Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Πατητήρι Αλοννήσου στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμμαχία για Συμβίωση ΙΙ»


Το τρίτο σεμινάριο για το έργο «Συμμαχία Για Συμβίωση ΙΙ»* θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο Αλοννήσου στο Πατητήρι στις 20 Ιουλίου του 2021 και ώρα 18:00. 

Στόχος του σεμιναρίου αποτελεί η κατάρτιση των αρμόδιων αρχών, των τοπικών φορέων και των αλιέων σε θέματα που αφορούν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, καρχαριών και βάτων, καθώς και τις τεχνικές ασφαλούς απελευθέρωσής τους. 

Το πρόγραμμα θα εστιάσει σε δέκα λιμάνια: Καλλονή (Λέσβος), Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Μηχανιώνα (Θεσσαλονίκη), Αλόννησος, Πειραιάς, Κιάτο, Κυλλήνη, Πρέβεζα και Κέρκυρα και χρηματοδοτείται από το μέτρο: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα «Καινοτόμες Δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις 2020» του Πράσινου Ταμείου.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα περισσότερα είδη χονδριχθύων που εντοπίζονται στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα 36 είδη καρχαριών, 30 είδη βάτων και 1 χίμαιρα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούν κορυφαίους θηρευτές των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας τους.

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν τα τρία είδη θαλάσσιων χελωνών που απαντώνται στη Μεσόγειο, την Καρέττα καρέττα (Caretta caretta), την Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) και τη Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea). Μάλιστα στην Ελλάδα οι δύο πρώτες χρησιμοποιούν κάποιες παραλίες για τη φωλεοποίηση με τις σημαντικότερες περιοχές να βρίσκονται στο Ιόνιο αλλά και στην Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σχετικά με τα είδη θαλάσσιων χελωνών, καρχαριών και βάτων, που εντοπίζονται στην Ελλάδα, την ισχύουσα νομοθεσία για το καθεστώς προστασίας τους, αλλά και για τεχνικές ασφαλούς χειρισμού και απελευθέρωσης μέσω ρεαλιστικών ομοιωμάτων θαλάσσιας χελώνας, καρχαρία και σαλαχιού. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea σε συνεργασία με το MEDASSET- Ελλάς και το Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτείται από το μέτρο: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στον άξονα «Καινοτόμες Δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις 2020» του Πράσινου Ταμείου. 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αλοννήσου, με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και των αλιέων του θαλασσίου πάρκου. 

Για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα κατά της πανδημίας του Κορωνοϊού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.