Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Κοινή συνέντευξη τύπου των Θεσσαλών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για το σχέδιο «Αθηνά»

Κοινή συνέντευξη τύπου για το σχέδιο «Αθηνά» παραχώρησαν οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Παναγιώτα Δριτσέλη, Γελαλής Δημήτρης και Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος.
Η κοινή αυτή συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων και αποτελεί τον πρώτο σταθμό των συλλογικών επισκέψεων των βουλευτών της αριστεράς σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας που φιλοξενούν τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος των κοινών αυτών δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» στην δημόσια παιδεία της χώρας και εντάσσονται σε μία ενωτική λογική – απάντηση - στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να διχάσει με πελατειακές μεθοδεύσεις τις τοπικές κοινωνίες.
Στην εισηγητική της τοποθέτηση η βουλευτής...
Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη τόνισε «Το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για την δημόσια παιδεία της χώρας, καθώς πρόκειται στην ουσία για έναν εύσχημο τρόπο δικαιολόγησης των τεραστίων δαπανών που επιβάλλονται από τους δανειστές. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα οποία το Υπουργείο Παιδείας υποτίθεται ότι συγχωνεύει σχολές και τμήματα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, ενώ και αυτή την φορά η λογική των καταργήσεων είναι αμιγώς πελατειακή. Η πραγματική στόχευση του σχεδίου Αθηνά είναι η ραγδαία περιστολή δαπανών, μέσω της κατάργησης δομών, της απόλυσης προσωπικού, της μείωσης των εισακτέων, της επιβολής διδάκτρων και του ξεπουλήματος της περιουσίας των πανεπιστημίων. Για κάθε ένα από αυτά τα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει κάνει όλα τα θεσμικά διαβήματα στην Βουλή και έχει καταδείξει τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης. Από τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις άλλες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιπολιτευθεί με μοναδικό γνώμονα την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την δυνατότητας πρόσβασης όλων σε αυτό το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας Δημήτρης Γελαλής αναφέρθηκε στις οικονομικές στοχεύσεις του σχεδίου «Αθηνά». Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων. Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών. Η πολιτική αυτή ξεκίνησε με το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και συνεχίστηκε με το κούρεμα των αποθεματικών των Ιδρυμάτων, τους διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς τους, το πέρασμα της ακίνητης περιουσίας τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι υφιστάμενες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά εγκαταλείπονται είτε για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι «κάνει αίσθηση, αν μη τι άλλο, να ονομάζεται σχέδιο ένα σύνολο από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το οποίο δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που επηρεάζονται άμεσα και δραματικά, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον χιλιάδων φοιτητών, για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και για πολλά άλλα ζητήματα. Μόνο σχέδιο δεν μπορεί να ονομαστεί αυτή η τροχάδην και στο πόδι μεταρρύθμιση. Πέρα από το να καλέσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ την κοινωνία να διώξουμε τις τρόικες και τα μνημόνια για να ανοίξουμε ένα παραγωγικό, δημοκρατικό, ανεξάρτητο δρόμο, θέλουμε να καλέσουμε τους νέους ανθρώπους να μείνουν εδώ και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής για όλους. Για εμάς οι φοιτητές, το επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας δεν είναι πρόβλημα, όπως τους θεωρεί η συγκυβέρνηση. Αντιθέτως είναι οι βασικοί συντελεστές για την πολιτική, δημοκρατική, κοινωνική, και οικονομική αναγέννηση αυτού του τόπου».
Αναφερόμενοι στην δική τους θέση για το σχέδιο «Αθηνά», οι βουλευτές τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλους τους μνημονιακούς νόμους που διαλύουν την δημόσια παιδεία. Άμεσος στόχος μιας αριστερής διακυβέρνησης είναι πρώτα από όλα το σταμάτημα της καταστροφής και η άμεση επούλωση των μνημονιακών τραυμάτων. Ο επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με αναπτυξιακά κριτήρια είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Μία τέτοια προσπάθεια μπορεί φυσικά να γίνει μόνο με την στήριξη και την κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.