Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Σχέδιο κανονισμού Προστασίας Περιβάλλοντος και Καθαριότητας//Επαγγελματικοί χώροι

Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις άρθρων από το Σχέδιο κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου, το οποίο, οσονούπω, αναρτάται προς δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Άρθρο 28
Επαγγελματικοί Χώροι

(Καταστήματα, Επιχειρήσεις, Γραφεία, Ξενοδοχεία κ.λπ.)
1. Τα μικροαπορρίμματα, τα οποία προκύπτουν από την καθαριότητα (σκούπισμα) τόσο του εσωτερικού επαγγελματικών χώρων, όσο και του εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου τον οποίο χρησιμοποιούν κατόπιν αδείας από τον δήμο, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται...
να συγκεντρώνουν εντός ανθεκτικών, στεγανών σάκων, αποφεύγοντας ρητά την ανεξέλεγκτη ρίψη αυτών στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.
2. Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές ακινήτων επαγγελματικής χρήσης οφείλουν να διατηρούν καθαρές τόσο τις προσόψεις όσο και το έμπροσθεν αυτών κατάστρωμα οδών, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών κ.λπ. Όσοι κάνουν χρήση κοινοχρήστων χώρων, υποχρεούνται να τηρούν τους χώρους αυτούς απολύτως, καθαρούς.
3. Δεν επιτρέπεται σε περίπτερα, καταστήματα, επιχειρήσεις, super markets κ.λπ. η τοποθέτηση για οποιοδήποτε λόγο επί των κοινοχρήστων χώρων, αντικειμένων σχετικών με το εμπόριό τους (χαρτοκιβώτια από την παραλαβή εμπορευμάτων, πινακίδες, άδεια κουτιά, υλικά συσκευασίας, καφάσια φρούτων ή λαχανικών, κιβώτια ποτών, ψυγεία, φιάλες υγραερίου, κλπ). Επιτρέπεται μόνον η τοποθέτηση αυτών των αντικειμένων για τα οποία έχει δοθεί στον επαγγελματία η σχετική άδεια από τον δήμο.
4. Τους σάκους απορριμμάτων, οι υπεύθυνοι οφείλουν να αποθηκεύουν προσωρινά εντός των ιδιοκτησιών τους. Σε ό,τι αφορά στα πάσης φύσεως απορρίμματα συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, καφάσια, κ.λπ.) τα οποία εκτίθενται προς αποκομιδή, οι υπεύθυνοι υποχρεούνται προηγουμένως να έχουν ελαχιστοποιήσει τον όγκο τους με πίεση, τεμαχισμό και περίδεση. Όλα τα απορρίμματα που προέρχονται από επαγγελματικές δραστηριότητες απαγορεύεται ρητά να εκτίθενται προς αποκομιδή σε κοινόχρηστους χώρους μετά την προγραμματισμένη διέλευση του απορριμματοφόρου.
5. Οι υπεύθυνοι καταστημάτων τα οποία εμπορεύονται έτοιμα φαγητά, σουβλάκια, πίτσες, είδη μπαρ και καφενείου κ.λπ., σε πλατείες, οδούς, πεζοδρόμια κ.λπ. είτε διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα είτε όχι, πρέπει συνεχώς και καθ' όλες τις ώρες λειτουργίας, να μεριμνούν με δική τους ευθύνη για τη συλλογή των πάσης φύσεως απορριμμάτων που δημιουργούνται από την κατανάλωση των ειδών του καταστήματός τους (χαρτοπετσέτες, είδη περιτύλιξης, κουτιά, αποφάγια, αποτσίγαρα κ.λπ.) ούτως ώστε ο χώρος γύρω και έμπροσθεν του καταστήματος να διατηρείται πάντοτε καθαρός. Στις υποχρεώσεις τους περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση μέσα και έξω από το κατάστημα, ικανού αριθμού καλαθιών απορριμμάτων, μετά από προηγούμενη έγκριση του “Γραφείου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης” όσον αφορά την αισθητική και την ασφάλεια τους. Θα πρέπει δε να μεριμνούν ώστε να αδειάζουν συχνά το περιεχόμενό τους για αποφυγή υπερχείλισης και διασποράς στο περιβάλλον.
6. Ειδικά για τα απορρίμματα που παράγονται από Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, επισημαίνονται τα εξής:
• Κατά την προσωρινή κοινόχρηστη έκθεσή τους, οι σάκοι υποχρεωτικά φυλάσσονται σε ιδιωτικά τροχήλατα δοχεία, στεγανά και επιμελώς κλεισμένα.
• Κατά τη μεταφορά τους από τον ιδιωτικό χώρο προσωρινής φύλαξης προς τα μέσα προσωρινής αποθήκευσης του δήμου, θα πρέπει να μεταφέρονται είτε με ιδιωτικά κλειστά οχήματα, είτε με κατάλληλους τροχήλατους μεταφορείς.
• Απαγορεύεται αυστηρά το σύρσιμο των σάκων επί του εδάφους, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε διαρροή και διασπορά του περιεχομένου τους.
• Προκειμένου για απορρίμματα κουζίνας εστιατορίων, μαγειρείων, fast food κ.λπ., αυτά πριν τοποθετηθούν στους σάκους θα πρέπει να έχουν στραγγιστεί επιμελώς.
• Τα λίπη, τα βρώσιμα έλαια και τα καμένα έλαια υποχρεωτικά συλλέγονται σε κατάλληλα δοχεία και διατίθενται προς ανακύκλωση. Τυχόν εναπόθεσή τους σε κοινούς κάδους, θα επισύρει πρόστιμο.
7. Πάγκοι Εμπορικών Καταστημάτων: Οι υπεύθυνοι εμπορικών καταστημάτων, μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι διατηρούν, κατόπιν αδείας, πάγκους έκθεσης ή πώλησης εμπορευμάτων σε κοινόχρηστο χώρο έμπροσθεν των επιχειρήσεών τους, υποχρεούνται στην τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας καθώς και όσων προβλέπονται στο άρθρο 13. του παρόντος κανονισμού για την προσωρινή ιδιωτική φύλαξη των απορριμμάτων. Μετά το πέρας της λειτουργίας τους, κινητές κατασκευές και εμπορεύματα τα οποία παρεμποδίζουν τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, πρέπει να αποσύρονται με φροντίδα των υπευθύνων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να διατηρούν επιμελώς καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα τους.
8. Όσα αντικείμενα (ομπρέλες, ταμπλό, καφάσια, βότσαλα, πέτρες, σταντ για κάρτες, γλάστρες, κενές βιτρίνες, πάγκοι, καρέκλες κ.λπ.) εγκαταλείπονται σε κοινόχρηστους χώρους από περίπτερα, εποχικές επιχειρήσεις κ.λπ. μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται άμεσα με ευθύνη του δήμου. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι ανάλογο του όγκου των εγκαταλελειμμένων αντικειμένων.
9. Απαγορεύεται ρητά η ανεξέλεγκτη εναπόθεση ζωικών αποβλήτων εντός των κάδων απορριμμάτων ή γενικά στο περιβάλλον. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων (κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, ιχθυοπωλεία, σφαγεία, πτηνοσφαγεία κ.λπ.) που παράγουν ζωικά υποπροϊόντα στον χώρο τους κατά την εκτέλεση της δραστηριότητάς τους τα οποία δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (υπολείμματα κρέατος, οστά, κ.λπ.), οφείλουν να τα διαθέτουν σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (πχ σε κλιβάνους κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.