Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Δημιουργία γραφείου Εθελοντισμού και λογαριασμού Αλληλεγγύης στο Δήμο Σκιάθου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, που έγινε την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της ΑΚΠΣ για την δημιουργία γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο Σκιάθου και τραπεζικού λογαριασμού Αλληλεγγύης.

Η ΑΚΠΣ βλέποντας το οικονομικό πρόβλημα να διογκώνεται και στο νησί μας αυτόν τον χειμώνα, την προθυμία ατόμων και ομάδων να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, την έλλειψη συντονισμού και πάνω από όλα πιστεύοντας στη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμος πρέπει να έχει ρόλο συντονιστή αλλά και αρωγού σε όλες τις εθελοντικές πρωτοβουλίες, ατόμων ή ομάδων, και φυσικά όχι μόνο...
στον τομέα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Στην εισήγηση αναφέρονται λεπτομερώς όλοι οι τομείς στους οποίους ο εθελοντισμός κρίνεται απαραίτητος.
Με την ίδια πρόταση ιδρύεται λογαριασμός Αλληλεγγύης, όπου, όποιος δημοτικός σύμβουλος επιθυμεί, θα καταθέτει την αποζημίωσή του για την οικονομική υποστήριξη των σκοπών του γραφείου. Στον ίδιο αριθμό θα μπορεί να συνδράμει οικονομικά όποιος θέλει την προσπάθεια.
Ακολουθεί πλήρης η εισήγηση:
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ
Η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου συμπληρωματικά της προφορικής αλλά και έγγραφης αίτησης για την σύσταση γραφείου εθελοντισμού από τον Δήμο προτείνει τη δημιουργία Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο μας ως εξής:
1.ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Ο εθελοντισμός
  1. Είναι μια διαρκής οργανωμένη και συντονισμένη επιμορφωτική – αναπτυξιακή – κοινωνική λειτουργία, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.
  2. Είναι αποτελεσματικό εργαλείο ικανό να διαμορφώνει συνθήκες αντιμετώπισης προβλημάτων.
  3. Ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη
  4. Δημιουργεί προϋποθέσεις συλλογικής λειτουργίας με τη συμμετοχή, συνύπαρξη και συνέργεια ευαισθητοποιημένων πολιτών, φορέων και αυτοτελών οργανώσεων δίχως αποκλεισμούς.
2. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εθελοντικού έργου.
3. ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΗΣ
1. Κοινωνική αλληλεγγύη
2. Προστασία του περιβάλλοντος
3. Πολιτική προστασία και αντιμετώπιση καταστροφών
4. Πολιτισμός - Παιδεία - Αθλητισμός
4. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΣΤΟΧΟΙ
  1. Η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού, μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων συναφών δράσεων. Ο σχεδιασμός επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών
  2. Η δημιουργία και λειτουργία τράπεζας πληροφοριών στην οποία α) θα κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις και προβλήματα από την τοπική κοινωνία που θα μπορούν να αντιμετωπίζονται εθελοντικά και β) θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από εμπειρίες σχετικές με τον εθελοντισμό από άλλα σημεία της χώρας ή από βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών
  1. Η τήρηση Mητρώου Eθελοντών. Η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντικών δράσεων με σκοπό την κατάρτιση των πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα δίνονται στη δημοσιότητα μόνο όταν οι ίδιοι το επιθυμούν
  2. Η καταγραφή, χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις
  3. Η στήριξη και ο συντονισμός εθελοντικών πρωτοβουλιών των αυτοτελών εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών μέσα από το Μητρώo Εθελοντών
  4. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για εθελοντικές δράσεις σύμφωνα με την αναγκαιότητα παρέμβασης και υποστήριξης κοινωνικών ομάδων.
  5. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και την κατάρτιση μελετών και προτάσεων για την χρηματοδότηση ή κάθε είδους παροχή βοήθειας εθελοντικών δράσεων
5. ΠΟΡΟΙ
Θα δημιουργηθεί τραπεζικός λογαριασμός ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ σε Τράπεζα όπου θα κατατίθενται οι αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων που επιθυμούν και θα το δηλώσουν εγγράφως. Το ποσό που θα συγκεντρώ-νεται θα διατίθεται από το γραφείο εθελοντισμού για τους σκοπούς του γραφείου και την αντιμετώπιση αναγκών ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. Θα χρηματοδοτείται επίσης από δωρεές, χορηγίες και συμμετοχή σε προγράμματα.
6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Το γραφείο θα συντάσσει προτάσεις χρηματοδότησης εθελοντικών δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών από τον λογαριασμό Αλληλεγγύης τις οποίες θα υποβάλλει για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Για την υλοποίηση της ανωτέρω αναπτυχθείσας πρότασης πρέπει να απαλειφθεί από το άρθρο 8 η παράγραφος 6 στις Αρμοδιότητες Σχεδιασμού/ συντονισμού/ Παρακολούθησης Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΕΥ και να προστεθεί στην συνέχεια το συνημμένο άρθρο ως άρθρο 9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.