Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νέο Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη

Με την ευχή και την ευλογία του Μητροπολίτου Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα στη Σκιάθο για πρώτη φορά, η μνήμη του Αγίου Νέο Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Καρασταμάτη.
Υπό την αιγίδα της Ένωσης Μικρασιατών και με την παρουσία των τοπικών αρχών, σε κλίμακα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης στον μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών, τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου.
Το εκκλησίασμα είχε την ευλογία να προσκυνήσει την πρώτη εικόνα του αγίου και να ακούσει από τον προϊστάμενο του ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Σκιάθου, πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Σταματά το συναξάρι του νεομάρτυρα.
Για ποιμαντικούς λόγους, η μνήμη του Αγίου Γεωργίου προεορτάστηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013.
Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε κέρασμα στο...
Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου.
Συναξάρι του Αγίου Γεωργίου του Καρασταμάτη.
Ο πατήρ Γεώργιος Καρασταμάτης υπήρξε γόνος μιας εκ των σημαντικότερων αρχοντικών οικογενειών του χωριού Αγία Παρασκευή της Κρήνης (Τσεσμέ), που κατείχαν τη τέχνη της αλιείας.Έγγαμος κληρικός, πατέρας δύο παιδιών και εφημέριος των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων ,ενός εκ των τριών ενοριακών ναών του χωριού.Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Αρχαία Ελλάδα, ενώ ήταν γνώστης και λάτρης του ένδοξου Βυζαντινού Πολιτισμού.Δεν έπαυε στιγμή να μιλά και να υπερηφανεύεται για την καταγωγή του, κύριο γνώρισμα η καλοσύνη του, η ευγένεια και η άδολη χριστιανική αγάπη που τον χαρακτήριζε από τη νεότητα του ως και τη τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής του.Ιδιαίτερα αγαπητός στους συγχωριανούς του. Ευσυνείδητος κληρικός με άρτια κατάρτιση στην ορθόδοξη λειτουργική, καλλίφωνος και γνώστης της βυζαντινής μουσικής.Ο ζήλος και η ένθερμη αγάπη για τη διακονία που είχε αναλάβει τον έκανε να αργεί να τελειώσει τις ιερές ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία και οι συγχωριανοί του, του είχαν προσάψει το παρατσούκλι «Οψιμάκι» λόγω αργοπορίας.Κατά τις φοβερές εκείνες ημέρες της μικρασιατικής καταστροφής, ο παπά Γιώργης αν και σε βαθύ γήρας παρέμεινε στο χωριό έτοιμος να δώσει μαρτυρία Χριστού.Όταν οι Τσέτες εισέβαλαν στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, βρήκαν το γέροντα να λειτουργεί μόνος στο ναό που υπήρξε εφημέριος για πολλά χρόνια.Εκεί, μπρος από το Άγιο Θυσιαστήριο, ο Άγιος Γεώργιος ο Καρασταμάτης βρήκε μαρτυρικό θάνατο παραδίδοντας την αγία του ψυχή στα χέρια του Θεού που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε από τα νεανικά του χρόνια.Οι δύο γέροντες φίλοι του που διέφυγαν τη τελευταία στιγμή, αργά το βράδυ δειλά βγήκαν από το κρησφύγετο τους αντικρίζοντας το σκήνωμα του γέροντα προ της Ωραίας Πύλης βαριά κακοποιημένο.Διέσωσαν το μαρτύριο του αγίου και το διέδωσαν όταν και αυτοί κατάφεραν να διαφύγουν στη Χίο, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς.Η μαρτυρία αυτή διασώζεται στο βιβλίο του Ιωάννη Δ. Αικατερίνη, «Χαμένες Πατρίδες - Το χωριό μου η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ 1760 - 1922» σελ 660, Σκιάθος 1987.Έκτοτε ο Άγιος Νέο Ιερομάρτυς Γεώργιος ο Καρασταμάτης, συγκαταλέγεται στη χορεία των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, «Πάντων των εν έτει 1922 εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων Επισκόπων, κληρικών τε και λαϊκών», με Σεπτή Εγκύκλιο και απόφαση αγιοκατατάξεως υπ’ αριθμ. 2556/5.7.1993 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Παντελής Χούλης
Αναγνώστης Ι.Μ. Χαλκίδος
Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων

2 σχόλια:

  1. Kύριε Παντελή Χούλη.
    Πως θα μπορούσα να έχω ένα αντίγραφο του βιβλίου του Ιωάννη Δ. Αικατερίνη, «Χαμένες Πατρίδες - Το χωριό μου η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ 1760 - 1922» σελ 660, Σκιάθος 198 ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν έχει επανεκδοθεί και όσοι το έχουν στην κατοχή τους είναι ελάχιστοι.

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.