•
Συνεργασία
Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Τμήμα
Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για δημιουργία
«Θεσσαλικού Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων»
με ευεργετικά αποτελέσματα για τον
ανθρώπινο οργανισμό
Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός με τον καθηγητή Δ. Κουρέτα |
Ο
περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας
Αγοραστός τόνισε ότι: «Από
την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε,
συνεργαστήκαμε στενά με το Τμήμα
Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσπαθώντας
να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα
θεσσαλικά προϊόντα. Στο σχεδιασμό και
τη στρατηγική μας υπάρχει από...
την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.».
την πρώτη στιγμή η προώθηση των προϊόντων με την πιστοποίηση “ThessAgro”, μέσα από μια διαδικασία στην οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά από έρευνα που έκανε το εργαστήριο του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι πολλά θεσσαλικά προϊόντα έχουν, σε σχέση με άλλα, περισσότερες ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και αποτελούν «ασπίδα» κατά ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.α. Συνεπώς αυτό μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στη διαδικασία πιστοποίησης των θεσσαλικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι το αμύγδαλο Συκουρίου, τα κρασοστάφυλα μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσας, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, φασόλια-φακές-ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα μήλα Αγιάς-Ζαγοράς, τα ρόδια, τα αχλάδια Τυρνάβου, μυζήθρες-ανθότυρα-φέτα και γενικά προϊόντα προερχόμενα απ’ το τυρόγαλα, κ.α.».
Απ’
την πλευρά του ο καθηγητής κ. Δημήτρης
Κουρέτας ανέφερε: «Η
προσπάθεια αυτή ξεκίνησε εδώ και αρκετούς
μήνες με συντονιστή την Περιφέρεια και
προσωπικά τον περιφερειάρχη και σε
συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας –
Βιοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν
παρόμοια προϊόντα που καλλιεργούνται
σε διάφορες περιοχές της χώρα μας. Οι
βιολογικές τους δράσεις όμως δεν είναι
ίδιες. Έτσι λοιπόν αναλύσαμε πάνω από
100 προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και
ταξινομήσαμε τις βιολογικές τους δράσεις
με βάση κάποια στάνταρτ. Διαπιστώσαμε
λοιπόν ότι περίπου 10 τοπικά προϊόντα
έχουν πολύ ισχυρές αντικαρκινικές και
καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς
και αντιγηραντικές. Πιστεύουμε ότι αυτή
η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προστιθέμενη
αξία σε αυτά προϊόντα της Θεσσαλίας
τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό».
Αγαπητέ Περιφερειάρχη,
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατί τα δαμάσκηνα Σκοπέλου δεν συμπεριλαμβάνονται στο «Θεσσαλικό καλάθι»;
"Τα ξηρά δαμάσκηνα και οι σταφίδες κατατάσσονται πρώτα μεταξύ όλων των φρούτων -αποξηραμένων και φρέσκων- όσον αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση, δηλαδή την ικανότητα των συστατικών τους να απορροφούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αντιγήρανσης των ΗΠΑ."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροεκλογικά τρέχουν όλοι οι πολιτικοί και οι κομματάρχες προσπαθούν να τους παρουσιάσουν ως σωτήρες του τόπου μας και της οικονομίας μας.
ΑΓΑΠΗΤΕ 8:12 ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ.ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ? ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΓΑΛΛΙΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠληροφορηθήκαμε πως το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκανε έρευνα σε 100 περίπου αγροτικά προϊόντα που παράγονται την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατέληξε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μέχρι εδώ.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ:
Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου ήταν ανάμεσα σε αυτά τα 100 αγροτικά προϊόντα και ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας ???
Αν υπογράψεις την ερώτηση θα σου απαντήσω .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωστής Σκούρας.
10 Σεπτεμβρίου 2011 1:12 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερώτηση μου απευθύνεται στον κύριο Περιφερειάρχη. Επίσης στον καθηγητή κύριο Δημήτρη Κουρέτα και στους Βιοτεχνολόγους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είναι οι υπεύθυνοι της έρευνας !!!
Ανώνυμος