Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου συνδράμει επικουρικά στο εγχείρημα για την απόκτηση Π.Ο.Π. του δαμάσκηνου

Απάντησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκοπέλου στο αίτημα (κλικ) παραγωγών σχετικά με την απόκτηση Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)* του σκοπελίτικου Δαμάσκηνου (αζάν). 
Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού συνεδρίασε με θέμα την προώθηση διαδικασίας απόκτησης Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), του Δαμάσκηνου (αζάν) Σκοπέλου μετά από αίτημα της MARIJKE ΓΡΥΠΙΩΤΗ-VELSTRA υπογεγραμμένο από 53 ενδιαφερούμενους -παραγωγούς και στην γραπτή απάντηση του αναφέρει τα παρακάτω:

«Με αφορμή το αίτημα από παραγωγούς του νησιού για την απόκτηση Π.Ο.Π. του δαμάσκηνου (αζάν) Σκοπέλου, ο Συνεταιρισμός σχολιάζει και αποφασίζει τα εξής:

Η απόκτηση Π.Ο.Π. του δαμάσκηνου Σκοπέλου, είναι μία απαραίτητη ενέργεια για την προώθηση του προϊόντος, την διασφάλιση της ποιότητας του και την αποτροπή της νοθείας του. Θα δώσει προοπτική και αξία, με δυνατότητα περαιτέρω ανάδειξης του και εμπορικής του εκμετάλλευσης. Ο Συνεταιρισμός θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες, βοηθούν την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και την ενθάρρυνση της ενασχόλησης των παραγωγών με αυτή.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η περίοδος αυτή είναι μία κρίσιμη και πολύ δύσκολη περίοδος για τον Συνεταιρισμό, αφού συμπίπτει με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της μετεγκατάστασης του ελαιοτριβείου στη νέα θέση στην περιοχή "Δρακοντόσχιμα". Το 2016 αλλά και τους πρώτους μήνες του 2017, το βάρος του Συνεταιρισμού θα πέσει...
στην ολοκλήρωση με επιτυχή τρόπο της ολοκλήρωσης της επένδυσης και της λειτουργίας του νέου εργοστάσιου, για το πάτημα της ελιάς της παρούσα ελαιοκομικής περιόδου. Θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά και επίφοβο η επιπλέον ενασχόληση του Συνεταιρισμού και με άλλα θέματα μέσα στο 2016.

Παρόλα αυτά επειδή η εξέλιξη για την απόκτηση Π.Ο.Π. του δαμάσκηνου θεωρείται εξαιρετικά επωφελής και σημαντική για τους παραγωγούς και την περιοχή μας, αποδέχεται την προώθηση του αιτήματος μέσω του Συνεταιρισμού με τις εξής προϋποθέσεις:

Η οικονομική επιβάρυνση της απόκτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών και της δημιουργίας του απαραίτητου φακέλου, δεν δύναται να επιβαρύνει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Η τεχνική μελέτη με την περιγραφή του προϊόντος, τα στάδια και τους κανόνες παραγωγής, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί στους παραγωγούς του νησιού και μετά από διαβούλευση και τυχόν αλλαγές της, να γίνει αποδεκτή από την Γενική συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός θα συνδράμει επικουρικά στο εγχείρημα για την απόκτηση Π.Ο.Π. του δαμάσκηνου (αζάν) Σκοπέλου.»
________________

* Όπως είναι γνωστό «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν: 
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα· 
β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες· και 
γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η αξιολόγηση του φακέλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια, εθνικό και κοινοτικό. Πρόκειται για μια μακρόχρονη διαδικασία λόγω των διάφορων σταδίων που περιλαμβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.