Ο π. Καλλιανός αγιάζει στο σκαρί. Δίπλα του ο Σκοπελίτης καραβομαραγκός Κώστας Κοσύφης |
Ο Ρήγας Καθηνιώτης με τον Κώστα Κοσύφη |
μακάρι να συνεχιστεί, διότι από αυτή έζησαν πολλοί Σκοπελίτες και δοξάστηκε το νησί... Μέσω του ξύλου που γινόταν καΐκι η Σκόπελος έφθασε στα πέρατα του κόσμου...» είπε ο π. Καλλιανός φανερά συγκινημένος και ευχήθηκε καλό τελείωμα...
τα λογια ειναι περιττα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΓΕ !!!
Μ.Κ.
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗΝ ΣΑΣ
Δ.ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ
Εύγε
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κώστας Κοσύφης συνεχίζει την παράδοση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια σε αυτόν και στον Ρήγα που είχαν την έμπνευση και την τόλμη να αναβιώσουν την τέχνη.
Μακάρι ο Κώστας να συνεχίσει και με άλλες παραγγελίες μερακλήδων.
Μπράβο σας.
Ενα μεγάλο μπράβο στα παιδιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραδοσιακό ναυπηγοξυλουργείο για την κατασκευή ξύλινων σκαφών μεταξύ των οποίων τρεχαντήρι,βαρκαλάς, καραβόσκαρο και όλοι οι παραδοσιακοί τύποι σκαφών.
Οι ταρσανάδες στη Σκόπελο έχουν παράδοση.!
Τι σχέδια όμως υπάρχουν από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης για τον εμπλουτισμό αυτής της δραστηριότητας στο μέλλον;
Μήπως θα πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στη διατήρηση αυτού του παραδοσιακού επαγγέλματος ώστε να μην σβήσει.Επίσης να υπάρξει η ιδέα της επιδοτούμενης μαθητείας, για να μεταλαμπαδευτεί η τέχνη αυτή και σε νεότερες γενιές;
Για την τοπική κοινωνία:
Πέρα από τη διατήρηση της παράδοσης, και το γεγονός ότι αποτελεί αξιοθέατο για το νησί, προσφέρει και θέσεις εργασίας τόσο σε βοηθούς, όσο και σε ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, βαφείς και λοιπούς τεχνίτες που χρειάζονται κατά τη διαδικασία κατασκευής ενός σκάφους.
Ας το σκεφθούν κάποιοι που τόσο πολύ ενδιαφέρονται για το καλό του νησιού μας.
Πρώτα απ'όλα ενα τεράστιο μπράβο στα παιδιά. Συμφωνώ με όλα όσα λές. Έχεις μεγάλο δίκιο. Με βάση τις αποδείξεις όμως. Μάλλον μόνοι μας ο καθένας πρέπει να στηρίζει τις παραδόσεις. Θέλω να πιστεύω πως άν υπάρξει ενδιαφέρον απο τους ντόπιους να κρατήσουν κάποιες παραδόσεις, Θα υπάρξει και το ενδιαφέρον της διοίκησης. Φοβάμαι όμως μήπως τυχόν "επιδοτήσεις", νοθεύσουν κάθε αγνή προσπάθεια. Γνώμη μου. Ίσως να είμαι και λάθος.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με τον πρώτο απαντούντα. Πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε την υποστήριξη του Δήμου, του κράτους, των εν γένει "υπευθύνων" και "αρμοδίων". Ας πάρουμε το μέλλον του τόπου μας στα χέρια μας. Και το παρόν άρθρο μας δείχνει ένα ελπιδοφόρο άνοιγμα. Μπράβο τους!
ΔιαγραφήΑναρωτιέμαι, ποια είναι η αποστολή του κράτους, του Δήμου, των υπευθύνων και των αρμοδίων; Την ιαχή "το μέλλον του τόπου στα χέρια μας" την έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές.Θυμίστε μου σας παρακαλώ έστω μία φορά που οι διοικούντες την χώρα μας το επέτρεψαν. Το πρόβλημα είναι όταν κάνουμε το ξεκίνημα όλοι οι καρεκλοκένταυροι των υπηρεσιών γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθειά μας, απαιτώντας την προσκόμιση δεκάδων δικαιολογητικών και ότι άλλο κρίνουν κατά το δοκούν. Το στομάχι δεν γεμίζει με μεράκι , γεμίζει με φαγητό και το φαγητό αποκτάται με χρήμα και το χρήμα με κίνητρο και εργασία.
ΔιαγραφήΑυτά για να καταλαβαινόμαστε.
Ευχαριστώ για την κατανόηση.
Πολύ συγκινητικό !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η προσπάθεια μας ξύπνησε θύμισες παλιές και ξεχασμένες.
Σας εύχομαι καλό τελείωμα...
και σε άλλα με υγεία Κωστή !
Όμορφες εικόνες, όμορφοι άνθρωποι, χαμόγελα, κόπος, δημιουργία, παράδοση. Χίλια μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι αλήθεια, ότι πριν από χρόνια επιδοτούνταν όποιος είχε ξύλινο σκαρί και δεχόταν να το καταστρέψει και να το αντικαταστήσει με πλαστικό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπραβο παιδια,σε πεισμα των καιρων το μερακι και η ρουβαδα σας μας ξαφνιαζει ευχαριστα!
ΑπάντησηΔιαγραφή