Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο Παπαδιαμάντης στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Θανάσης Σαράντος καταπιάνεται με το Όνειρο στο κύμα, ένα από τα κορυφαία έργα του συγγραφέα και το πρώτο διήγημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο οποίο υπάρχει περιγραφή γυμνού.
Η ιστορία της γνωριμίας του νεαρού βοσκού με τη Μοσχούλα μιλάει για τη νεανική ξεγνοιασιά, τη βουκολική απλότητα και την ευτυχία μες στη φύση, αποκαλύπτοντας παράλληλα έναν τραυματικό και ανολοκλήρωτο έρωτα, σε μια παράσταση όπου..
η δραματοποιημένη αφήγηση σμίγει με την κινηματογραφική εικόνα, για να μεταφέρει στο κοινό την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του παπαδιαμαντικού έργου.
Με την υποστήριξη του Μουσείου
«Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και του Δήμου Σκιάθου.
•••
«Ένα ''όνειρο στο κύμα'' ίσως δεν περιγράφεται. Θα έχανε τη βαρύτητά του. Αέναο και χειμαρρώδες ξεχύθηκε να ταράξει το έδαφος, να γίνει θάλασσα που κολυμπήσαμε. Έχουμε δει και ακούσει Παπαδιαμάντη ποικιλλοτρόπως. Αυτό που καταφέρνει ο Θανάσης Σαράντος στη προσωπική του σχέση μ' αυτά τα κείμενα -σχεδόν ιερή- είναι μοναδικό. Κάνει τη γλώσσα να ακούγεται όσο μεγαλόπρεπη είναι, σκύβει με ευλάβεια και αφουγκράζεται, συλλαμβάνει επάξια τα νοήματα. Σε αυτή τη παράσταση η εικονοποίηση ενώνεται με το λόγο τόσο αρμονικά που κάθε μέρος της αφήγησης έχει μια ολοκλήρωση. Ατμοσφαιρικές προβολές καθρεφτίζουν αυτά που δε μπορούν να φανούν. Ζωντανοί ήχοι μας μεταφέρουν στη φύση, ένα τρυζόνι μας καλεί. Λεπτομερείς φωτισμοί αναδεικνύουν κρυφές εσοχές. Με μεγάλη πειθαρχία ο αυτοσκηνοθετούμενος ηθοποιός ανεβάζει τον πήχυ. Αυστηρός κριτής του εαυτού του και παιδί του Θεάτρου Τέχνης, υποκλίνεται στο αναμμένο καντηλάκι του κυρ-Αλέξανδρου πλάι στη σκηνή...»
(Χριστίνα Πανταζή, Αθηνόραμα - 20/7/2011)
•••
«Κανένα άλλο κείμενο του μεγάλου Σκιαθίτη κυρ-Αλέξανδρου δεν είναι τόσο βαθιά βιωματικό όσο το "Όνειρο". Τόσο δύσκολο και σκοτεινό, όσο τα απροσπέλαστα νερά της ανθρώπινης ψυχής. Ακριβώς όπως "το μαύρο νερό του υποσυνειδήτου" που περιέβαλλε το γραφείο του άτυχου προλύτη-που ζει με μοναδική παρηγοριά την ανάμνηση του πρώτου, μοναδικού έρωτά του. Και τόσο συγκλονιστικά ερωτικό. Το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, στο θέατρο της Πειραιώς 260 (κτίριο Ε΄) στις 18, 19 και 20 Ιουλίου 2011, α! πόλαυσε μια εκπληκτική απόδοση του παπαδιαμαντικού "Ονείρου". "Ψυχή" ό λου του έργου ο δημιουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Σαράντος. Έχοντας μια ιδιαίτερη "αγαπητική" σχέση με τον παπαδιαμαντικό λόγο-ήδη την περασμένη θεατρική χρονιά πήρε επάξια τα εύσημα σκηνοθετώντας και παίζοντας τον "Αμερικάνο"-αφοσιώθηκε και τώρα ψυχή τε και σώματι σ'αυτό το ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα ("στοίχημα" το αποκαλεί ο ίδιος) που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και ήταν επόμενο, για ένα δημιουργό που αγκαλιάζει το κάθε κείμενο του "ανίατου ερώντος" γέροντα των γραμμάτων με την αγάπη, το δέος και το σεβασμό ενός πραγματικά αγνού καλλιτέχνη.»
Παρασκευή Κουτούμπα
•••
Θανάσης Σαράντος / Όνειρο στο κύμα
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
18-19*-20* Ιουλίου, 21:00, *21:00 & 23:00
Σχεδιασμός φωτισμών
Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης
Kαλλιόπη Σίμου
Βοηθός σκηνοθέτη
Μάρκος Τσούμας
Βοηθός σκηνογράφου
Eλίνα Λούκου
Επεξεργασία εικόνας
Arctic pictures
Φωτογραφία
Γαβριήλ Τζάφκας
Νίκος Χαλδούτας
Βασίλης Μεντόγιαννης
Μοντάζ
Αντώνης Γασπαρινάτος
Μουσικός
Μαρία Παπαθανασίου, φλογέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.