Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Τί βρέθηκε στη σπηλιά στο Πιπέρι | ο τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος

Στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από αστυνομικές ενέργειες εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση καθώς και ο ρόλος των μελών του κυκλώματος, αλλά και ο τρόπος δράσης τους (modus operandi) ως ακολούθως:

Η σπηλιά στη νησίδα Πιπέρι | Εκατόν έξι (106) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) τόνου και εκατό εβδομήντα δύο (172) κιλών περίπου
-Επιλογή κατάλληλων ταχυπλόων σκαφών, που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, καθώς επίσης και η τοποθέτηση μηχανών ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού, προκειμένου να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων, έτσι ώστε και να μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να μη δύναται οι Διωκτικές Αρχές να τα ακινητοποιήσουν.

-Επιλογή έμπειρων και των πλέον ικανών  χειριστών των ταχυπλόων σκαφών.

-Επιλογή συγκεκριμένων ημερών με «κατάλληλες» για τους διακινητές, καιρικές συνθήκες, κατά προτίμηση με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους άνω των 5-6 μποφόρ. (Σημειώνεται ότι για την ημέρα Τρίτη 24/09/2019: από την Ε.Μ.Υ. προβλέπονταν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις απογευματινές στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ οι Άνεμοι, τις πρωινές ώρες Νοτιάδες 5-7, από το απόγευμα Βοριάδες 4-6, στο Αιγαίο 5-7 Μποφόρ).

-Μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης στις ακτές της Τουρκίας και στη συνέχεια ανταλλαγή – επαναφόρτωση ποσοτήτων ηρωίνης.

-Επικοινωνία μέσω εφαρμογών του διαδικτύου.

-Συνεχή παρακολούθηση διαδικτυακών μέσων (ειδησεογραφικές σελίδες), προκειμένου να επαναπρογραμματίζουν την δράση τους στην μεταφορά των ναρκωτικών.

-Σε περίπτωση εντοπισμού από τις Διωκτικές Αρχές, μη συμμόρφωση σε υποδείξεις για στάση – ακινητοποίηση των ταχυπλόων σκαφών και προσωρινή εναπόθεση των ναρκωτικών σε κοντινά με τον τελικό προορισμό σημεία (νησιά ή βραχονησίδες) και παραλαβή αυτών όταν θεωρηθεί από την εγκληματική οργάνωση ότι υπάρχουν ασφαλείς προϋποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 -Την 30/09/2019, ύστερα από επισταμένες έρευνες κυρίως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων, άνδρες του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντόπισαν σε σπήλαιο της βραχονησίδας Πιπέρι Σποράδων, βορειοανατολικά της Αλοννήσου, εκατόν έξι (106) νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους ενός (1) τόνου και εκατό, εβδομήντα δύο (172) κιλών περίπου. Επισημαίνεται ότι η βραχονησίδα Πιπέρι Σποράδων, είναι ακατοίκητη και η εγγύτερα ευρισκόμενη βραχονησίδα, δυτικά της θαλάσσιας περιοχής του Σιγρίου Λέσβου, όπου είχε εντοπισθεί αρχικά το πρώτο σκάφος, την 12:30΄ ώρα της 25/09/2019,

-δύο (2) ταχύπλοα σκάφη.

Οι τρείς πρώτοι συλληφθέντες έχουν ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με σχετική Διάταξη του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ενώ ο τέταρτος συλληφθείς οδηγείται σήμερα, ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου.»

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΚΛΙΚ):

Πάνω από ένας τόνος κάνναβης σε σπηλιά στη νησίδα Πιπέρι στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β.Σ.