Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κάλεσμα για το σκοπελίτικο καρναβάλι

Ο Δήμος Σκοπέλου, το Γραφείο Εθελοντισμού, η ΔΗΚΕΣ και ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καλούμε όλους τους Σκοπελίτες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (17 Μαρτίου) στην αποκριάτικη παρέλαση που θα ξεκινήσει στις 15.30 από το Γυμναστήριο, θα περάσει από όλες τις γειτονιές της Σκοπέλου και θα καταλήξει στην παραλία, μπροστά στο δημοτικό καφενείο, όπου θα κεραστούν όλο κρασί και μεζέδες, με χορό, γλέντι και ξεφάντωμα.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι πιο σημαντικό από ποτέ να συμμετέχουμε όλοι σε τέτοιες εκδηλώσεις που συντελούν στην αλληλεγγύη και την διατήρηση των δεσμών φιλίας ανάμεσα σε όλους τους κατοίκους και τη διατήρηση των παραδόσεων (κλικ) του νησιού μας.
Τηλ. Επικοινωνίας για φορεσιές:
6973 692 172
κα Κατερίνα Μεσολογγίτου

2 σχόλια:

  1. Επί τέλους να γελάσει λίγο το χειλάκι μας και ευκαιρία να φορέσουμε την μάσκα που μας ταιριάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Τα καρναβάλια είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, γι' αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα θα διαλέξουμε...»
    Γενικά, όταν αναφερόμαστε στο καρναβάλι, εννοούμε εκείνη τη λαϊκή εορταστική εκδήλωση, μεταμφιεσμένων ανθρώπων που φορώντας ή όχι μάσκες διασκεδάζουν στους δρόμους τραγουδώντας, χορεύοντας, πίνοντας, ξενυχτώντας, πειράζοντας τους άλλους, λέγοντας αστεία και βωμολοχίες και γενικά κάνοντας πράγματα, που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα έκαναν.
    Η λέξη «καρναβάλι» προέρχεται από τις Λατινικές λέξεις «carne» (=κρέας) και«vale» (=έχε γειά ή απέχω). Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από τις λέξεις«carne» και «levare» (=αίρω, σηκώνω). Άρα, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ = «κρέας έχε γειά» ή«σηκώνω το κρέας».

    ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ:

    Οι απαρχές του καρναβαλιού μας οδηγούν στην αρχαία Ελλάδα.
    Σκοπός της κοσμικής αποκριάς, σύμφωνα με τον καθηγητή Λαογραφίας Δ. Λουκάτο, είναι η μαγική υποβοήθηση της γης να βλαστήσει με την βοήθεια των χορών-πηδημάτων και των μεταμφιέσεων, με σκοπό να εξευμενίσουν τα κακά πνεύματα.

    ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ:

    Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καρναβαλιού είναι οι μεταμφιέσεις και οι άσεμνες παραστάσεις, όπως οι αρχαίες διονυσιακές γιορτές.
    Όσοι από τους μεταμφιεσμένους φορούν μάσκες λέγονται μασκαράδες.
    Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρναβαλιού είναι ο χορός.
    Τα χτυπήματα της γης με τα πόδια έχουν καρποφοριακή σημασία. Πολλές από τις κινήσεις τους πιστεύεται ότι ασκούν μια μαγεία ομοιοπαθητική.

    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ:

    Στην Αρχαία Ελλάδα από το μεσοχείμωνο μέχρι την Άνοιξη τελούνταν προς τιμήν του Διόνυσου ή Βάκχου οι Διονυσιακές ή Βακχικές γιορτές.
    Ο Διόνυσος ήταν ο κατ’ εξοχήν θεός των λαϊκών στρωμάτων, προστάτης του αμπελιού και του κρασιού, σύμβολο της χαράς της ζωής και του αχαλίνωτου κεφιού.
    Στην διάρκεια των διονυσιακών γιορτών οι οπαδοί του Διονύσου φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με την τρυγία (κατακάθι του κρασιού) και στεφανώνονταν με κισσό, το αειθαλές ιερό φυτό του Διόνυσου και προσπαθούσαν να έχουν την μορφή Σατύρων που έμοιαζαν με τράγους.
    Στις διονυσιακές γιορτές τραγουδούσαν το «Διθύραμβο», οι μαλλιαροί σάτυροι χορευτές μεταμφιεσμένοι σε «γάστρωνες» (κοιλαράδες), δαιμονικές φιγούρες θα λέγαμε, έτσι όπως τους βλέπουμε στις παραστάσεις των διαφόρων αγγείων της αρχαιότητας.
    Οι παρέες αυτές των μεθυσμένων περιφέρονταν στους δρόμους της πόλης ή του χωριού και πετούσαν αισχρολογίες στους συντοπίτες τους.
    Επίσης, ανάλογες παρέες τριγυρνούσαν με άμαξες και ξεστόμιζαν ένα σωρό βωμολοχίες και αισχρά αστεία (από εκεί έχει μείνει και η γνωστή φράση «θα ακούσεις τα εξ αμάξης»)!

    Την 2η μέρα γινόταν μια πομπή που συνόδευε τον Διόνυσο, ανεβασμένο σε ένα άρμα που είχε σχήμα πλοίου, τα μέλη της ακολουθίας φορούσαν μάσκα. Τον ρόλο του Διόνυσου έπαιζε ο άρχων βασιλεύς. Στα σημερινά χρόνια υποκατάστατο του Διόνυσου θεωρείται ο βασιλιάς καρνάβαλος.

    Α.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.