Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» στη Γλώσσα Σκοπέλου.
Χορευτικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία έδωσαν το παρόν στη μεγαλύτερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού των Βορείων Σποράδων.
Την Παρασκευή 30 Αυγούστου κατέφθασαν τα περισσότερα χορευτικά συγκροτήματα στο Λουτράκι με το Express Skiathos. Εθελοντές του συλλόγου αλλά και μέλη του Δ.Σ. επιφύλαξαν μια θερμή υποδοχή σε όλους τους χορευτές και συνοδούς τους, με μουσική, φωνές και γιορτινή διάθεση. Αφού τους δόθηκε το απαραίτητο υλικό του φεστιβάλ όπως μπλούζες και καρτελάκια τακτοποιήθηκαν γρήγορα στα καταλύματα τους στο Λουτράκι και Ν. Κλήμα.
Το πρώτο ραντεβού δόθηκε την ίδια μέρα στα σχολεία της Γλώσσας. Η παρέλαση ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα 20:30 πλημμυρίζοντας τα σοκάκια με τραγούδια, μουσικές, πλουμιστές στολές όλης της Ελλάδας, χρώματα και αρώματα. Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή των κατοίκων της Γλώσσας όλα τα συγκροτήματα επέστρεψαν στο Σχολείο για να ξεκινήσει το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος».
Χοροί και μουσικές από όλη την Ελλάδα άφησαν το κοινό ενθουσιασμένο που κατέκλυσε τον χώρο των εκδηλώσεων. Το κοινό δεν μειώθηκε αντιθέτως όσο...
περνούσε η ώρα αυξανόταν αφού το ενδιαφέρον κορυφωνόταν. Το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Γλώσσας με τη συμμετοχή τριών γενιών χορευτών. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη γιορτή όλοι όσοι άφησαν ιστορία στο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μας.
Στη συνέχεια ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα των Πάνω Πολεμιδίων Κύπρου και η συγκινητική ομιλία του Προέδρου τους Κούλη Παπαμηχαήλ. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες προσφύγων» μας ταξίδεψε στις χαμένες πατρίδες, έπειτα ο σύλλογος αθλητικού χορού Καλαμάτας «Ξενία» που μας άφησε όλους άφωνους. Στη συνέχεια ακολούθησε ο χορευτικό όμιλος Σχηματαρίου «Εν Τανάγρα» με ένα εξαιρετικό νησιώτικο πρόγραμμα και το χορευτικό συγκρότημα Όλυμπος από τη Ρουμανία που εντυπωσίασε τους πάντες. Η βραδιά έκλεισε με θρακιώτικους ρυθμούς από το σύλλογο «Αγία Σοφία» Φερρών Έβρου.
Τα χορευτικά συγκροτήματα διασκέδασαν και χόρεψα σε μπάρ της περιοχής συμμετέχοντας σε ένα πάρτι με θέμα αρχαιοελληνικό που ετοίμασαν οι χορευτές του συλλόγου της Γλώσσας αποκλειστικά για τους φιλοξενούμενους τους.
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με εκδρομή στη χώρα της Σκοπέλου με ξενάγηση σε όλη τη διαδρομή. Αρκετοί χορευτές κατευθύνθηκαν προς το Βακράτσιο Ίδρυμα όπου τους ξενάγησε η Κατερίνα και στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Σκοπέλου. Οι χορευτές απόλαυσαν τη βόλτα τους στη Σκόπελο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη Μηλιά. Οι νεότεροι διασκέδασαν με τη ψυχή τους στο beach bar και έστησαν ένα γλέντι χωρίς προηγούμενο.
Γρήγορα όμως επέστρεψαν στο χώρο των εκδηλώσεων για να προετοιμαστούν να καταπλήξουν το κοινό που ανυπόμονα είχε κατακλίσει τις κερκίδες. Η δεύτερη βραδιά του φεστιβάλ ξεκίνησε με το πολιτιστικό σύλλογο Ελαιώνα ενώ συνέχισαν ο σύλλογος Αργηθεατών Μαγνησίας, ο Χορευτικός Όμιλος Βόλου, το χορευτικό συγκρότημα ΕΔΡΑΜΕ και το πρόγραμμα έκλεισε με το ποντιακό συγκρότημα Κορινού «Εύξεινος Πόντος». Το χορευτικό της Γλώσσας αποχαιρέτισε τα συγκροτήματα με ένα σύντομο πρόγραμμα ταβέρνας και κλείνοντας το φεστιβάλ με την μοναδική χορογραφία του Ζόρμπα από τον Διαμαντή Παλαιολόγο που κέρδισε τις εντυπώσεις.
Ακολούθησαν οι απονομές και γεύμα προς τιμή των χορευτών ενώ το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί σε μπαρ της περιοχής. Την επόμενη μέρα όλα τα συγκροτήματα ξεκουράστηκαν και αναχώρησαν τα περισσότερα από αυτά την Κυριακή το απόγευμα από το Λουτράκι.
Το Δ. Σ. ευχαριστεί όλους τους εθελοντές που έδωσαν πραγματικά την ψυχή τους και έχασαν τον ύπνο τους αυτές τις μέρες, ευχαριστεί τη Hellenic Seaways για την πλατινένια χορηγία της. Επίσης ευχαριστεί την ΑΝΕΣ το ναυτικό πρακτορείο του Ν. Τριανταφύλλου, το beach bar της Μηλιάς, τη Μαρία Τρακόσα για την εξαιρετική αφίσα, τη Μαρία Σπύρου που επιμελήθηκε τις κομμώσεις και όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της Γλώσσας (Αγνάντι, Λούκι, Μαϊστράλι, Το στέκι του Μάστορα) για τις προσφορές φαγητών για το γεύμα. Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες καλύφθηκαν από το Star Channel
Το εγχείρημα ήταν τεράστιο και πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του πολιτιστικού συλλόγου. Η συμμετοχή των χορευτικών ξεπέρασε κάθε προσδοκία κάτι που ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν το χώρο των εκδηλώσεων για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν από τη μεγάλη συμμετοχή. Υπήρξαν δε αρκετά χορευτικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας και χρονικών περιθωρίων.
Επιδίωξη του ΔΣ είναι το φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός και η πείρα που απόκτησε είναι απαραίτητη για να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα λάθη που πιθανόν έγιναν φέτος.
Όλοι οι συμμετέχοντες ένιωθαν το Μάντο να παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα του φεστιβάλ και να νιώθει περήφανος για όλες τις αρχές που ο ίδιος δίδαξε με τη στάση ζωής του: Ήθος, Αγάπη για την παράδοση, Εθελοντισμός, Προσφορά, Ανιδιοτέλεια…
Το ραντεβού ανανεώθηκε με την ευχή «πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε με χορούς κυκλωτικούς…»
φωτογραφίες: Γιώργος Ρουσέτης

1 σχόλιο:

  1. Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών :' Διαμαντής Παλαιολόγος' ήταν ένα αξιόλογο,συγκινητικό πολιτιστικό γεγονός! θερμά συγχαρητήρια σ΄όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του..Μακάρι να γίνει θεσμός.'Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα ήταν υπέροχα.Όσο για το γλωσσώτικο...τι να πω.Όσο περνούν τα χρόνια εδραιώνεται μέσα μου η άποψη ότι συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.