Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

«Χριστός Ανέστη, εκ νεκρών…»

...Κι έρχεται η Μεγάλη Νύχτα: «Χριστός Ανέστη, εκ νεκρών…» Πολλά χρόνια πριν, την ελπίδα της Ανάστασης, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, αναπτέρωναν τα αερόστατα της Λαμπρής. Ήταν φτιαγμένα από 16 μεγάλες χρωματιστές κόλλες, κολλημένες με αλευρόκολλα ή τσιρίσι (κόλλα τσαγκάρη). Στη βάση τους, έμπαινε καλάμι λεπτό, κυκλικά, για να κρατά τα αερόστατα ανοιχτα. Στο άνοιγμα αυτό έβαζαν σύρμα, σταυρωτά, απ’ το οποίο κρεμόταν σφουγγάρι βουτηγμένο στο πετρέλαιο. Άναβαν φωτιά στη γη και ο καπνός τα σήκωνε ψηλά, στον ουρανό, ενώ τα σφουγγαράκια καθώς καίγονταν, γέμιζαν  μικρές πυγολαμπίδες τον αέρα…

Τα «Χριστός  Ανέστη» και  «Αληθώς ο Κύριος», την Κυριακή της Λαμπρής, συνοδεύονται από άφθονο κρασάκι, τσουγκρίσματα αυγών και οβελία στη σούβλα, που είναι έθιμο του κάμπου, αλλά έχει το γούστο του και έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το κατσικάκι καπαμά ή το ψητό στο φούρνο, που θέλει το παραδοσιακό εδεσματολόγιο του νησιού μας.

Και του χρόνου!

Επιμέλεια κειμένου: Δένδη Ιωάννα

Πηγές: Μάχη Τσιμπογιάννη, Στέλλα Κόλλια, Έφη Μαρούλη, Ελένη Δένδη, Βαρσαμάς Δένδης, Ιερέας Κων. Καλλιανός: «Σεργιάνι σε ξεχασμένα μονοπάτια», Αδ. Σάμψων: «Σκοπέλου Λαϊκός Πολιτισμός», Αλέξανδρος Μωραϊτίδης: «Τα Διηγήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.