Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας στη Σκόπελο

Χωρίς την παρουσία των Δημοτικών Αρχών ή της Εκκλησίας σε αντίθεση με την Σκιάθο (κλικ), έλαβε χώρα η λαμπαδηδρομία και στη Σκόπελο από τους Προσκόπους Σκοπέλου όπως κάθε χρόνο. Για 5η συνεχή χρονιά οι Πρόσκοποι και αρκετοί φίλοι και γονείς, υπό τους ήχους της μπάντας περπάτησαν στα σοκάκια της Σκοπέλου, με τους πυρσούς και τα φαναράκια τους αναμμένα, δίνοντας μια...
όμορφη εικόνα σε όσους παρακολούθησαν.
Το έθιμο αυτό όπως πολύ σωστά γράψατε στο κείμενο που αφορούσε την λαμπαδηδρομία στη Σκιάθο πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, δηλαδή την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Και όπως στην Ανάσταση έχουμε το Άγιο φως της Αναστάσεως, έτσι το ίδιο φως είναι το φως της Ελευθερίας.
Να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου, τους γονείς για την υποστήριξή τους αλλά και το Α/Τ Σκοπέλου που μας βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί και αυτή η λαμπαδηδρομία με ασφάλεια.
Ελπίζουμε του χρόνου Δήμος και Εκκλησία, να αναγνωρίσουν την προσπάθεια μας αυτή και να συμμετέχουν ενεργά.

1ο Σύστημα Προσκόπων Σκοπέλου

15 σχόλια:

  1. Όταν κάνουμε κάτι δεν είναι κακό να θέλουμε να προβληθεί, αντίθετα. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό για
    όλον τον κόσμο. Πέρα από αυτό, ζητήθηκε από αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία για το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον έθιμο, αν εξαιρέσει κανείς τους εκκωφαντικούς τυμπανισμούς, να συμμετάσχει και κάποιος ακόμα φορέας και δεν ανταποκρίθηκε; Η Εκκλησία και ο Δήμος τουλάχιστο στη Σκόπελο ποτέ δεν συμμετείχαν. Αρκετά παλιά γινόταν με πρωτοβουλία του σχολείου όπου οι μαθητές τραγουδούσαν τραγούδια ανάλογα με την επέτειο.

    Και του χρόνου!
    Σε μια Ελλάδα Ελεύθερη, από κάθε είδους δεσμά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Ανώνυμη,
    Δεν μίλησε κανείς για υποχρέωση. Καλό θα είναι όμως ΟΛΟΙ οι φορείς, να υποστηρίζονται απο τον Δήμο και τον κόσμο γενικότερα και να αγκαλιάζονται ήθη και έθιμα όποιου και αν είναι η πρωτοβουλία.Οσο για το κάλεσμα των φορέων, βεβαίως και τους καλέσαμε όλους μέσω της εφημερίδας και με τις αφίσες που κολλήσαμε παντού!Η εκκωφαντική μπάντα και ευχαριστούμε για την φιλοφρόνηση γιατι έτσι πρεπει να παίζει μια μπάντα, 2 φορές το χρόνο παίζει, όπως σε όλη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε λοιπόν για το σχόλιο και σας περιμένουμε την επόμενη φορά όλους. Οχι απο Υποχρέωση φυσικά...
    Σε μια Ελλάδα Ελεύθερη, από κάθε είδους δεσμά!
    Ελεάνα Μαυραντή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα έθιμο πανάρχαιο έθιμο πέντε (5) ετών για τη Σκόπελο και πιστεύετε ότι έπρεπε να παρευρεθεί η δημοτική αρχή και η εκκλησία? Εγώ πάλι πιστεύω πως καλά έκαναν και δε πήγαν.

    Πέρα από το χριστιανικό έθιμο της Σκιάθου που επικαλείστε να σας θυμίσω ότι οι λαμπαδιοδρομιές χρησημοποιήθηκαν ως μέσο προπαγάνδας από τη νεολαία του Χίτλερ και στις μέρες μας από τη Χρυσή Αυγή. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων μεν, αλλά δε γινόταν λαμπαδηφορία/λαμπαδιοδρομία ανά την Ελλάδα. Η πρώτη ολυμπιακή λαμπαδιοδρομία έγινε για τους Ο.Α. του Βερολίνου το 1936 καιήταν ιδέα των Γκέμπελς και Χίτλερ.

    Ελπίζω Κε Πούλιο πριν κοπεί ή λοιδορηθεί το σχολιό μου να διασταυρώσετε αυτά που γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φωτιά ήταν το σύμβολο του θεού Ήφαιστου στην αρχαία Ελλάδα. Στούς ανθρώπους την χάρισε ο Προμηθέας, που την έκλεψε από τον Δία.
      Συναντάμε τη λαμπαδηφορία αρχικά σε λατρευτικές εκδηλώσεις. Στην αρχαία Αθήνα αποτελούσε σημαντικό μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων των Παναθηναίων, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν της θέας Αθηνάς. Την συναντάμε στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, όπου ο αθλητής ή οι αθλητές, αφού είχαν διανύσει την καθορισμένη διαδρομή με την δάδα αναμμένη, άναβαν την φωτιά στο ιερό που βρίσκονταν στο τέρμα της διαδρομής.

      Η αναμμένη δάδα συμβολίζει το φώς στο σκοτάδι και κατ’ επέκταση η λαμπαδηδρομία την ανάγκη του ανθρώπου να δει, να επικοινωνήσει, να συνεργαστεί να μεταδώσει. Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821 οι Έλληνες μετέφεραν το μήνυμα της επανάστασης με αναμμένες δάδες στα χέρια.

      Εφημερίδα «Βόρειες Σποράδες» / Μάρτιος 2012

      Διαγραφή
  4. Μα τί εύκολο που είναι να κρίνουμε πάντα από τον καναπέ μας και φυσικά ΠΑΝΤΑ ανώνυμα!!!! Όποιος θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά και να σέβονται την άποψη του να το κάνει ονομαστικά. Και επιτέλους όλοι οι καναπεδάκιες κάντε κάτι επιτέλους γι αυτό τον τόπο και εσείς!! Όχι μόνο πάντα αρνητικά σχόλια και πάντα πίσω από την ανωνυμία. Δημοκρατία έχουμε, όλες οι γνώμες σεβαστές αρκεί να έχουν όνομα.

    Με εκτίμηση
    Πατσέα Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟΡΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ( ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΘΥΛΗΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ!!!)ΝΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΑΥΓΕΣ, ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ!! ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!! ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ...ΚΕΡΝΑΜΕ ΚΑΦΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ...

    ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΥΡΑΝΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑ; Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ!!!!ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ...ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΔΙΑΛΥΜΟΥΜΕ ΕΔΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΟΥ ΑΝΑΚΑΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΕΞΕΙ...(;)

      Διαγραφή
  6. Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά την ανάρτηση- και τα σχόλια-θα ήθελα να πω πως πράγματι η επισήμανση πως "χωρίς την παρουσία των Δημοτικών Αρχών ή της Εκκλησίας" είναι το λιγότερο άστοχη. Μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει- αρκεί να μη βλάπτει- δεν μπορεί όμως να απαιτεί. Μετά από χρόνια αναβιώνεται στη Σκόπελο ένα έθιμο και μπράβο. Προς τί όμως τα επί πλέον; Πέντε χρόνια καμιά τέτοια διαμαρτυρία, γιατί τώρα;.. Εύλογη η απορία του πρώτου(-ης;) σχολιαστή. Αντίθετα ακατανόητο(;) το πάθος στο να συμμετέχουν άπαντες. Οι φορείς δεν καλούνται απλά με αφίσες και μέσα από τον Τύπο. Άρα κανείς δεν κλήθηκε. Μεγάλο ατόπημα τέτοια εμπάθεια. Λογικό να προκαλείται το κοινό αίσθημα και ο οιοσδήποτε να απορεί και να εικάζει...Δεν απαντώ επώνυμα διότι απλά δεν γουστάρω, εφόσον δύναμαι. Χαίρομαι που μέσα από τούτο το ολίσθημα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα βάλει σε σκέψεις τους γονείς- ένας κι εγώ- ώστε να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας που είναι ό,τι πιο όμορφο και ακριβό για την Ελλάδα μας.
    Και του χρόνου λοιπόν.
    Ελεύθεροι σε μια Ελλάδα χωρίς κανενός είδους δεσμά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΑΙΤΕΙ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΠΑΘΟΣ- ΕΜΠΑΘΕΙΑ - ΓΟΥΣΤΑΡΩ ...μάλλον δεν τα διάβασες καλά, ξαναπροσπάθησε σκεπτόμενε γονιέ γιατι μονο στο δικό σου κείμενο φαίνονται τα παραπάνω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπραβο στην ολη ιδεα.ωραια προσπαθεια.και του χρονου. οσο για τα υπολοιπα να πεθανη η κατσικα του γειτονα.Χ.ΑΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων μέσω της προσκοπικής μεθόδου , που περιλαμβάνει την ζωή στο ύπαιθρο , το ομαδικό παιχνίδι , την αυτενέργεια και την αυτοεκπαίδευση. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ!!!!!!Με προσκοπικούς χαιρετισμούς ο Α.Σ. του 1ου Συστήματος Προσκόπων Αλοννήσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένας δεν είπε κάτι κακό για την εκδήλωση. Πρόσκοπος τη δεκαετία του '70 ήμουν κι εγώ. Οι δηλώσεις όμως περί του " ο Δήμος και η Εκκλησία" δεν συνάδουν με τα όσα έχουν μα κάνουν με το σκοπός του προσκοπισμού. Και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι τον χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν άλλα πράγματα. Και αν έχει παρανοηθεί κάτι από κάποιους σχολιαστές ας απαντήσει η κυρία που έκανε τη δημοσίευση και ας καταδικάσει αυτά με τα οποία την έχουν μπλέξει όπως εύλογα προτείνει και κάποιος ώστε να λυθεί το θέμα.

      Διαγραφή
  10. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ,αφού σας Ευχαριστήσω όλους για τις σκέψεις που μοιραστήκατε μαζί μου, ας ξεκαθαρίσω με την σειρά μου τα εξής. Κατ΄αρχήν αγαπητέ ( για άλλη μια φορά ) ανώνυμε, δεν αισθάνομαι μπλεγμένη πουθενά και ουτε πιστέυω πως εχω να καταδικάσω κανέναν για τίποτα!Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως και να υπενθυμίσω σε όλους είναι οτι αναφέρεστε σε μία ομάδα παιδιών, που ως Πρόσκοποι δραστηριοποίούνται υπο την αιγίαδα του Υπουργείου Παιδείας σε πολύ πιο ξεκάθαρα μονοπάτια απο οσο νομίζετε. Παρέλαση κάναμε όπως όλοι και οπως τα σχολεία παντού έχουν τις μπάντες τους έτσι και οι πρόσκοποι έχουν την δική τους! Απο το σχολείο μάθαμε τυμπανάκι όχι στους Προσκόπους!! Οσο για κόμματα...λυπάμαι αλλα έχετε μπλεχτεί και για να σας βοηθήσω ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ 1912 και οχι 1972 για όποιον κατάλαβαίνει τι εννοώ...Οσο για τα σενάρια Εκκλησίας - Δήμου και σκοπιμότητας, απλά είναι τα πράγματα, τα παιδιά θα πρέπει να ειναι κοντά στην Εκκλησία και να υποστηρίζονται απο τον κάθε Δήμο οτι και να κάνουν γιατι απλά ειναι ...ΠΑΙΔΙΑ!Η αναφορά σε αυτά τα δύο έγινε με αφορμή την Σκιάθο και μόνο γι΄αυτό. Επιπλέον και τελειώνω γιατι εχω μάθει επώνυμα και μέσω συζήτησης να λύνω την όποια "παρεξήγηση" και οχι ανώνυμα μεσω οθόνης, προσωπικά αφιερώνω στα παιδιά πάρα πολυ χρόνο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΆ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ , με σκοπό αυτά που έμαθα απο τους Προσκόπους τα υπέροχα αυτά πράγματα και τις μοναδικές εμπειρίες που έζησα στα 25 χρόνια που είμαι στους Προσκόπους, ο σκοπός λοιπόν και το θεωρώ υποχρέωσή μου είναι να τα μεταφέρω στα παιδιά. Υπάρχει ενα ολόκληρο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πίσω μου, συστήματα σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους γιατι ήρθαν, το έψαξαν και κατάλαβαν και μόνο πρόβατα δεν είναι και παιδιά που μεγαλώνουν μέσα απο μια υγιέστατη δραστηριότητα . Ενα παιδί μου έγραψε κάποτε οτι λόγο των προσκόπων " εχει εναν ακόμα λόγο να θυμάται την παιδική του ηλικία"!Καλό θα είναι λοιπόν να μην κουράζεστε με σενάρια περί σκοπιμοτήτων, διαπλοκών και πολιτικοαπώτερων σκοπών!! www.sep.org.gr το site του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για οποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να μάθει.

    Στη διάθεσή σας οποτε θέλετε, για μια κατ ιδίαν συνάτηση και όχι μεσω οθόνης ...ΕΛΕΑΝΑ ΜΑΥΡΑΝΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΓΑΠΗΤΗ ΚΥΡΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΗ

    Είμαι δημοσιογράφος, πολιτικά βρίσκομαι στον προοδευτικό-αριστερό χώρο, ήμουν πάντοτε στη ζωή μου ενεργή πολίτις αλλά μακριά από κόμματα και «αποκόμματα» που το μόνο που έχουν καταφέρει στην πολύπαθη πατρίδα μας, είναι να σπέρνουν το διχασμό, με στείρες και απολύτως επικίνδυνες αντιπαραθέσεις, όπου κάθε προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, αποδίδεται σε …άνομα συμφέροντα και σκοτεινές δυνάμεις!…
    Έτυχε να «πέσω» σήμερα πάνω στις «Βόρειες Σποράδες»( στην οποία εύχομαι καλή δύναμη, διότι ο Τοπικός Τύπος πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στις μικρές κοινωνίες) και διάβασα αφ’ ενός τη δική σας αναφορά ως προς τη λαμπαδοφορία της 25ης Μαρτίου 2013 και τις… «αναταράξεις» που προκάλεσε, πράγμα που μου θύμισε τα δικά μου.
    Τότε που έπεσα κι εγώ με τα μούτρα, στον αγώνα για τα ΠΑΙΔΙΑ! Όχι τα «δικά» μου, αυτά που είχα αγκαλιά. Τα άλλα. Τα ξένα. Τα άγνωστα.
    Αγώνας με πολύ δουλειά, με πολλές πικρίες, με προσωπικό κόστος κλπ. κλπ. Και Δόξα Τω Θεώ, με τη συμμετοχή και άλλων Υπέροχων Γονιών που είχαν ονειρευτεί και εκείνοι έναν καλύτερο κόσμο -γιατί αυτός εδώ είναι μίζερος, άσχημος, Απάνθρωπος-καταφέραμε πάρα πολλά και η ακριβή αμοιβή μας, ήταν η αγάπη και ο σεβασμός των παιδιών, που αυτή εκφραζόταν με ζωγραφιές, ποιήματα, δημοσιεύματα στις εφημερίδες της πόλης μας.
    Διαβάζοντας τις «Β.Σ» αντιλαμβάνομαι πως έχετε και εσείς το μόνιμο «δώρο» της Άγνοιας και της Συκοφαντίας: Την ταμπέλα που κρεμάνε οι «ανώνυμοι» σε όποιον φοβούνται να αντιπαλέψουν με το «θάρρος της γνώμης» τους.
    Οι ταμπέλες που « κρέμασαν» σε μένα, ήταν « κομμουνίστρια», «ΠαΣόΚα»,( αυτές ήταν της μόδας τότε) ακόμα-ακόμα και «αγράμματη που δεν ξέρει ούτε ανάγνωση και τα ωραία τσιτάτα άλλος της τα διαβάζει»…δημοσίευσαν!...
    Δεν ήταν ευχάριστα όλα αυτά, γιατί εδράζονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα νοημοσύνης και έπαιρναν φόρα από σαθρά εφαλτήρια. Τα ξεπέρασα όλα και κουβαλάω μαζί μου τα οφέλη αυτής της προσφοράς που δεν τα αλλάζω ούτε με όλα τα πλούτη του κόσμου.
    Τελειώνοντας κυρία Μαυραντή, έχω να σας συστήσω –εάν μου επιτρέπετε- το εξής:
    ΑΓΝΟΗΣΤΕ την πολυπραγμοσύνη των ανωνύμων και συνεχίστε!!!
    Συνεχίστε Απερίσπαστη, με τα παιδιά « σας» τα οποία μανάδες σαν κι εμάς, ΔΕΝ τα χαρίζουμε ούτε σε… χρυσές αυγές, ούτε σε ασημένια ηλιοβασιλέματα, διότι είναι ΠΟΛΥΤΙΜΑ, είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ!!!
    Έχετε τη βαθειά μου εκτίμηση και θερμές ευχές για μια λαμπρή συνέχεια.
    Ελένη Μιχαηλίδου, μητέρα και γιαγιά Προσκόπων.




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυρια Ελεανα, αν εχετε την καλοσυνη αφαιρεστε τις αφισσες για το καλεσμα σας στην λαμπαδιδρομια, οι προσκοποι δεν πρεπει να ρυπαινουν αντιθετως ευαισθητοποιουν κι αλλους σε τετοια θεματα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.