Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Σκιάθου: Αγωνιζόμαστε για έναν Δήμο που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους

Τοποθέτηση της ΛΑ.Σ. Σκιάθου στη συζήτηση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020
Μελετήσαμε ενδελεχώς το σχέδιο προϋπολογισμού, που αν και χρειάζονται κάποιες διορθώσεις, για παράδειγμα στήλη με τα ψηφισθέντα του 2019 και κάποια άλλα σημεία, σε γενικές γραμμές από λογιστικής πλευράς είναι τεχνικά άρτιος και για αυτό λέμε ένα μπράβο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου και τους εργαζόμενους που εργάστηκαν για την κατάρτισή του.
Ο προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα έρχεται από τη νέα δημοτική αρχή που εκλέχτηκε με τον αέρα του νέου και του διαφορετικού, με σύνθημα “αλλάζουμε”, αλλά πλέον αντικατοπτρίζεται και στην σημερινή εισήγηση ότι παρ όλες τις αλλαγές, πραγματική αλλαγή προς το καλύτερο για τα λαϊκά στρώματα της Σκιάθου δεν πρόκειται να έρθει. Γιατί ο σημερινό προϋπολογισμός δεν είναι απλά ίδιος με τον προηγούμενο, αλλά σε γενικές γραμμές χειρότερος.

Συζητώντας το σημερινό προϋπολογισμό θα ήταν σοβαρή παράλειψη να τον αποσπάσουμε από τη συνολικότερη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, εποχικοί και μη, άνεργοι, ΑμΕΑ, αυταπασχολούμενοι της Σκιάθου.
Όπως και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, έτσι και ο προϋπολογισμός του Δήμου, υποτάσσεται πλήρως στις επιταγές των μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή της δημοσιονομικής θηλιάς που πνίγει καθημερινά το λαό.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες καταγγείλαμε τις αλλαγές που έφεραν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, γνωστές ως “Καλλικράτης” και “Κλεισθένης” προσφάτως. Οι ευθύνες των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών αλλά και της αντιπολίτευσης είναι ότι χειροκρότησαν αυτές τις αλλαγές, είτε φωναχτά είτε σιωπηλά. Η ευθύνη της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και των άλλων παρατάξεων είναι ότι δεν είπαν κουβέντα είτε στα προεκλογικά τους προγράμματα είτε εντός Δημοτικού Συμβουλίου για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία συνολικά της Τοπικής Διοίκησης. Στο παραπάνω νομικό πλαίσιο αποτυπώνεται η απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα πεντάμηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς, σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτυ από ΜΚΟ και άλλους επαγγελματίες - κερδοσκόπους - "φιλεύσπλαχνους".

Όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η λειτουργία των Δήμων αλλά δημιουργήθηκε κύκλωμα φοροληστείας στους δημότες από εποπτικούς μηχανισμούς Παρατηρητήριο και Υπουργείο Οικονομικών. Για να έρθει και το κερασάκι στην τούρτα, όποιος θέλει να υποβάλλει διαφορετική πρόταση – σχέδιο προϋπολογισμού θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής με την κατάθεση αιτιολογικής έκθεσης και ενώ όπως καταγγείλαμε η κυβέρνηση της ΝΔ καταστρατήγησε πλήρως τη λαϊκή βούληση, δίνοντας υπερεξουσίες στην οικονομική επιτροπή ενισχύοντας μη αντιπροσωπευτικά την συμπολίτευση, ανεξάρτητα από τα ποσοστά των παρατάξεων. Για να γίνει πιο σαφές, για να γίνει μείωση, για παράδειγμα 20 % ή 30 % των Δημοτικών Τελών, θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν πλήττει τα Δημοσιονομικά της χώρας!

Πάμε τώρα συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό που καταθέτει η Δημοτική Αρχή:

• προβλέπεται σημαντική αύξηση των εσόδων από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, καθώς εικάζουμε ότι θα εφαρμοστεί και τοπικά ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ για τη δήλωση πραγματικών τ.μ από το Ε9 αλλά και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μεγαλύτερο βάρος στις λαϊκές οικογένειες.
• η ΚΑΠ (επιχορήγηση από το κράτος) είναι μειωμένη κατά 20 χιλιάδες.
• Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση ψήφισαν τη διατήρηση μιας σειράς τελών στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων τέλη ταφής και γάμου, δηλαδή χαράτσια μέχρι τέλους.

Η προσπάθεια που έχει ανοίξει από τη Δημοτική Αρχή Τζούμα για την είσπραξη παλαιότερων οφειλών δεν κάνει διάκριση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη ή σε αυτούς που καταστράφηκαν από την οικονομική κρίση. Δεν βγάζει κουβέντα για το αν θα προβεί σε αναγκαστικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη άνω των 500€ που προβλέπονται από την αντιλαϊκή νομοθεσία.

Δεν διεκδικεί ούτε ευρώ από την Κεντρική Διοίκηση γιατί η Δημοτική Αρχή είναι εναρμονισμένη με τις επιταγές του Κράτους και των Κυβερνήσεων. Που δεν βρήκε το χρόνο, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, για να μειώσει τα χαράτσια προς τους Δημότες, αλλά είχε περίσσευμα χρόνου για διοργανώσει πανάκριβες εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα.
Που προβλέπει 200 χιλιάδες ευρώ για την τουριστική προβολή του νησιού, φωτογραφίζεται αγκαζέ με τους μεγαλοξενοδόχους και τους tour operator, “κοιμίζοντας” τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με τη λογική ότι μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, παίζοντας το ρόλο του τουριστικού πράκτορα για τα μεγάλα συμφέροντα.

Τα πλεονάσματα που προκύπτουν προέρχονται από τη φοροληστεία σε βάρος των δημοτών. Που πληρώνουν φόρους μέχρι και για την κατοικία τους στο Κεντρικό Κράτος, αλλά σαν ανταμοιβή το Κράτος έρχεται να τους φορολογήσει δεύτερη φορά μέσω της Τοπικής Διοίκηση, των Δημοτικών Τελών και φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μία σειρά υπηρεσίες του Δήμου για να λειτουργήσουν τα σχολεία, το Κέντρο Υγείας, η Καθαριότητα. Είναι η λογική της ανταποδοτικότητας, με την οποία πορεύονται όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Αυτή η σύμπλευση είναι που κάνει επίκαιρη τη ανάγκη που εκφράσαμε προεκλογικά για περισσότερους εκλεγμένους Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σκιάθου.

Αυτή η λογική είναι που
• μας χρεώνει για να κάνουμε οικογένεια, αντιμετωπίζει ως μπίζνα τον πολιτικό γάμο
• μας χρεώνει την ταφή, επιχείρησε να μας χρεώσει και την εκταφή!
• που μας στήνει στις ουρές του ΟΑΕΔ κάθε Οκτώβρη, γιατί δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
• μας χρεώνει το φως έξω από το σπίτι μας αλλά και την αποκομιδή των σκουπιδιών

Σήμερα κιόλας μπορούμε:
κατάργηση των τελών ακίνητης περιουσίας στους μικρούς και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
άμεση μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού στη λαϊκή κατοικία, τα μικρομάγαζα, στους κοινόχρηστους χώρους , τους άνεργους, τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Επίδομα αλληλεγγύης, τους πολύτεκνους, τα εργατικά-συναταξιουχικά σωματεία τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.
Άμεση μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης και κατάργηση της επιβάρυνσης του 80% που έχει υποβληθεί για τα έργα ύδρευσης.
Φορολογία με βάση το τζίρο και όχι τα τετραγωνικά όσον αφορά τραπεζοκαθίσματα και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση του χαρακτήρα των ελεύθερων χώρων και των πεζοδρομίων. Τις παραλίες όχι με δημοπράτηση, αλλά με γνώμονα την ανάγκη για εργασία ανθρώπων με πραγματικές ανάγκες.
Μείωση του τέλους καθαριότητας
Κατάργηση κάθε είδους τέλος που αφορά την διαχείριση απορριμμάτων.
Διεκδικούμε μία άλλη Σκιάθο, δηλαδή Σκιάθο με ευτυχισμένους ανθρώπους
Με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση της νεολαίας, πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
Προτάσσουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους.

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε: χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς), δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό, προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας, τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία, την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων, τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας σε όλες τις περιοχές του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.