Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι το πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia”

Σχετικά με το Θέμα με αύξοντα αριθμό 13 της Ημερησίας Διάταξης ήτοι συμμετοχή του Δήμου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia”, που θα συζητηθεί κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκοπέλου, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 11 π.μ. ο κ. Αναστάσιος Φάλκος έστειλε στην efimerida sporades το παρακάτω κείμενο:
Η πρόταση (επικεφαλίδα) του προγράμματος, είναι γραμμένη στην Αγγλική. Χωρίς να θέλω να σχολιάσω το επίπεδο μόρφωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των κατοίκων του νησιού μας, νομίζω, κατά την ταπεινή μου άποψη ότι χρήζει ιδιαίτερης συζήτησης – ανάλυσης.
Πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia”
Εξαιρετικές περιοχές για να ζει κανείς στην Ευρώπη
Τι είναι το πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia”; Τι εννοούμε με τον όρο εξαιρετικές περιοχές να ζει κανείς στην Ευρώπη;
Το πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia” αποτελεί μια πρωτοβουλία της Europa Nostra με στόχο να βοηθήσει μικρής κλίμακας πόλεις και χωριά να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Η εστίαση του προγράμματος σε μικρής κλίμακας περιοχές οφείλεται στο γεγονός πως οι μεγαλύτερες πόλεις διαθέτουν σε μεγαλύτερη επάρκεια τα μέσα που...
απαιτούνται για να διατηρήσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σε αντίθεση με τις μικρότερης κλίμακας περιοχές, μολονότι αυτές συχνά έχουν μεγαλύτερο πλούτο πολιτιστικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών.
Η Europa Nostra προσκαλεί τις πόλεις μικρής κλίμακας και τα χωριά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα“Our Places in Europe-ENtopia”, σχεδιάζοντας τις μελλοντικές τους δράσεις ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Στην κατεύθυνση αυτή η Europa Nostra επιδιώκει να καθιερώσει ένα σύνολο πολιτιστικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων προκειμένου να καθοριστούν τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, οι ευκαιρίες και οι απειλές που κάθε μία περιοχή αντιμετωπίζει, ώστε να προγραμματιστούν σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και την τοπική κοινωνία, οι απαιτούμενες δράσεις.
Ποιες περιοχές είναι δυνατόν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;
Προϋπόθεση γα να μπορέσει μια μικρής κλίμακας πόλη/χωριό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι να εκφράσουν εγγράφως την πρόθεση αυτή οι αρχές τις τοπικής αυτοδιοίκησης στον οργανισμό μέλος της Europa Nostra που είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα σε κάθε χώρα. Κεντρικό κριτήριο για να συμμετέχει μια περιοχή στο πρόγραμμα είναι να μην έχει περισσότερους από 15.000 κατοίκους. Διαφοροποιήσεις όσον αφορά το μέγιστο επιτρεπόμενο πληθυσμιακό όριο επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις που ισχύουν ιδιαίτερες συνθήκες.
Ποια είναι τα κριτήρια του προγράμματος;
Αξιοποιώντας την μεθοδολογία του προγράμματος θα εκτιμηθεί η ποιότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, βάσει ενός συνόλου επιστημονικών κριτηρίων. Την διαδικασία αυτή θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός ενός σύνολου στοχευμένων δράσεων ως μέρους μιας διαρκούς διαδικασίας ενημέρωσης και αξιολόγησης.
Κάθε έκθεση θα αξιολογείται από την Europa Nostra, ώστε να υπάρξουν συστάσεις για συγκεκριμένες τροποποιήσεις ή για την κατάρτιση μιας πληρέστερης έκθεσης τον επόμενο χρόνο.
Τα κριτήρια θα αναπτυχθούν μέσω της υλοποίησης μιας σειράς πιλοτικών προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται σε περιοχές της Ιρλανδίας, της Ελλάδα, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Προγραμματίζεται η πιλοτική μορφή του προγράμματος “Our Places in Europe-ENtopia” να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε το πρόγραμμα θα αποκτήσει την τελική και οριστική του μορφή.
Χρηματοδότηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα αυτοχρηματοδοτείται μέσω συνδρομών από τις μικρής κλίμακας πόλεις και χωριά που θα συμμετέχουν σε αυτό, τους τοπικούς-περιφερειακούς οργανισμούς τουριστικής ανάπτυξης, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικές επιχειρήσεις.
Θα υπάρξει κόστος συμμετοχής για κάθε περιοχή ώστε να καλύπτονται τα έξοδα της αρχικής εκτίμησης και να παρέχονται συνεχώς συμβουλές.
Γιατί να συμμετέχει μια περιοχή στο πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα “Our Places in Europe-ENtopia” δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένας διαγωνισμός που οδηγεί σε ένα βραβείο αλλά σαν μια διαδικασία. Μια διαδικασία με την οποία οι μικρής κλίμακας πόλεις και τα χωριά της Ευρώπης θα προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τις περιοχές που θα συμμετέχουν, παρέχοντας μια διάκριση ευρωπαϊκού επιπέδου με ιδιαίτερο κύρος, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ώστε οι περιοχές που θα συμμετέχουν να είναι περισσότερο ελκυστικές τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους τους.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιοχές που θα βραβευτούν θα δίνεται banner για μια χρονική περίοδο τριών ετών και έπειτα θα ακολουθεί εκ νέου μια αξιολόγηση της αναπτυξιακής διαδικασίας που ακολουθήθηκε σε κάθε περιοχή. Σημειώνεται πως η Europa Nostra έχει το δικαίωμα να αφαιρεί το banner εάν προκύψει κάποιο ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο ζωής των τοπικών κατοίκων. Επιπλέον, η Europa Nostra θα δημιουργήσει έναν ιστοχώρο που θα εντάσσεται στον κεντρικό ιστοχώρο της Europa Nostra, με στόχο να συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτό πληροφορίες για κάθε πόλη-χωριό που θα επιβραβεύεται με το banner. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προβολή των περιοχών που θα βραβευτούν, δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά που τις κάνουν μοναδικές.
Αναστάσιος Ι. Φάλκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.