Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η Ρ. Ζήση για τους αστυνομικούς Μαγνησίας

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας Ροδούλα Ζήση, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διαβιβάζοντας το υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας, στο οποίο εκφράζονται θέσεις και απόψεις του αστυνομικού προσωπικού αναφορικά με την αστυνόμευση στο νομό και την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Μαγνησίας. 
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σχετικό υπόμνημα, η συνεχής αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την διαπίστωση ότι το έγκλημα διαρκώς εκσυγχρονίζεται καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συμμετοχή των τοπικών αρχών στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση της αντεγκληματικής πολιτικής. 

Πέραν τούτου, όμως και προκειμένου το ένστολο δυναμικό του Νομού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις προσδοκίες και ελπίδες των πολιτών, καθίσταται αναγκαίο να επισημανθούν τα σημεία εκείνα που επιδέχονται παρεμβάσεις και διορθώσεις, καθώς και οι τρόποι και τα μέσα που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση αυτών των βελτιώσεων. 
Πιο συγκεκριμένα, με βάση κυρίως την καθημερινή εμπειρία, κρίνεται ότι η επίτευξη των στόχων που τίθενται μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την επίτευξη της υλοποίησης τριών βασικών αξόνων. Πρωτίστως κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού Μαγνησίας και η αύξηση της οργανικής δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας από 513 αστυνομικούς σε 700. Ειδικά η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η ανακατανομή του υπάρχοντος δυναμικού είναι επιβεβλημένη, καθώς η αθρόα αποχώρηση αστυνομικών λόγω συνταξιοδότησης έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης, η οποία σήμερα αριθμεί 440 άτομα. Παράλληλα δε προτείνεται και η καθιέρωση ενός συστήματος αντικειμενικού υπολογισμού της οργανικής δύναμης του κάθε Νομού, που θα βασίζεται στην διακύμανση των δεικτών του πληθυσμού, της εγκληματικότητας, του τουρισμού, των συγκοινωνιών και της ανάπτυξης. 
Συγχρόνως, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η Ελληνική Αστυνομία λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη βασικών σύγχρονων τεχνικών μέσων που μπορούν να καταστήσουν αποτελεσματικότερο το έργο που επιτελεί. Σημειώνεται επίσης, ότι τα οικήματα στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών δεν πληρούν πλέον βασικούς κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και τις αναγκαίες συνθήκες πρόσβασης και στάθμευσης τόσο για τα υπηρεσιακά οχήματα, όσο και για τους πολίτες. Στην κατεύθυνση βελτίωσης των υποδομών αναμένεται να συμβάλει η ανέγερση του Νέου Αστυνομικού Μεγάρου στη Νέα Ιωνία, η κατασκευή του οποίου όμως παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες κτιριακές υποδομές των οποίων η διαδικασία ξεκίνησε σε μεταγενέστερο χρόνο. 
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι αστυνομικοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες και εργαζόμενοι «δεύτερης κατηγορίας». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν τηρούνται βασικοί όροι υγιεινής και ασφάλειας, ειδικά ενάντια στις επιθέσεις, ενώ κρίνεται πλέον αναγκαία και η θεσμική κατοχύρωση των ρίσκων και κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί κατά την καθημερινή εργασία τους, καθώς και οι απρόβλεπτες καταστάσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Τονίζεται, επίσης, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί το τρίπτυχο που αφορά την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και εξειδίκευση των αστυνομικών, προκειμένου να δοθούν στον Έλληνα αστυνομικό όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθημερινά του καθήκοντα και να καταπολεμηθεί το αίσθημα ανασφάλειας που η καθημερινή τριβή με το καθήκον εύλογα έχει δημιουργήσει. 
Ως εκ τούτου ζητείται από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα υιοθέτησης των προτάσεων που υποβάλλονται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Μαγνησίας προκειμένου να εισαχθούν στο αστυνομικό σύστημα της χώρας μας οι τομές εκείνες που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του ρόλου του αστυνομικού και των παρεχομένων υπηρεσιών και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας. 

3 σχόλια:

  1. Συμφωνούμε απόλυτα με την κα. Ζήση, πως είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή των τοπικών αρχών, όχι μόνο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προσπάθεια βελτίωσης της αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά σε όλα τα Υπουργεία για το ότι "στραβό" συμβαίνει στον τόπο μας. πχ Υπουργείο Ναυτιλίας για το ΛΤΣ, Υπουργείο Παιδείας σε λίγες μέρες για τα κενά σε δασκάλους και καθηγητές... και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.
    Δημότης Σκοπέλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε παιδιά ο φορέας τι ελέγχους κάνει σε αυτό το πάρκο . Μόνο τους έχοντες ψαροτούφεκα , και τα Καλάσνικοφ περνάν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΙΣΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.