Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα των 8μηνιτών δασεργατών

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το δίκαιο αίτημα των δασεργατών που έχουν προσληφθεί μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» να διορθωθούν άμεσα τα λάθη στους κωδικούς ασφάλισής τους, ώστε να μη χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα, συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, μετά τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προς το υπουργείο Εργασίας.

Οπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους δασεργάτες των περιοχών Λαυρίου και Θεσσαλίας, όπου κινδυνεύουν να χάσουν τα βαριά και ανθυγιεινά ένσημα επειδή αναγράφονται με κωδικό ανειδίκευτου εργάτη. Είναι ενδεικτική η περίπτωση των εργαζομένων κατηγορίας ΥΕ της «κοινωφελούς εργασίας» για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στη Θεσσαλία, οι οποίοι στους κωδικούς ασφάλισης έχουν αναγραφεί ως... «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων»!
Επιπλέον, όπως προκύπτει από καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, στους εργαζόμενους αυτούς δεν έχουν χορηγηθεί μέσα ατομικής προστασίας, κατάλληλα μέσα για την εκτέλεση αυτών των εργασιών κ.ο.κ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ακόμα τη σημασία της ειδικότητας για την αντιπυρική προστασία και τα αντιπλημμυρικά έργα. Οπως σημείωσε, μπορεί να «τελειώνει η δουλειά αυτών των εργαζομένων με το τέλος προγράμματος. Η δουλειά στο δάσος, όμως, δεν τελειώνει. Χρειάζεται εδώ με τη Δασική Υπηρεσία να δείτε ένα σχεδιασμό, έτσι ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την απασχόλησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες ή φωτιές και όλα αυτά που αντιμετωπίζει συνολικά ο λαός μας με βαριές συνέπειες στην ίδια τη ζωή του».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, απαντώντας στον Χρ. Κατσώτη ο υφυπουργός Εργασίας Θ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ήδη κινούμαστε στο να διορθωθεί το ζήτημα με το ένσημο» και ότι «τα ένσημα που θα πάρουν θα αντιστοιχούν σε βαρέα και ανθυγιεινά. Θα λυθεί καθολικά το πρόβλημα και θα λυθεί για όλους». Για τα μέτρα ατομικής προστασίας για τους δασεργάτες στο Λαύριο, ανέφερε ότι θα γίνουν έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η απάντηση του υφυπουργού στην επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να συνεχίσουν την απασχόλησή τους, καθώς μάλιστα με τη δουλειά τους, τα σεμινάρια ενημέρωσης που πέρασαν κ.ά., έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία και εμπειρία.

«Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτά τα προγράμματα αποτελούν την απάντηση. Αποτελούν μια ψηφίδα σε μια προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης...», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Θ. Ηλιόπουλου.

Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Στο μεταξύ, προχωρώντας σε αγωνιστικές παρεμβάσεις για τα δίκαια αιτήματά τους, οι 8μηνίτες εργαζόμενοι στα Δασαρχεία της χώρας οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 24/1, στις 12 μ.

Την πρωτοβουλία για κινητοποίηση των εργαζομένων στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, που έχει απευθύνει κάλεσμα για πανελλαδικό συντονισμό των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οπως καταγγέλλει, «η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη μετατροπή των εργαζομένων σε ειδικότητα δασεργατών», στερώντας τους εργαζόμενους από επιδόματα και προϋπηρεσία.

Τη συμμετοχή αντιπροσωπείας τους στην κινητοποίηση αποφάσισαν οι 8μηνίτες εργαζόμενοι στα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία), σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αγρινίου. Στη σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα με εκπροσώπους των εργαζομένων και από τα τρία δασαρχεία. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Τη συμπαράστασή του στους δασεργάτες της «κοινωφελούς εργασίας» εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το οποίο προχωρά σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους στην αποκεντρωμένη διοίκηση και στην αντιπεριφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.