κόρην οφθαλμού. Η  ευαισθησία μας για την προστασία του
περιβάλλοντος αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτή η περιοχή, όλα αυτά τα χρόνια,
παραμένει ανέγγιχτη.

Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη κάποιων πιστών της Αλοννήσου, μια φορά το χρόνο για να τελεστεί Θεία Λειτουργία, δεν αποτελεί παρέμβαση και επιβάρυνση στο χώρο. Για το λόγο
αυτό παρακαλούμε τη δική σας παρέμβαση έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να
πραγματοποιήσουμε την επίσκεψη μας αυτή με σκοπό την εκπλήρωση των θρησκευτικών μας δικαιωμάτων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με  τιμή

Ο πρόεδρος
Τσουκανάς Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Σκιάνης Δημήτριος»