Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Επισκέψιμο το Ασκληπιείο Σκοπέλου

Όπως μας πληροφορεί η ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ασκληπιείου στον οικισμό της Σκοπέλου στην παραλιακή θέση "Λειβάδι - Αμπελική", ο οποίος αναδείχθηκε στα πλαίσια του Γ' ΚΠΣ/ΠΕΠ Θεσσαλίας κατά τα έτη 2007-2008, είναι πλέον επισκέψιμος για το κοινό σε καθημερινή βάση, εκτός Δευτέρας, από τις 8.00 έως τις 15.00.
Πρόκειται για ιερό του Ασκληπιού, το μοναδικό σε όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων και ένα...
από τα αρχαιότερα της Ελλάδος.
Το Ασκληπιείο της αρχαίας Πεπαρήθου βρίσκεται μέσα στα όρια της σημερινής πόλης της Σκοπέλου, σε παραλιακή θέση, και έχει ταυτισθεί με βάση επιγραφικά τεκμήρια, όπως αναθηματικές επιγραφές στον Ασκληπιό και σφραγίσματα σε κεράμους στέγης που φέρουν το όνομα του θεού. Εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οπότε και πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ανασκαφική έρευνα από τον αρχαιολόγο A. Λιάγκουρα. Κατά την τελευταία εικοσιπενταετία το Ασκληπιείο αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μέριμνας και έρευνας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με πιο σημαντικές ανασκαφικές περιόδους εκείνες των ετών 2002 και 2007-2008. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν το νότιο τμήμα του ιερού, η ίδρυση του οποίου ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ η λειτουργία του διαρκεί σε όλη την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η κύρια οικοδομική φάση περιλαμβάνει μια στοά με επιμελημένη τοιχοδομία που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.X. και περιβάλλει την εσωτερική αυλή, στην οποία βρέθηκε ορθογώνιος κτιστός βωμός-εσχάρα προσφορών. Από το Ασκληπιείο προέρχονται σημαντικά μαρμάρινα κινητά ευρήματα, όπως αγάλματα μικρών παιδιών, ανάγλυφα, βάσεις αναθηματικών μνημείων, καθώς επίσης και πήλινα ειδώλια, καλής ποιότητας ερυθρόμορφη αττική κεραμική, πολλά αργυρά και χάλκινα νομίσματα από διάφορες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου που αποτελούν ενδείξεις της εμβέλειας του ιερού.
Εντός του Αρχαιολογικού Χώρου λειτουργεί εκθεσιακός χώρος, όπου εκτίθενται ευρήματα από το μνημείο, με πλούσιο εποπτικό και ενημερωτικό υλικό.

1 σχόλιο:

  1. επι τελους.δεν ξερω για ποιον λογο δεν λειτουργησε τα τελευταια χρονια ο χωρος και δεν ξερω ποια ειναΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.θεωρω οτι ειναι πολυ σημαντικο για την σκοπελο και σημειο ελξης τουριστων,με την πρου¨ποθεση οτι θα ειδωθει και θα οργανωθει σε σοβαρη βαση με εκδηλωσεις πολιτιστικου ενδιαφεροντος που θα προγραμματιστουν και θα διαφημιστουν ετσι ωστε να μπορει να προγραμματισει κανεις απο νωρις την επισκεψη του στο νηση.γνωριζω οτι τα δρομαλογια ειναι αθλια η και καθολου οργανωμενα και αυτο ειναι σχεδον απαγορευτικο για να προγραμματισει καποιος τις διακοπες του.ομως εμεις ας κανουμε αυτο που μπορουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.