Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συμπλήρωση σχεδίου νόμου «Καλλικράτης»

Ψήφισμα εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιο Α.Παπανδρέου, τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργό κ. Χαράλαμπο Παμπούκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  κ. Γιάννη Ραγκούση, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Ντόλιο, την  Υπουργό  Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κα Λούκα Κατσέλη, την B’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κα Ροδούλα Ζήση.
Το ψήφισμα κοινοποιείται προς στην Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας και τους Βουλευτές Μαγνησίας

ΘΕΜΑ: Συμπλήρωση σχεδίου νόμου «Καλλικράτης»

Το Δημοτικό Συμβουλίου Σκοπέλου, στη συνεδρίαση της  19ης Μαΐου  2010, με την αριθ. 119/2010 απόφασή του εξέδωσε, το ακόλουθο ψήφισμα-αίτημα:
Μετά  τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου  «Καλλικράτης» και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη νησιωτικών Δήμων (άρθρ. 204), έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Α. Νησιωτικοί Δήμοι
1. Παρόλο που και εμείς αποτελούμε στην πραγματικότητα νησιωτικούς δήμους και έχουμε τις ίδιες ιδιαιτερότητες με τα  νησιά των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίου, παρά ταύτα στο σχέδιο νόμου δεν μας επιφυλάσσεται η ίδια μεταχείριση με τους χαρακτηρισμένους «νησιωτικούς δήμους».
Όμως, ασχέτως της μη εντάξεώς μας σε νησιωτική περιφέρεια, αλλά στην περιφέρεια Θεσσαλίας, λόγω της διοικητικής υπαγωγής μας εντός των ορίων του (χερσαίου) Νομού Μαγνησίας, στην πράξη αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες, όπως και οι κάτοικοι των «νησιωτικών δήμων», όπως χαρακτηρίζονται από το σχέδιο «Καλλικράτης».
2. Λόγω της τουριστικής μας ανάπτυξης αλλά και, κυρίως, της γεωγραφικής μας θέσης και της δυσχερούς επικοινωνίας με τη χερσαία Ελλάδα, συντρέχουν οι λόγοι να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι» και να αποτελέσουμε αυτοτελή περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας (5η, πλέον των ήδη τεσσάρων υφισταμένων), ώστε να έχουμε ανάλογη εκπροσώπηση στην αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση.
3. Για τους λόγους αυτούς επιθυμούμε και ζητούμε δικαίως να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι» και να έχουμε την ίδια μεταχείριση με αυτούς, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες, επιχορηγήσεις και λοιπές διατάξεις του νόμου. Διαφορετικά, αν δεν καταστεί εφικτό να χαρακτηριστούμε «νησιωτικοί δήμοι», να εξομοιωθούμε με αυτούς ως προς όλες τις έννομες συνέπειες.

Β. «Μεταφορικό Ισοδύναμο»
Μετά το 2005, με την κατάργηση του πλαφόν για την οικονομική θέση και τα οχήματα, τα εισιτήρια των πλοίων αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες των νησιών να εξεγείρονται για το ακριβό κόστος διακίνησης επιβατών και μεταφοράς προϊόντων. Μας δίνεται, όμως, η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε στην Κορσική στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, να χρησιμοποιήσουμε Κοινοτικούς πόρους για την εφαρμογή του μέτρου επιδότησης των εισιτηρίων προς όφελος του επιβάτη και μείωσης του κόστους μεταφοράς στα νησιά.. Είναι δικαίωμα του νησιώτη να απολαμβάνει μεταφορικές υπηρεσίες με το ίδιο κόστος που τις απολαμβάνει ο κάτοικος της χερσαίας Ελλάδας (Αρχή μεταφορικού ισοδύναμου).
Ως εκ τούτου, ζητούμε να προβλεφθεί και να θεσμοθετηθεί στο σχέδιο νόμου «Καλλικράτης» ή με άλλη νομοθετική παρέμβαση, ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη, η αρχή του μεταφορικού ισοδύναμου, προκειμένου να εξομοιωθεί το κόστος θαλάσσιας και χερσαίας μεταφοράς.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΥΔΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΚΛΑΒΟΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ:
Γεώργιος Πατσής,Νικόλαος Βαφίνης, Παναγιώτης Σταμούλης, Δημήτριος Τσουκαλάς, Ηλίας Μελαχροινάκης, Σταμάτης Περίσσης, Κων. Σκούρας, Δήμητρα Ρέκκα, Ιωάννης Καραγκιόζος.

2 σχόλια:

  1. H Κυβέρνηση κάνει πίσω για το ποσοστό εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.Το εκλογικό σύστημα ίσως επαναεξεταστεί μέσα στον Ιούνιο. Η Ν.Δ. εμμένει στο 42%.Το Κ.Κ.Ε στο σύστημα της απλής αναλογικής.Ο Ραγκούσης ίσως φέρει σε δημόσια διαβούλευση το 50+1.Και κατά τ' άλλα ο Παπανδρέου δεν ενδιαφέρετε αν θα επαναεκλεγεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 42% μάλλον KAKO, παρά καλό θα κάνει. Η πρόσφατη εμπειρία της Σκοπέλου το αποδεικνύει περίτρανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.