Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ο φόβος φυλάει τα έρμα

Γράφει ο
Παναγιώτης Γρ. Σταμούλης
Παιδίατρος

«Οι αποφάσεις οι οποίες, σε κανονικές περιόδους, θα επαιρναν χρόνια αναβολών, ενεργοποιήθηκαν σε μερικές ώρες»
Yuval Noah Harari
Ισραηλινός ιστορικός

Με τα δημοσιεύματα που παρακολουθούμε καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι φανερό ότι γίνεται μια προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, να τρομοκρατήσουν τον κόσμο με έναν άγνωστο, όπως τον αναφέρουν, κορωνοϊό. Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε εξαιρετικές καταστάσεις, οι οποίες υποχρέωσαν πολλά κράτη να λάβουν επίπονα μέτρα τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Η μακάβρια καθημερινή καταμέτρηση των νεκρών υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να αντιδρούν καταστροφικά και χωρίς λογική. Απαγόρευση συνάθροισης, ελεγχόμενη κυκλοφορία, περιορισμένες μετακινήσεις, χρησιμοποίηση drones για παρακολούθηση παραβατών, συλλογή δεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας, νόμοι έκτακτης ανάγκης είναι μερικά από τα «μέτρα» τα οποία θέτουν σε δοκιμασία τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.
Επειδή η γνώση είναι δύναμη, ας δούμε πως καθοδηγούνται οι μάζες και ειδικότερα πως αυτή η καθοδήγηση – χειραγώγηση εφαρμόζεται στην περίπτωση μας τον τελευταίο καιρό. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι κυβερνώντες μας παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι της χειραγώγησης μέσω της καλά στημένης προπαγάνδας τους. Έχουν καταφέρει να πείσουν με μεγάλη επιτυχία, αν κρίνω από την συμπεριφορά του κόσμου, την τεραστία πλειοψηφία του λαού για ό,τι έχει σχέση με τον «αόρατο» εχθρό του ιδιότυπου αυτού πολέμου, τον λεγόμενο κορωνοϊό. Είναι γνωστό ότι η Προπαγάνδα στοχεύει στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, στηρίζεται στην ψυχολογία των μαζών και ακολουθεί διαφόρους κανόνες, τεχνικές, μεθόδους και μέσα. Έτσι, οι άνθρωποι χάνουν την ελεύθερη βούληση, παύουν να είναι ελευθέρα άτομα, αποκτούν την ψυχολογία των μαζών και κατ’ αυτό τον τρόπο υποτάσσονται τυφλά σε αυτόν που ανακηρύσσεται «αφεντικό» τους.

Το «αφεντικό» αυτό των μαζών είναι ο λεγόμενος καθοδηγητής, ο οποίος έχει ως κύριο ρολο να δημιουργήσει και να καθιερώσει την πίστη σε μια ιδέα, σε ένα μήνυμα. Για να πετύχει στον ρόλο αυτό ο καθοδηγητής, ο οποίος πρέπει να διαθέτει και το απαραίτητο κύρος, χρησιμοποιεί τα παρακάτω μέσα δράσης: την διαβεβαίωση, την επανάληψη και την μετάδοση.

Διαβεβαίωση

Μια καθαρή και απλή διαβεβαίωση, χωρίς αποδείξεις, είναι σίγουρο μέσο για να μπει μια ιδέα, ένα μήνυμα στο πνεύμα των μαζών. Όσο πιο απλό είναι το μήνυμα τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό. Όταν μάλιστα συνοδεύεται και από φόβο απώλειας της ζωής, εκφοβισμό με απειλές / επιδείξεις δύναμης και δημιουργία κλίματος ισχύος, τότε καρφώνεται στο μυαλό ως απόλυτα αληθές! Στην δική μας περίπτωση το απλό μήνυμα «μένουμε σπίτι» και η όλη διαδικασία «ενημέρωσης» του λαού και επιβολής περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης, γιατί έξω κυκλοφορεί ο «θάνατος», έκανε θραύση !

Επανάληψη

Η επανάληψη, ωστόσο, του μηνύματος είναι το κυριότερο εργαλείο και μάλιστα η επανάληψη με τα ίδια λόγια. Έτσι, επαναλαμβανόμενο συνεχώς το μήνυμα, αποκτά αποκλειστικότητα στην καθημερινότητα, γίνεται μια αποδεδειγμένη αλήθεια και διαμορφώνεται ως ρεύμα κοινής γνώμης. Το βλέπουμε καθημερινά σε όλα τα ΜΜΕ να επαναλαμβάνεται συνεχώς!

Μετάδοση

Τέλος, η μετάδοση είναι απαραίτητη έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει παντού. Με τα σημερινά μέσα ενημέρωσης, κυρίως τηλεόραση και διαδίκτυο, το μήνυμα μεταφέρεται αστραπιαία και με μεγαλύτερη πειστικότητα, καθώς χρησιμοποιείται πλαισιωμένο με ήχο, εικόνα και κίνηση, στοιχεία που καθηλώνουν την ανθρωπομάζα και της περνούν με απίστευτη ευκολία το οποίο μήνυμα. Στην δική μας περίπτωση, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο τελευταίος (από πλευράς αποστάσεως και προσέγγισης) παππούς και η τελευταία γιαγιά στην Ελλάδα έχουν γίνει γνώστες του κορωνοϊού.

Βλέπουμε, λοιπόν, πώς γίνεται εύκολα η χειραγώγηση και καθοδήγηση ενός λαού, όταν κάτω από συνθήκες φόβου απώλειας της ζωής, με την απειλή και τα μέσα προπαγάνδας τον μεταμορφώνεις σε μάζα, περιορίζοντας την οπτική του μόνο σε μια κατεύθυνση.

Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί ότι όλη αυτή η χειραγώγηση του Ελληνικού λαού ήταν για το καλό του και όχι για την εξυπηρέτηση ξένων ή και ντόπιων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η «άσκηση» παγκοσμίου κλίματος, όπως την ονόμασε «εν τη ρύμη του λόγου του» πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης, δεν είναι εργαλείο παγκοσμίου ελέγχου, στα πλαίσια της εγκαθίδρυσης μιας παγκόσμιας (αυταρχικής) διακυβέρνησης, την οποία εξαγγέλλουν διάφορα ξένα και ντόπια φερέφωνα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης!