Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Κατάδυση στο ναυάγιο του φορτηγού πλοίου “Χριστόφορος”* στον Πάνορμο Σκοπέλου (φωτογραφίες - βίντεο)

Ερευνητές από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας βρίσκονται στη Σκόπελο για να “ανακαλύψουν” και εξερευνήσουν το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου “Χριστόφορος”* στον Πάνορμο, το οποίο ανήκει στην νεότερη περίοδο και ανάγεται στο 1983.

Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου συμμετέχει με τους Φαδάκη Αθανάσιο, εκπαιδευτή ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης, Κτίστη Αναστάσιο, εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης, Ντάνη Κώστα, εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης και Γιανουράκο Μάριο, δύτη, στην ομάδα κατάδυσης και έρευνας, ώστε να δημιουργηθεί ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο του ναυαγίου. Το έργο αυτό θα αποτελέσει μέρος του σύγχρονου μουσείου ναυαγίων που θα λειτουργήσει στη Σκόπελο στο μέλλον και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της ΕΕ.


* Το φορτηγό πλοίο «Χριστόφορος» ταξίδευε τον Οκτώβριο του 1982 από τον Βόλο για Πειραιά, με φορτίο 2.600 τόνων τσιμέντου. Η αλλαγή του καιρού στη διαδρομή συνοδεύτηκε από μια κλίση 7 μοιρών. Κατόπιν συνεννόησης του καπετάνιου και των ιδιοκτητών με τον θάλαμο επιχειρήσεων του Υ.Ε. Ν., το πλοίο οδηγήθηκε στον Πάνορμο της Σκοπέλου με σκοπό τη διάσωσή του. Η προσάραξη του πλοίου δεν ήταν δυνατή και έτσι αποφασίστηκε η εγκατάλειψή του. Τριανταέξι χρόνια μετά, το ναυάγιο του «Χριστόφορος» παραμένει σε όρθια θέση στον βυθό του Πανόρμου στο νησί Σκοπέλου.