Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Απάντηση του κ. Ξηντάρη στην επιστολή του τέως Δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη

Απάντηση στην επιστολή Βασιλούδη, με τίτλο «Το μεγάλο έργο που γίνεται και θα γίνει την τρέχουσα 4ετία από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής», η οποία δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου στην εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» (→ΕΔΩ) δίνει σήμερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου και Πρόεδρος τουΔημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Άγγελος Ξηντάρης.

Η απάντησή του έχει ως εξής:

Κύριε Βασιλούδη,

Κύριε δήμαρχε της προηγούμενης 5ετίας. Ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σήμερα είναι σωστό να απαντήσω στα γραφόμενά σας, διότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει συνέχεια και σαφώς κρατάμε ό,τι θετικό υπήρχε και συνεχίζουμε.

1) Δεν μας αφήσατε πλεόνασμα 200.000 ευρώ. Τα χρήματα που βρήκαμε ίσα που φτάσανε να πληρώσουμε τα χρέη που αφήσατε, άρα πλεόνασμα μηδέν.

2) Στερήσατε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου 100.000 ευρώ από οφειλές λιμενικών τελών 5ετίας, τα οποία δεν φροντίσατε να διασφαλίσετε με την δέουσα διοικητική – νομική – οικονομική δυνατότητα και υποχρέωση που είχατε.

3) Έργο αποκατάστασης Αγνώντα:

Γράψατε ότι αφήσατε 572.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου. Αν η εξασφάλιση των χρημάτων για την πραγματοποίηση οποιουδήποτε έργου σήμαινε και υλοποίησή του, δεν χρειαζόταν να μας παραδώσετε την πίστωση, την οποία είχατε πριν από το 2015, αλλά το έργο τελειωμένο. 

Γνωρίζετε πολύ καλά, ως πρώην δήμαρχος, ότι η εξασφάλιση της πίστωσης αποτελεί το ευκολότερο κομμάτι στην υλοποίηση ενός έργου. Για να γίνει κατανοητό και από τους συμπολίτες μας τι εννοώ, θα σας περιγράψω τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο έργο και γιατί δικαιούμαστε να το θεωρούμε δικό μας έργο.

α) Δημοπρατήσατε το έργο χωρίς να υφίσταται χερσαία ζώνη λιμένος Αγνώντα (ΧΖΛ), αφού γνωρίζατε ότι την προϋπάρχουσα την είχε ακυρώσει η Μ. Κριεζή. 

Παρ’ ότι λοιπόν δεν υπήρχε ΧΖΛ, κατ’ εξαίρεση σας δόθηκε η δυνατότητα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω κατεπειγόντως να δημοπρατήσετε το έργο, με την προϋπόθεση να προχωρήσετε στον καθορισμό ΧΖΛ.

β) Από την δημοπράτηση του έργου κόστους 572.000 ευρώ προέκυψε ανάδοχος, ο  οποίος δεν εκτέλεσε το έργο, λόγω αστοχίας της μελέτης. 

Μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα με την παρέμβαση του επιβλέποντος μηχανικού, αλλά δεν το κάνατε. Ακυρώσατε τη δημοπρασία και αποζημιώσατε τον εργολάβο με 20.000 ευρώ, χωρίς να κάνει τίποτα.

γ) Παρ’ ότι προχωρήσατε σε νέα ανάθεση μελέτης, δεν φροντίσατε παρά τις εντολές του υπουργείου, να καθορίσετε τη ΧΖΛ Αγνώντα.

Εκεί τελειώνει η θητεία σας ως πρόεδρος του ΔΛΤ.

δ) Αναλαμβάνοντας εμείς το ΔΛΤ παραλάβαμε την μελέτη που είχατε αναθέσει με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και διαπιστώσαμε ότι δεν περιλαμβάνονταν η ΑΝΩΔΟΜΗ του λιμένα, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και ο φωτισμός. Αμέσως, δώσαμε εντολή για συμπληρωματικές μελέτες  έτσι ώστε το έργο να είναι ολοκληρωμένο, περιλαμβάνοντας τις τρεις παραπάνω παραλείψεις. Δυστυχώς ο προϋπολογισμός του έργου έφτασε στο ποσό των 950.000 ευρώ.  

Το επιπλέον ποσό των 350.000 ευρώ το εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΓΕΝ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών.

4) Η μεγάλη μας έκπληξη,

Αφού σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για επαναδημοπράτηση του έργου,
  στείλαμε στο ΓΕΝ το αίτημά μας. Η απάντησή τους, η οποία εστάλη  με το έγγραφο με αρ.
  πρωτ. 3122.1-Τ65/29303/2020/19-05-2020, ήταν αρνητική λόγω έλλειψης ΧΖΛ .    

Κύριε Βασιλούδη, 

Πού να φανταστούμε ότι είχατε αθετήσει την υπόσχεσή σας προς το ΓΕΝ για ολοκλήρωση ΧΖΛ και στο αίτημά μας, λόγω του κατεπείγοντος για έκδοση έγκρισης δημοπράτησης με την προϋπόθεση να καθορίσουμε τη ΧΖΛ, μας απάντησαν ότι δεν σας εμπιστευόμαστε διότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε στο παρελθόν υποσχεθεί να την ολοκληρώσει, πράγμα που δεν έκανε.  

Μας διεμήνυσαν ρητά ότι την έγκριση θα την πάρετε, εφόσον έχετε εγκεκριμένη ΧΖΛ. Άμεσα ξεκινήσαμε τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΧΖΛ, η οποία σύντομα εγκρίθηκε. (ΦΕΚ τεύχος Δ’ αριθμ. φύλλου 75/27.02.2021)

Μετά από αυτό, το Υπουργείο Ναυτιλίας κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους μας χορήγησε άδεια δημοπράτησης με αριθμό πρωτοκόλλου 3122.1-Τ65/33368/2021/12-05-2021.

 Άρα, η ανάρτησή μου ότι μετά από 15 χρόνια επιτέλους θα κατασκευαστεί το έργο ήταν απόλυτα ακριβής.

5) Ανάπλαση παραλιακού δρόμου.

 Η μελέτη που δημοπρατήσατε ήταν ελλιπής με πολλές αστοχίες.

α) Δεν προβλέψατε την πλακόστρωση τμήματος της πλατείας κάτω από την  Παναγίτσα του Πύργου.

β) Δεν προβλέψατε την πλακόστρωση έμπροσθεν του Βράχου και του  αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΣ. 

γ) Δεν προβλέψατε την πλακόστρωση του δρόμου δίπλα από το κατάστημα «ΚΟΧΥΛΗΣ».

δ) Λόγω αστοχίας στην μελέτη, δεν προβλέφτηκαν τα επιπλέον κυβικά μέτρα μπετό                που έπρεπε να επιστρωθούν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, έτσι ώστε το πλακόστρωτο να φτάσει στο επίπεδο του πεζοδρομίου. 

ε) Δεν προβλέψατε την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών δικτύων για τα υπάρχοντα φωτιστικά και pillars, καθώς και την τοποθέτηση νέων δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και πυρόσβεσης για τις ανάγκες του λιμανιού, με νέα pillars και πυροσβεστικά σώματα, από την είσοδο του λιμένα έως τον πράσινο φάρο. Επίσης, δεν φροντίσατε να αντικατασταθούν οι παλαιές, φθαρμένες  φωτιστικές κεφαλές με νέες, στα φανάρια της παραλίας.

 Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται με επιπλέον κόστος περίπου 300.000 ευρώ.

6) Αποκατάσταση εισόδου λιμένος Σκοπέλου.

 Όντως, παραδώσατε εργολαβία την οποία συνεχίσαμε απρόσκοπτα. 

Εμείς, όπως οφείλαμε, συνεχίσαμε με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών, τη συνέχιση των έργων ανάπλασης, που δεν προβλέπονταν πέραν της διευθέτησης του χειμάρρου. Εξασφαλίσαμε 160.000 ευρώ για έργα και προχωρήσαμε σε νέα μελέτη για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του λιμένος Σκοπέλου.

7) Όσο αναφορά τον ηλεκτροφωτισμό της Κατακαλούς και την ασφαλτόστρωση του λιμένος Λουτρακίου, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι: 

Ο μεν ηλεκτροφωτισμός της Κατακαλούς εκκρεμούσε από 10ετίας, το δε έργο της ασφαλτόστρωσης από 6ετίας.

Το πρώτο έχει ήδη παραδοθεί, το δεύτερο εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και θα παραδοθεί οσονούπω. 

Για το τι παραλάβαμε και αφορούν το Δήμο και τη ΔΕΥΑΣ, θα σας απαντήσει λεπτομερώς ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ  και

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ

------------------

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ↓↓↓

Χρ. Βασιλούδης: Το μεγάλο έργο που γίνεται και θα γίνει την τρέχουσα 4ετία από τον Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου, είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.