Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Προβληματισμοί και ερωτήματα για την εγκατάσταση έκθεσης στην παραλία της Σκοπέλου

της Αναστασίας Σιμιτσιάδη

Προς 

Δ.Σ. Δήμου Σκοπέλου 

κα Αναστασία Κωνσταντίνου Λαμπρόγιαννη 

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. Δήμου Σκοπέλου, αξιότιμη κα Λαμπρόγιαννη

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τους προβληματισμούς μου ως προς την απόφαση του Δ.Σ. Σκοπέλου για την εγκατάσταση έκθεσης στην παραλία της Σκοπέλου όπου πωλούνται μικροαντικείμενα, αξεσουάρ και συσκευασμένα βρώσιμα είδη και ως προς την απάντηση της κας Λαμπρόγιαννη προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες του νησιού. Παράλληλα θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα προς τους παραλήπτες της επιστολής και να εκφράσω ορισμένες απορίες που ελπίζω να βρουν απάντηση. 


Φαντάζομαι πως όλοι κατανοούμε την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται το λιανεμπόριο και η εστίαση έχοντας «βγει» από ένα εξαιρετικά δύσκολο και πρωτόγνωρο χειμώνα λόγω περιορισμών και απαγορεύσεων εξαιτίας του COVID-19 και έχοντας μπροστά  μια «κουτσουρεμένη» τουριστική σεζόν με τους επιχειρηματίες να πρέπει να «βγάλουν» τον Αύγουστο χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο και υπό τον διαρκή φόβο ενός νέου κλεισίματος εξαιτίας του ιού. 

Επίσης φαντάζομαι πως όλοι κατανοούμε την προσπάθεια της κας Λαμπρόγιαννη και του Σωματείου το οποίο εκπροσωπεί και πως συμφωνούμε με το έργο του αλλά και με το γεγονός ότι χρειάζονται χρήματα για να επιτύχει τον σκοπό του. Τυγχάνει να γνωρίζω εκ πείρας τις ανυπέρβλητες πολλές φορές οικονομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των φιλοζωικών σωματείων ανά την Ελλάδα. 

Ωστόσο παρά τις καλές προθέσεις, τόσο από την μεριά του Δήμου Σκοπέλου όσο και από τη μεριά του Σωματείου το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως όλες οι κινήσεις έγιναν πρόχειρα, σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι. Δυστυχώς αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα απ’ ό,τι έχει συμβεί έως τώρα είναι πως καμία από τις δυο πλευρές ούτε ο Δήμος ούτε και το Σωματείο κατάλαβαν το πόσο περίπλοκο και ευαίσθητο είναι το θέμα υπό τις δυσμενείς συνθήκες που όλοι βιώνουμε. 

Διαβάζοντας λοιπόν την απόφαση του Δ.Σ. Σκοπέλου αλλά και την απάντηση της κας Λαμπρόγιαννη προς τους επιχειρηματίες που διαμαρτύρονται θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:  

Υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους του Φιλοζωικού Σωματείου ώστε να προσεγγισθούν τοπικές επιχειρήσεις με σκοπό να συμμετέχουν στην έκθεση;  Θεωρώ πως αυτή η κίνηση (αν δεν έχει γίνει) θα έπρεπε να είναι η πρώτη εκ μέρους του Σωματείου και θα έπρεπε να έχει διερευνηθεί κάθε περίπτωση πιθανής συμμετοχής/συνεργασίας, ώστε να αποφευχθεί η εύλογη δυσαρέσκεια πολλών επιχειρηματιών, να αναδειχθούν προϊόντα της Σκοπέλου και τοπικές επιχειρήσεις αλλά και να εμπλακούν άμεσα οι ντόπιοι επιχειρηματίες (ειδικά οι νέοι) στις προσπάθειες του Σωματείου σας. 

Υπήρξε εκ μέρους του Δήμου διαβούλευση/ ενημέρωση των επιχειρηματιών -καθώς ήταν κάτι περισσότερο από προφανές ότι θα θιχτούν επαγγελματικές ομάδες- πριν την όποια απόφαση σχετικά με το αίτημα της κας Λαμπρόγιαννη; 

Πως ακριβώς αναδεικνύεται ο τόπος και ο οικισμός, με την τοποθέτηση αυτών των ογκοδέστατων κατασκευών σ’ ένα από τα πιο ευρύχωρα τμήματα της παραλίας του χωριού; 

Πως ακριβώς προστατεύεται το περιβάλλον από την οπτική ρύπανση που δημιουργείται εξαιτίας αυτών των κατασκευών; 

Από τη στιγμή που στο πλαίσιο της έκθεσης τα προϊόντα δεν εκτίθενται αλλά πωλούνται, υπήρξε προηγουμένως έρευνα σχετικά με το είδος των προϊόντων που θα τεθούν προς πώληση; Διερευνήθηκε κατά πόσο αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βλάψει τις τοπικές επιχειρήσεις (αθέμιτος ανταγωνισμός); Η κα Λαμπρόγιαννη ερωτήθηκε, απάντησε και δεσμεύτηκε γραπτώς για το θέμα αυτό; 

Τέλος, θα ήθελα να παραθέσω ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες γεννούν ερωτήματα που θα ήταν καλό να βρουν εν καιρώ μια απάντηση. 

Στο Δελτίο Τύπου του Σωματείου που δημοσιεύτηκε στις 16/7/2021 στην ιστοσελίδα efimerida-sporades.com αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Το φιλοζωικό σωματείο StrayCare Skopelos …διοργανώνει από τις 23/7/2021 έως και  5/8/2021 την 1η έκθεση παραδοσιακών και χειροποίητων προϊόντων επί της κεντρικής πλατείας ανάμεσα από το Δημοτικό Καφενείο Σκοπέλου και την καφετέρια “Barramares”. Στην έκθεση θα υπάρχουν  παραδοσιακά προϊόντα από την Κρήτη, τη Μεσσηνία, το Κιλκίς, την Αίγινα, τη Λάρισα, την Αρκαδία και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα παρευρεθούν εξαιρετικοί δημιουργοί / καλλιτέχνες από την Αθήνα, οι οποίοι θα εκθέσουν τα αντικείμενά τους. Στο χώρο της έκθεσης θα φιλοξενηθεί ένα καταπληκτικό VAN αντίκα το οποίο όλοι αξίζει να θαυμάσουμε». Λίγο παρακάτω αναφέρει επακριβώς: «Έσοδα της διοργάνωσης θα δοθούν στο StrayCare Skopelos και θα διατεθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για στειρώσεις των δεσποζόμενων θηλυκών σκύλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι αποδεδειγμένα  αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη στείρωση των κατοικίδιων τους».

Για να αποφύγω τις γενικεύσεις θα καταγράψω μόνο αυτά που καταλαβαίνω σαν αναγνώστης του Δελτίου Τύπου και της απάντησης της κας Λαμπρόγιαννη. 

Πως το εν λόγω Σωματείο διοργανώνει την 1η (από πόσες;) έκθεση προϊόντων όπου συμμετέχουν έμποροι και δημιουργοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πως δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο του ΔΤ ο εθελοντικός της χαρακτήρας. Η αναφορά των εθελοντών «επιστρατεύεται» μόνο στην απάντηση της κας Λαμπρόγιαννη στους ντόπιους επιχειρηματίες η οποία δημοσιεύτηκε στην ίδια ιστοσελίδα στις 24/7/2021 όπου αναφέρεται πως: «όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο προσφέρουν εθελοντική εργασία». 

Στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε όλα τα μέρη του κόσμου -όπως αναφέρει και η κα Λαμπρόγιαννη στην απάντησή της- είθισται όταν η διοργάνωση πρόκειται να συνδράμει σ’ ένα καλό σκοπό όπως στη προκειμένη περίπτωση να υπερτονίζεται και να μην αποσιωπάται ο εθελοντικός της χαρακτήρας για λόγους διαφήμισης και προσέλευσης καταναλωτών. Και τέλος καλό θα ήταν πριν την λέξη «έσοδα» να υπάρχει ένα ποσοστό ή έστω ένα άρθρο. Για να είμαστε όλοι πιο σαφείς και συγκεκριμένοι. 

Με εκτίμηση

Αναστασία Σιμιτσιάδη

μια από τους 15 - 20 επιχειρηματίες του νησιού, που δεν κοιτάω το προσωπικό μου συμφέρον και είμαι υπέρ της στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.