Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Μιχελής: Να αφεθούν οι Δήμοι ελεύθεροι να ασκήσουν πλήρη διαχείριση

Στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται στην Κομοτηνή συμμετείχε ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, ο οποίος από βήμα του συνεδρίου έκανε παρέμβαση και μεταξύ άλλων είπε:
«...Δεν έχει νόημα να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης. Προτείνω λοιπόν να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό. Αν γίνει αυτό, τότε θα αποκτήσουν οι δήμοι και καλούς δημάρχους και αποτελεσματικές δημοτικές αρχές και θα μπορούν να δίνουν λόγο στους δημότες τους...»
Διαβάστε όλη η παρέμβαση Γιώργου Μιχελή, Δημάρχου Σκοπέλου στo Συνέδριο της ΚΕΔΕ:
«Είμαι δήμαρχος ενός μικρού...
νησιού, το οποίο αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς στον προϋπολογισμό του. Αν αυτό συνδυαστεί με την γενικότερη οικονομική κρίση, την μείωση των εισοδημάτων και την οικονομική ύφεση, καθώς και με την αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου, τότε δημιουργείται στο νησί ένα εκρηκτικό μείγμα με δεινές συνέπειες.
Ταυτόχρονα, είμαι σε πλήρη αδυναμία να ελέγξω ή να διαχειριστώ υπηρεσίες κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα, τη λειτουργία και τον έλεγχο των οποίων εξακολουθούν να έχουν οι διάφορες κεντρικές υπηρεσίες και τα υπουργεία, τα οποία όμως δεν έρχονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες των μη-αποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν.
Είμαι με άλλα λόγια ένας αιρετός του οποίου τα περιθώρια για συζητήσεις ή διεκδικήσεις ιδεολογικού, οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου είναι από πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα.
Νομίζω λοιπόν (και αυτή είναι η πρότασή μου) ότι πρέπει να δούμε άμεσα την εφαρμογή και στην Ελλάδα όσων προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Δεν έχει νόημα να γίνονται δημοτικές εκλογές, όταν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να είναι υποχείρια της κεντρικής διοίκησης. Προτείνω λοιπόν να αφεθούν οι δήμοι να ασκούν πλήρη διαχείριση (οικονομική και διοικητική), αποδεσμευόμενοι από την κεντρική διοίκηση, με την προϋπόθεση ότι θεσπίζεται ο απαραίτητος πόρος που θα διατεθεί στην αυτοδιοίκηση για το σκοπό αυτό. Αν γίνει αυτό, τότε θα αποκτήσουν οι δήμοι και καλούς δημάρχους και αποτελεσματικές δημοτικές αρχές και θα μπορούν να δίνουν λόγο στους δημότες τους. Παράλληλα, θα αναζωογονηθεί το ενδιαφέρον των δημοτών για τα του δήμου τους και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα κοινά, όπως έχει αποδειχθεί σε χώρες με πραγματικά συστήματα αυτοδιοίκησης.
Εν κατακλείδι, προτείνω τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και θα διαπραγματευθεί με την κεντρική διοίκηση την οριστική αποδέσμευση των δήμων από την κυριαρχία της

10 σχόλια:

  1. Η αποδεσμευση πρεπει να ειναι ολικη κ οχι απο την κεντρικη διοικηση.Αυτο σημαινει αποδεσμευση απο την ΕΕ.Το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέτοιο Δήμαρχο θέλουμε να μας εκπροσωπεί πανελλαδικά.
    Συγχαρητήρια κύριε Μιχελή, μας κάνετε περήφανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μιχελής ξέρει πολύ καλά που, πότε και πως να διεκδικεί.
    Πολύ ΔΥΝΑΜΙΚΉ η τοποθέτηση / παρέμβασή του. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eπρεπε να περασουν δυο χρονια για να καταλαβει ο κυριος δημαρχος οτι ο καλλικρατης καταργει εκτος απο οικονομικου τυπου εξουσιες αλλα καταργει και θεμελιωδεις δημοκρατικες αξιες που για να γινουν πραξει σε επιπεδο τοπικης αυτοδηοικησης καπιοι αφιερωσαν την ζωητους για τις θεσπισουν στην υπηρεσια του Ελληνα πολιτη.Αρα ο κυριος δημαρχος το εμπεδωσε μετα απο εναμισυ χρονο γιατι αραγε μεχρι προτεινος δεν ηθελε να ακουσει την ενοια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΙΗΚΗΣΗ και στο συνεδριο της Κ.Ε.Δ.Ε εκφωνησε στον λογοτου αυτα που καπιοι αλλοι ελεγαν προεκλογικα. Υ.Γ Και ολα αυτα δυο μηνες πριν τις βουλευτικες εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλλον εσυ κυριε ‘τεν’ δεν θελεις να εμπεδωσεις ότι ο μιχελης μιλαει παντα την καταλληλη στιγμη και παντα στο καταλληλο ακροατηριο
      οσο για αυτους που αφιερωσαν τη ζωη τους και τους εφαγαν τα οποια κομματοσκυλα, ο αγωνας συνεχιζεται από κάθε μετεριζι και δεν ανηκει σε κανεναν προσωπικα αλλα στο συνολο
      εκτος αν δεν σε ικανοποιησε ο λογος του δημαρχου μας –τοτε να βγεις να μας το πεις…

      Διαγραφή
  5. Διαβάσαμε τον δυναμικό "λόγο" του κύριου Μιχελή... Παρατηρώ όμως οτι απλά ζητά ελευθερία κινήσεων στο Δήμο/αρχο χωρίς αναφέρει το οτιδήποτε για τον έλεγχο των κινήσεων αυτών... Μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας (μίζες,Βατοπέδι κ.α) μπορούμε ακόμα και είμαστε τόσο αφελείς και ρομαντικοί...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαβάζοντας τα διάφορα σχόλια αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λίγα γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης σήμερα και πόσο Α-πολιτικοποιημένος είναι.

      Σου απαντώ λοιπόν πως ο δήμαρχος παρεμβαίνει και ζητάει, δεν θέτει και τις διατάξεις των νόμων που θα προφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον. Αυτό (με απλά ελληνικά για να το καταλάβεις) είναι δουλειά του νομοθέτη.

      Διαγραφή
    2. Δουλεια νομθετη ηταν και μνημονιακη συμβαση της υποδουλωσης της Ελλαδας που καθε αλλο απο την προφυλαξη του εθνικου συμφερωντως απεφερε.

      Διαγραφή
    3. και επισης δουλεια των βουλευτων ειναι να καταγγελουν τους αντισυνταγματικους νόμους και να μην τους ψηφιζουν...
      τους νομους δεν τους ψηφιζουν οι δημαρχοι, αλλα εχεις αρκετα μπερδευτει με τα κομματικα που τα εμπλεξες με τα δημοτικα. βρηκες βεβαια και βημα απο εδω, να μας κανεις κατηχηση, δε λεω...!

      Διαγραφή
    4. Για ποιους βουλευτες μιλας? μηπως για αυτους που αντι να ειναι στην υπηρεσια του λαου ειναι στην υπηρεσια της πλουτοκρατιας και των πολυεθνικων τραστ.Οσο για το αν ψηφιζουν οι δημαρχοι τους νομους η οχι το γνωριζουμε οτι δεν ψηφιζουν οι Δημαρχοι τους νομους, αλλα ως ερετοι τοπικη ηγετες εχουν το δικαιωμα να πρωστατεψουν τους πολιτες-δημοτεστους με το να τους ενημερωσουν περι της αντισυνταγματηκοτητας του νομου-νομων και απο την στιγμη που οι νομοι ειναι παρανομοι και αντισυνταγματικοι και ο εκαστοτε Δημαρχος τους ακολουθα παιρνει το μεραδιοτου περι της ανομιας του νομου.Οσο για το βημα που λες οτι βρηκα για να σας κανω κατηχηση κατα τα λεγομενασου,δεν κανω κατηχηση λεω ελευθερα την αποψημου μεσου του μπλοκ τα οποια μπλοκ ειναι μετεξελιξη του εντυπου και τυλεοπτικου τυπου ο οποιος τυπος ειναι η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.