Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού - Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου για το νέο ελαιοτριβείο

Σε σύντομη παρέμβαση του στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση (κλικ), ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου Γιάννης Τραχανάς κάλεσε όλα τα μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά και όλους τους Σκοπελίτες να πάρουν μέρος στην έκτακτη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ. στο Δημοτικό Καφενείο.
Όπως είπε ο πρόεδρος το θέμα είναι σοβαρό γιατί πρόκειται για την κατασκευή του νέου ελαιοτριβείου, απαιτείται παρουσία 142 μελών και η συνέλευση πρέπει να πραγματοποιηθεί γιατί ο χρόνος πιέζει.
Όλη η ομιλία του Γιάννη Τραχανά έχει ως εξής:
Φίλοι και φίλες
Την εποχή της καπιταλιστικής αυτής βαρβαρότητας που ζούμε σήμερα, την εποχή της τρομοκράτησης του πληθυσμού μας, δεν την δημιούργησαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια της βάρβαρης αυτής οικονομικής κρίσης. Είναι δημιούργημα πολλών χρόνων πριν, είναι δημιούργημα μιας ένωσης και των συνθηκών αυτής Μαάστριχτ κ.τ.λ. που σαν στόχο είχαν και έχουν τον άνθρωπο του μόχθου της εργασίας και της παραγωγής.
Τον αιώνα που πέρασε η χώρα μας στηρίχθηκε στην αγροτική οικονομία, το 22% του ενεργού πληθυσμού ασχολείτο με...
αυτήν την οικονομία. Την οικονομία αυτήν αυτήν άρχισαν σιγά- σιγά να την ξηλώνουν με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Συνθήκες ΚΑΠ και ΓΚΑΤ οι ντόπιοι εκφραστές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συρρίκνωσαν την αγροτιά από το 22% στο 7%. Ξεκίνησαν αυτό το ξεκλήρισμα εδώ και 25 χρόνια πριν. Ξεκίνησαν με τις χωματερές των αγροτικών προϊόντων. Ξεκίνησαν με την αφαίρεση των τιμών ασφαλείας των αγροτικών προϊόντων. Παράδειγμα τοπικό το ελαιόλαδο το 1995 είχε τιμή ασφαλείας 1100 δρχ. το κιλό. Η χώρα μας, χώρα αγροτική, διέθετε 6 εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης με εξαγωγές στο προϊόν. Σήμερα διαθέτει ένα, με εισαγωγή ζάχαρης για τις ανάγκες του πληθυσμού της.
Οι εδαφολογικές και οι κλιματολογικές συνθήκες της έδωσαν την ώθηση στον τομέα αυτό. Οι ίδιες συνθήκες (κλιματολογικές και εδαφολογικές) της έδωσαν την ώθηση να αναπτυχθεί και τουριστικά. Δυστυχώς όμως αυτοί που μετά τον πόλεμο μας κυβερνούν δεν μπόρεσαν να παντρέψουν αυτούς τους δυο τομείς ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει αυτάρκεια στην διαβίωση του πληθυσμού της.
Η αγροτιά μας σήμερα από τον Εβρο έως την Κρήτη αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την βάρβαρη πολιτική που θέλει το ξεκλήρισμα της, παλεύει για την επιβίωση της, γι' αυτό και εμείς σήμερα, από αυτήν την απεργιακή μας συγκέντρωση τους απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και τους συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα τους.
Το αγροτικό ζήτημα όπως καταλαβαίνετε είναι τεράστιο και ώρες ατέλειωτες θα μπορούσαμε να μιλάμε, ας έρθουμε όμως στο τοπικό μας ζήτημα. Όπως προαναφέρθηκε αυτές οι πολιτικές της Ε.Ε. που με θρησκευτική ευλάβεια εκφράζεται από τους ντόπιους πολιτικούς εκφραστές τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις παραφυάδες αυτών, που εδώ και για μισό αιώνα κυβερνούν αυτόν τον τόπο, απαξίωσαν και αυτόν τον μικρό παραγωγικό συνεταιρισμό Σκοπέλου με συνέπεια εδώ και μερικά χρόνια πριν να βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Τον Οκτώβριο του 2007 45 εταίροι, θα τους ονόμαζα ρομαντικούς, αποφάσισαν την μη διάλυση διάλυση του Συνεταιρισμού. Άρχισαν όλοι μαζί με σωρία αποφάσεων του Δ.Σ. και των Γ.Σ. να ανασυγκροτούν τον συνεταιρισμό βασιζόμενοι καταρχάς στο φιλέτο οικόπεδο και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Παράλληλα έμπαινε ο στόχος ενός παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα αξιοποιούσε όλα τα αγροτικά προϊόντα του νησιού και κύρια το ελαιόλαδο και την ελιά. Για να γίνει όμως αυτό απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η μετακίνηση - μετεγκατάσταση των σημερινών υποδομών σε άλλο χώρο. Για το σκοπό αυτό αγοράστηκε οικόπεδο 6 στρεμμάτων και ακολουθήθηκε η διαδικασία έκδοσης όλων των απαιτούμενων από τον νόμο αδειών (περιβαλλοντολογική – βιομηχανική – οικοδομική και οικονομοτεχνική) για την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Η αίτηση λοιπόν αυτή κατατέθηκε στις 2/12/2011. Και από τότε άρχισε το μεγάλο αλισβερίσι.
Φερτέ μας την μια, αυτό, την άλλη το άλλο. Φαίνεται ότι το ΕΣΠΑ εμάς δεν μας ταιριάζει. Το ΕΣΠΑ το έχουν για τους μεγαλοκαρχαρίες, για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους ντόπιους και ξενους. Η προχθεσινή δήλωση της Αλέκας Παπαρήγας μας ταιριάζει απόλυτα, 20 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν το ΕΣΠΑ 2007- 2013 αποτέλεσμα: Κρίση και μνημόνια. Προχθές η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ πανηγύριζε για τα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 - 2020. Σίγουρα και αυτά θα μας φέρουν νέα μνημόνια και βαθύτερη κρίση. Γιατί αυτά δεν έχουν στόχο την ανάπτυξη του εργαζόμενου λαού, αλλά την υποβάθμιση του και την ενίσχυση της ξένης και ντόπιας ντόπιας πλουτοκρατίας.
Αυτό τελικά μας δείχνει η καθημερινότητα μας. Αυτήν την καπιταλιστική λαίλαπα, ο λαός μας, οι λαοί του κόσμου, αν καταλάβουν την δύναμη τους μπορούν να την ανατρέψουν. Αυτή η ανατροπή πλησιάζει, γιατί οι λαοί και ο λαός μας δεν μπορούν να καταπιέζονται άλλο. Δεν μας μένει άλλος δρόμος, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή αυτών που καθημερινά μας τρομοκρατούν με τα χαράτσια τους και τους φόρους τους.