Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Ατέρμονας "Αγώνας" και "Αλληγορία" | Μία σπουδαία διπλή έκθεση που πρέπει να επισκεφθείτε (φωτορεπορτάζ)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 | ΣΚΟΠΕΛΟΣ 


Μια υπέροχη διπλή έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Ιουλίου, είναι σε εξέλιξη στον “Ορφέα” και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου. 

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έργα της Βάσως και του Σπύρου Κοσμά, οι οποίοι βέβαια δεν μας συστήνονται για πρώτη φορά. Στην αίθουσα ζωγραφικής μπορείτε να δείτε τέσσερεις πίνακες της Βάσως με θέμα την ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ως βασικό συστατικό της Τέχνης, ενώ στην πρώτη αίθουσα ο Σπύρος παρουσιάζει σε μια αναδρομή, αντιπροσωπευτικά γλυπτά από τη δουλειά του των τελευταίων χρόνων με τίτλο "Αγώνας".


Στα χθεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι, οι οποίοι συνεχάρησαν το ζεύγος των καλλιτεχνών, ενώ στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών της έκθεσης άφησαν και γραπτώς τα συγχαρητήριά τους και τα θετικά σχόλιά τους.

Στη χθεσινή βραδιά, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης, ο οποίος έδωσε από μία αναμηστική “τιμής ένεκεν” πλακέτα στη Βάσω και τον Σπύρο, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου Άγγελος Ξηντάρης, η Δημοτική Σύμβουλος, εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού Μαρία Σοφικίτου - Σίσκου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γιάννης Σίσκος και η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βάσω Αρτινοπούλου.


Το θέμα της έκθεσης Γλυπτικής στην οποία είδαμε γλυπτά από ξύλο (κλικ), μέταλλο και μάρμαρο είναι ο ατέρμονας Αγώνας του Ανθρώπου. «Τα έργα έχουν να κάνουν με τον αγώνα του ανθρώπου να φτάσει, να ξεπεράσει, να κατακτήσει, να σταθεί ψηλότερα, να ενωθεί με το σύντροφο, να κουραστεί, να αναθεωρήσει με απώτερο στόχο να ενδοσκοπήσει και ίσως να βρει τον ίδιο του τον εαυτό, πριν περάσει στην άλλη διάσταση.

Είναι ο Αγώνας που κάνει ο Καλλιτέχνης για να παρουσιάσει μία έκθεση…

Είναι ο ύψιστος αγώνας της ζωής...

Εν τέλει πιστεύω ότι αξίζει και είναι ένας ωραίος μαραθώνιος... "Ο μαραθώνιος της ζωής" αυτός είναι και ο τίτλος του έργου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας να δώσει το δικό του τίτλο. Εξ άλλου και ο αγώνας του καθενός είναι προσωπικός και μοναδικός.

Το ίδιο και η Τέχνη· προσφέρει στον άνθρωπο ελεύθερη σκέψη, χωρίς περιορισμούς.» μας είπε ο Σπύρος Κοσμάς στο τέλος της πρώτης βραδιάς. 

Η Αλληγορία στην Τέχνη

Η έμπνευση της ζωγραφικής έκθεσης με έργα της Βάσως Κοσμά είναι από την “Ανάληψη” και τα θέματα είναι “υπερβατικά”· “μιλούν” για ένα θαύμα. Η καλλιτέχνις προσπάθησε, με επιτυχία θεωρούμε, να αποδώσει την υπέρβαση με τα δικά της μοναδικά χρώματα και τον χρωστήρα της. Με το “Φως” και το “Σκοτάδι”.

Όπως σημειώνει ο Σπύρος Κοσμάς για την ζωγραφική έκθεση της Βάσως «η Τέχνη είναι μια νοητική διεργασία. Η Νόηση είναι Γεννήτρια ιδεών. Η ιδέα είναι μία διανοητική δημιουργία και ως τέτοια μία οντότητα. Η Τέχνη ορίζεται από την Ιδέα που είναι και το άφθαρτο κομμάτι της. Στο άυλο αυτό κομμάτι της Τέχνης υπάρχει το φανερό και το απόκρυφο, το ρητό και το άρρητο. Κομμάτι του απόκρυφου, του άρρητου υπονοούμενο ορίζεται από την Αλληγορία. Η υπόνοια είναι ακριβώς το σημείο που ορίζει και την ελευθερία του δημιουργήματος, αφού δίνει το δικαίωμα στον κοινωνό του να υπονοήσει ότι αυτός μπορεί να αντιληφθεί. Ο καλλιτέχνης - μύστης δεν πρέπει να αποκαλύψει τα άρρητα, γιατί οι άνθρωποι, πέραν των μυημένων δεν μπορούν να αντιληφθούν τα απόκρυφα, τα άρρητα, τα μυστήρια. ΄Ετσι λοιπόν είναι στην διακριτική του ευχέρεια δια της Αλληγορίας να μεταδόσει αυτό που πρέπει να μεταδοθεί.

Η Τέχνη δεν φοβάται μήπως χαθεί η Γνώση, μήπως χαθεί η συνέχεια, μήπως χαθούν τα απόκρυφα, επειδή δεν θα μεταδοθούν στους επόμενους, γιατί είναι Ιδέα και ως τέτοια βρίσκεται στο Νου, δηλαδή στο Σύμπαν.»

--------------

ΟΡΦΕΑΣ

21 - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

20:30 - 23:00







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.