Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Διεθνές Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη

O Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας, Βορείων Σποράδων και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του Γ’ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που διοργανώνεται στη Σκιάθο από τον Δήμο Σκιάθου και την Εταιρία Παπαδιαμαντικών Σπουδών.
Από αριστερά: Ο Δήμαρχος Σκιάθου Ν. Πλωμαρίτης, ο Μητροπολίτης  Χαλκίδος Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου Σάκης Ζλατούδης
Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, παρουσία του...
σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, του Δημάρχου Σκιάθου κ. Νίκου Πλωμαρίτη και πλήθους συνέδρων.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε: «Είναι διπλή η ικανοποίηση και η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου όπως είναι το Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Είναι θα έλεγα σημαδιακό ότι το 2011, ο πρώτος χρόνος του ταξιδιού της αιρετής Περιφέρειας, ενός πρωτοποριακού θεσμού άμεσης δημοκρατίας, συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την κοίμηση του διαπρεπούς αυτού πνευματικού ανθρώπου, εδώ στη γενέτειρά του στη Σκιάθο. Θεωρώ ότι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ανήκει στους επιφανέστερους, τους διαπρεπέστερους των Θεσσαλών, αν και αναμφίβολα, άνθρωποι τέτοιας πνευματικής εμβέλειας υπερβαίνουν τον τόπο και το χρόνο. Δε χωρά, πάντως, αμφιβολία ότι ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποτελεί στοιχείο αναφοράς για την ελληνικότητα, για την ελληνική αυτοσυνειδησία και ταυτόχρονα για την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι ένας από τους νοηματοδότες της νεότερής μας ταυτότητας, είναι από τους στυλοβάτες της συλλογικής μας αυτοκατανόησης.
Κανένας λογοτέχνης δεν συνδέεται στη μνήμη μας περισσότερο απ΄ τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με την εορταστική λογοτεχνία. Η βαθειά του πίστη δεν είναι μυστικισμός. Είναι δίψα ψυχής που δονείται κι αναγαλλιάζει με τη θρησκεία και με την έκφρασή της.
Τέλειος κάτοχος της υμνολογίας, γνώστης των τύπων και των κανονισμών της πίστης, αναζητεί την υποβλητική κατάνυξη στα θαυμάσια βυζαντινά τροπάρια. Δεν είναι μόνον ο ευλαβικός πιστός, είναι ο γνήσιος εκφραστής της εκκλησιαστικής ομορφιάς, Και μαζί ο αδιόρθωτος νοσταλγός. Γιατί στο βάθος υπάρχει πάντα η νοσταλγία της Σκιάθου, του νησιού του.
Εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το έργο του αποκτά μια καινούργια σημασία. Γίνεται ένα σύμβολο, ένα όπλο, ένας οδηγός αντίστασης ενάντια στην ισοπεδωτική πρακτική της παγκοσμιοποίησης, του κοσμοπολιτισμού και της πολυεθνικότητας, όπου η έννοια της ρίζας υπονομεύεται, όταν δεν αμφισβητείται.
Υπάρχουν πιο αρμόδιοι από εμένα να μιλήσουν για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Τον «κοσμοκαλόγερο» κατά Παύλο Νιρβάνα.
Τον ποιητή κατά το Γιώργο Σεφέρη – χαρακτηρισμός που του απενεμήθη όχι λόγω των λιγοστών ποιημάτων αλλά επειδή τα πεζά του είναι ένας κόσμος πλήρης μες στην ποικιλία του.
Τον λογοτέχνη με την απαράμιλλη εκφραστική δύναμη κατά τον Παντελή Μπουκάλα.
Τον λογοτέχνη που γράφει σε μια ιδιότυπα αρχαϊζουσα καθαρεύουσα χρησιμοποιώντας, όμως, τη δημοτική ντοπιολαλιά της Σκιάθου, όπου άλλωστε διαδραματίζονται τα περισσότερα διηγήματά του».
Ο Παπαδιαμάντης μας αποκαλύπτει σύμφωνα με τον Βακαλόπουλο «την ιερή μελωδία της πραγματικότητας» ένα σεβάσμιο δηλαδή τρόπο σχέσης με ανθρώπους και πράγματα πέρα από τη χρηστική ωφελιμότητα.
Είναι αυτονόητο ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Με την ευκαιρία θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι Σποράδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας.
Κι επειδή θα έχετε βαρεθεί να ακούτε πολλά λόγια, σας διαβεβαιώνω ότι η αιρετή Περιφέρεια στοχεύει να λέει λίγα και να κάνει πολλά περισσότερα. Όπως επίσης στοχεύουμε με λίγα να κάνουμε πολλά κι όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε κατά κόρον ως τώρα.
Τελειώνοντας, μία μόνο φράση:
Ας έχουμε όλοι μας βαθιά φυλαγμένη στο μυαλό και την καρδιά μας την παρότρυνση του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη στο Άξιον Εστί:
«Οπού και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».
Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του συνεδρίου και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του».
Να σημειωθεί ότι το Γ΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα προσεγγίσουν το σύνολο του έργου του, αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό. Συνολικά θα γίνουν 32 ανακοινώσεις από επιστήμονες που επί χρόνια μελετούν το έργο του Παπαδιαμάντη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.