Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Κ. Καρτάλης: Τεράστιο το κόστος για την Ελλάδα αν αδρανήσουμε στην κλιματική αλλαγή
Τα βασικά συμπεράσματα της Εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» παρουσιάσθηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής από τον επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής Καθ. Χρ. Ζερεφό.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης «Η Έκθεση αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την ανάγκη άμεσων...
αλλαγών στον τρόπο που κτίζουμε τις πόλεις, στον τρόπο που χωροθετούμε, στις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση των υδατικών πόρων αλλά και στους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών. Η Ελλάδα δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτη από αυτή, ιδίως στις παράκτιες ζώνες. Είναι απολύτως αναγκαίο να εντάξουμε τα ευρήματα της έκθεσης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, ακόμα και στο επίπεδο των Ρυθμιστικών σχεδίων των πόλεων. H περιβαλλοντική και κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσουν την οικονομική κρίση. Ορισμένοι θεωρούν ότι το 2050 ή το 2100, δηλαδή τα έτη προβλέψεων της μελέτης, είναι μακριά. Όμως το 2100 θα ζουν τα εγγόνια μας… Η πρόληψη είναι προτιμότερη της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των προβλημάτων.»
Σύμφωνα με την Έκθεση στην Ελλάδα σταδιακά μέχρι το 2050 η βροχή θα μειωθεί κατά 6.5% για το σύνολο της επικράτειας, η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί κατά 1.4 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη διάρκεια ξηρής περιόδου θα αυξηθεί κατά 20 επιπλέον ημέρες και θα αυξηθεί η τρωτότητα των παράκτιων περιοχών στο Δέλτα Αξιού, στη δελταϊκή πεδιάδα Λουδία-Αλιάκμονα, στον Πατραϊκό κόλπο, στον Κορινθιακό κόλπο, κ.α. . Σε ότι αφορά στα υδατικά αποθέματα, εξαιτίας της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων θα προκύψει, στο ευνοϊκότερο σενάριο, ζημία αντίστοιχη στο 0.34% του ΑΕΠ, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωργία θα αφορούν στην απώλεια καλλιεργήσιμου εδάφους κατά 19% το 2040-2050. Σημειώνεται ότι στον τομέα του τουρισμού οι επιπτώσεις θα συνίσταται σε φθορές παράκτιων τουριστικών υποδομών, στην απαξίωση τουριστικών υποδομών λόγω έλλειψης φυσικών προϋποθέσεων χρήσης τους (λ.χ. έλλειψη χιονιού) και στη διείσδυση θαλάσσιου νερού στον υδροφόρο ορίζοντα και στην υφαλμύρωση του πόσιμου νερού. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικά στον τομέα του δομημένου περιβάλλοντος η πρόσθετη δαπάνη που θα επιφέρει η κλιματική μεταβολή (έως το 2050) στον τομέα των κτηρίων εκτιμάται στα 20 δις ευρώ. Η Έκθεση εκτιμά ότι λόγω της αύξησης των επεισοδίων καύσωνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων ετησίως κατά 2200 σε επίπεδο επικράτειας (1450 στην Αττική). Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά μεγέθη, η Εκθεση υποστηρίζει ότι το κόστος μείωσης των εκπομπών ανέρχεται σε 142 δις ευρώ και το κόστος της εναπομείνασας κλιματικής αλλαγής σε 294 δις ευρώ, δηλαδή συνολικά 436 δις ευρώ. Τέλος σε ερώτημα αν η Έκθεση προτείνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Ζερεφός ανέφερε ότι αν και εξετάστηκε η οικονομική σκοπιμότητα, το γενικό συμπέρασμα παραμένει το ίδιο, ότι δηλαδή η πυρηνική ενέργεια δεν έχει θέση στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.