Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Φτώχεια είναι να μην έχεις νερό να πιείς...

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ..!
Το φυλλάδιο που μοίραζε, επιλεκτικά, χθες στην παραλία Σκοπέλου φίλη άρτι αφιχθείσα από τα βόρεια της χώρας, ίσως να το προσπέρναγα αν το μάτι μου δεν έπεφτε στον τίτλο «Φτώχεια είναι να μην έχεις νερό να πιείς». Το πόση αλήθεια κρύβει αυτός ο τίτλος ίσως πολλοί να μην το καταλαβαίνουμε, γι' αυτό σήμερα αντέγραψα το φυλλάδιο των επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στη Μεταλλουργία Χρυσού και σας προτρέπω να το διαβάσετε:
«Από τα μέσα Ιουνίου 2012 η Καναδική Eldorado Gold, μαζι με την ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα και τις ευλογίες του κράτους ξυρίζουν το αρχέγονο δάσος των Σκουριών για να το μετατρέψουν σε τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο. Η φαραωνική “επένδυση” που προγραμματίζεται θα μετατρέψει την Χαλκιδική σε κρανίου τόπο και θα στραγγίξει κάθε σταγόνα νερού.
Πληγές από το παρελθόν, ολοκληρωτική καταστροφή για το μέλλον
Η «επένδυση» της Ελληνικός Χρυσός (95% η Καναδική Eldorado Gold και 5% η ΑΚΤΩΡ-Μπόμπολας) δεν είναι μια απλή συνέχιση της μακράς μεταλλευτικής ιστορίας της Χαλκιδικής, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί, αλλά μια βάρβαρη επέμβαση σε έναν τόπο μικρό και πυκνοκατοικημένο, με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Κολοσσιαίας κλίμακας εξόρυξη η μελλοντική σε σχέση με την ιστορική και την σημερινή. 33 εκατ. τόνοι σε 2500 χρόνια, ενώ η μελλοντική, 380 εκατ. τόνοι σε 25 χρόνια, μέχρι και την αφαίρεση του τελευταίου γραμμαρίου μετάλλου!
Όλες οι δραστηριότητες και οι εγκαταστάσεις μεταλλείων βρίσκονται πάνω στο ενεργό σεισμικό ρήγμα που έχει ήδη δώσει δύο σεισμούς πάνω από 7R.
Η καταστροφή που έρχεται θα είναι βιβλική! Στην...
υπάρχουσα μικρής κλίμακας υπόγεια εκμετάλλευση προστίθεται μια σειρά νέων, επιφανειακών μεταλλείων, μαζί με τη βαριά βιομηχανία της μεταλλουργίας. Η μεταλλουργία (επεξεργασία των μεταλλευμάτων για την παραγωγή καθαρών μετάλλων) είναι η πλέον ρυπογόνα βιομηχανική δραστηριότητα στον κόσμο.
Από τη μέχρι σήμερα μεταλλευτική δραστηριότητα, το περιβάλλον της περιοχής έχει ήδη υποστεί σημαντικές και μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι υπεύθυνες εταιρείες και τα στελέχη τους αμνηστεύθηκαν με τους χαριστικούς νόμους του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Πάχτα. Η δε ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ απαλλάσσεται προκαταβολικά από κάθε ευθύνη, ακόμα και για μελλοντικές ζημιές.
Μηδενικά τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου
Ούτε ένα ευρώ δε θα πάρει το κράτος από το ξεκοίλιασμα της Χαλκιδικής, γιατί η σύμβαση μεταβίβασης και ο κυρωτικός της νόμος δεν προβλέπουν ούτε μίσθωμα ούτε δικαίωμα (royalities) για το Δημόσιο.
Η μεταβίβαση των μεταλλείων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003 για 11 εκάτ. ευρώ,τα οποία ουδέποτε εισέπραξε το Δημόσιο, είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο για το οποίο υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ρόλο - κλειδί στη σκοτεινή αυτή υπόθεση έχει ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας, που σήμερα συνεχίζει το έργο της εξυπηρέτησης των χρυσοθήρων από τη θέση του Δημάρχου Αριστοτέλη.
Τι λένε για την “επένδυση” οι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς, όπως το Πρυτανικό Συμβούλιο Α.Π.Θ., το Συμβούλιο Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., η Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ., το ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης):
-Αποστράγγιση των ορεινών όγκων-πτώση της στάθμης του υπόγειου υδροφορέα κατά 600μ και ερημοποίηση
-Ρύπανση επιφανειακών και υπόγειων νερών με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα (όξινη απορροή)
-Αύξηση της έντασης και της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων.
-Υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα από την βαθιά εξόρυξη στην Ολυμπιάδα.
-Η περιοχή αυτή έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη (92%) και τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού σε όλη η Χαλκιδική.
-15 εκατομμύρια κ.μ. νερού το χρόνο αντλούνται και χάνονται,μόνο από τις σημερινές μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Χαλκιδική, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 275.000 κατοίκων!
Ατμόσφαιρα
-Ρύπανση του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα,ιδιαίτερα αρσενικό. Η σκόνη, μόνο από το μεταλλείο των Σκουριών, θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους/ώρα, μέγεθος συγκρίσιμο με τις εκπομπές από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ! Η επικίνδυνη αυτή σκόνη θα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις σαν την κόκκινη σκόνη της Σαχάρας.
Δάση
-Μόνιμες και μη αντιστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση της περιοχής, στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα.
Εδάφη
-Εκτεταμένη ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Υγεία
-Από τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο, αρσενικό, χαλκό) του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας, θα προκύψουν ασθένειες όπως: επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμία, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα,ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερος, καρκίνος.
ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, από αγροτική - τουριστική σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας.
Επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας σε μια μικρή και πυκνοκατοικημένη περιοχή που βιοπορίζει κυρίως από το, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιβάλλον της.
Απαξίωση των ιδιοκτησιών της. 317.000 στρέμματα της ΒΑ Χαλκιδικής είναι χαρακτηρισμένα "μεταλλευτική περιοχή", όπου ο νόμος απαγορεύει την ανάπτυξη οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας αν παρεμποδίζεται η μεταλλεία.
Απώλεια θέσεων εργασίας, πολλαπλάσιων από αυτές που θα δημιουργηθούν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, από όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, με πρώτο θύμα τον τουρισμό.
Γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία αλλά και η δυνατότητα επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, θα υποστούν ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Διάρρηξη κοινωνικού ιστού.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (κλικ)

1 σχόλιο:

  1. Η ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΘΑ ΦΤΑΝΕΙ

    ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ Κ ΤΗΝ Β.ΕΥΒΟΙΑ.

    ΜΕΛΕΤΗ Α.Π.Θ

    ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΛΟΥΣ.

    ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ Κ Ο ΣΩΡΡΟΣ.

    Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ...ΚΟΝΤΑ.


    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ- ΜΑΝΤΟΥΔΙ.

    ΣΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Β.ΣΠΟΡΑΔΕΣ

    Δ.ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ
    γεωπονος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.