Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

«Καλλικράτης» και Βόρειες Σποράδες

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ κα Ροδούλα Ζήση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά και από ψήφισμα της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου, (κλικ εδώ) σχετικά με τα όσα προβλέπονται από το πρόγραμμα Καλλικράτης για τον χωροταξικό σχεδιασμό των νησιωτικών δήμων.  
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση της η κα Ζήση αναφέρει τα εξής: 

«Σύμφωνα με το "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" και το τελευταίο εθνικό χωροταξικό σχέδιο οι Βόρειες Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δεν νοούνται νησιά! Κι αυτό γιατί αν και φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός νησιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται παρ’ όλα ταύτα δεν απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης. 
Η Μαγνησία στο σύνολό της τόσο η νησιωτική (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) όσο και το χερσαίο κομμάτι της αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο πλήθος τουριστών και επισκεπτών. Το νησιωτικό ειδικά τμήμα της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ως επί το πλείστον, αποτελεί πόλο έλξης αυξημένης τουριστικής κίνησης προσφέροντας με τον τρόπο αυτό τα μάλα στο τόπο της Μαγνησίας. Για το λόγο αυτό, η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βορείων Σποράδων με τη Μαγνησία θα πρέπει να εκτελείται με τρόπο που να διασφαλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη μεταφορά του επιβατικού κοινού. Αυτό μεταφράζεται σε ακώλυτη θαλάσσια μεταφορά με δρομολόγια που θα εξυπηρετούν την αυξημένη κίνηση τουριστών αλλά και επαρκείς λιμενικές υποδομές στα διάφορα σημεία σύνδεσης (Άγιο Κωνσταντίνο, Βόλο, Αλόννησο, Σκιάθο, Σκόπελο και Λουτράκι Σκοπέλου).
Επιπλέον, οι Βόρειες Σποράδες λόγω της νησιωτικής τους οντότητας, χρήζουν ίσης μεταχείρισης με τα υπόλοιπα νησιά Νοτίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου και πρέπει να απολαμβάνουν όλες τις σχετικές πρόνοιες, κάτι το οποίο δεν ισχύει επί του παρόντος. Αντιθέτως, τοποθετούνται χωροταξικά στο μεταίχμιο νησιωτικού συμπλέγματος και χερσαίου άξονα χωρίς να χαίρουν των προνομίων ούτε των μεν ούτε των δε.
Δεδομένης δε της γεωγραφικής τους θέσης, της τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της σύνδεσής τους με τη Μαγνησία, οι Βόρειες Σποράδες δικαιούνται εκπροσώπησης στα αιρετά όργανα Περιφερειακής Διοίκησης.
Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης του κατοίκου των νησιών με αυτόν της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της ενίσχυσης των κινήτρων τουριστικής ανάπτυξης εμπίπτει το ζητούμενο της θέσης σε εφαρμογή της αρχής του μεταφορικού ισοδυνάμου και στις θαλάσσιες μεταφορές. Το 2010 και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό, ο κάτοικος των νησιών θα πρέπει να αισθάνεται αλλά και να είναι πλέον πολίτης μιας ευνομούμενης κοινωνίας. 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες ώστε να υπάρξει σχετική ρύθμιση για το θέμα των Βορείων Σποράδων προκειμένου να έχουν τις πρόνοιες της νησιωτικής περιοχής;
2. Θα υπάρξει τελικά νομοθετική πρόβλεψη για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου;  
3. Θα εκπροσωπηθούν οι Βόρειες Σποράδες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας;»  

7 σχόλια:

  1. Η αντιπρόεδρος πολύ σωστά κινήθηκε και εδώ θέλω να παρατηρήσω το μεγάλο κενό σε ανάλογη δράση από τον Δήμαρχο της Σκιάθου.
    μετά βίας και εκτός ημερήσιας διάταξης πέρασε ένα ψήφισμα του Δ.Σ. αντί να κινητοποιήσει τους δημότες για ένα τόσο σημαντικό θέμα με άμεσες οικονομικές και διοικητικές συνέπειες για το νησί.
    Βέβαια δεν μπορεί προφανώς να το καταλάβει, το μυαλό του δεν φτάνει μέχρι εκεί ή είναι απασχολημένο με τις ιντριγκες? γιατί είναι απορίας άξιον να μετέχει ο Δήμαρχος σε μυστικές συνάξεις που ασχολούντε με τις εκλογές στην ένωση των Ξενοδόχων? έχει ρόλο ο Δήμαρχος στην συγκρότηση και υποστήριξη παραταξιακών ψηφοδελτίων που μαγειρεύονται στο La Picine? και περνάνε πιεστικά γραμμές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανωνυμία σας-και οι ανορθογραφίες σας-αποκαλύπτουν όχι μόνο την ταυτότητά σας, αλλά και τις δικές σας μαγειρικές ικανότητες, αγαπητέ κύριε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αντέχω να μη το σχολιάσω
    Ο ανώνυμος 25 Ιουνίου 2010 9:52 π.μ.σχολιάζειτην ανωνυμία του ανώνυμου 24 Ιουνίου 2010 8:30 μ.μ.
    Κιεγώ λοιπόν ανωνυμα από τη Σκόπελο σας σχολιαζω και τους 2.
    Χαλαρώστε λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Σκοπελίτη, να είσαι σίγουρος ότι ο 8.30 μ.μ. κατάλαβε πολύ καλά. Η ανωνυμία στη Σκιάθο ήταν κάποτε έντυπη... Μεγάλη ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ανώνυμος των 9:52 πμ προς τον ανώνυμο των 7:07 μμ:
    Αγαπητέ ανώνυμε,
    αφήνοντας ασχολίαστο το γεγονός ότι και σεις...ανώνυμος είστε(!), απαντώ στην απορία σας λέγοντας ότι ορισμένες φορές με το να διατηρείς την ανωνυμία σου δίνεις με τον τρόπο αυτό απάντηση προς όλους εκείνους, που μόνιμα και συστηματικά επιδεικνύουν την αρκουδομαγκιά τους φτάνοντας μέχρι και τον εισαγγελέα για να πετύχουν το σκοπό τους, ανώνυμα πάντοτε... Όταν όμως δεχθούν οι ίδιοι ανώνυμη επίθεση, αποδιοργανώνονται και πανικοβάλλονται... Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο λόγος... Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπέγραφα, πιστέψτε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικά αποδιοργανώνεται και πανικοβάλλεται όποιος τον καταγγέλουν ανώνυμα γιατί δεν ξέρει πως να αντιδράσει,όταν οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν είναι συκοφαντικές και ψεύτικες,γιατί η αλήθεια βγαίνει πάντοτε στην επιφάνεια.
    Αντίθετα όταν η καταγγελία είναι επώνυμη και ο καταγγελόμενος θα έχει ράμματα για την γούνα του καταγγέλοντος. Τότε αρχίζει ένας κύκλος χωρίς τελειωμό και η ζωή είναι τόσο λίγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Σπυριδούλα,
    αν δεν υπήρχε ο τυποκτόνος Νόμος και είχαμε πραγματική ελευθερία Τύπου (όχι ασυδοσία) πολλά δεν θα είχαν γίνει και ακόμη περίσσοτεροι/ες, διπρόσωποι/ες δεν θα ήταν ανάμεσα μας να μας ζαλίζουν με ψεύτικα, μεγάλα λόγια. Πολλές αλήθειες γνωρίζουμε αλλά...
    ...αλλά γι΄αυτό θα κάνουμε -εν καιρω- μία ανάρτηση να το συζητήσουμε με φίλους του blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.