Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Με λογισμό και όνειρο

Γράφει ο Ισίδωρος Φαμελιάρης
Αναλογιζόμενος την εθελοντική προσφορά μου στα κοινά θέλω να απαριθμήσω τις αστοχίες και τις παραλήψεις μου. Η προσφορά μου δεν είναι και τόσο άξια αναφοράς και μεγάλη, αλλά είναι η ανάγκη της επικοινωνίας. Σαν μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης δεν κατάφερα (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη) να καθορίσουμε, σχεδιάσουμε και προγραμματίσουμε την τουριστική πολιτική του νησιού μας, δηλαδή τον μπούσουλα που θα μας οδηγήσει σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς στα αναγκαία μέτρα υποδομής, στον συντονισμό δράσεων και βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών. Ασχοληθήκαμε και διαχειριστήκαμε με πολύ καλά αποτελέσματα την τουριστική προβολή του νησιού μας, αλλά είπαμε απαριθμούμε μόνο τις παραλήψεις.
Για να καθορίσουμε την τουριστική πολιτική πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να απαντήσουμε στην απλή ερώτηση ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με πολλούς τρόπους, εγώ θα δώσω την δική μου απάντηση.
Η Σκόπελος κατά την Αρχαιότητα είχε ένα από τα πέντε γνωστά περιφερειακά Ασκληπιεία. Η απαραίτητη αξιοποίηση του, ακόμη και στην υποθαλάσσια θέση του (καταδυτικός τουρισμός) θα αποτελέσει...
αναγκαίο μέτρο τουριστικής υποδομής. Ο Καισάριος Δαπόντε υπήρξε ένας πολυγραφότατος θρησκευτικός λόγιος της εποχής του και έζησε και αγάπησε την Σκόπελο. Στα πλαίσια του Θρησκευτικού τουρισμού με την δημιουργία χαρτών επισκεψιμότητας Μοναστηριών και Εκκλησιών και την βοήθεια του Πάπα Κώστα (και άλλων) να αναβιώσουμε θρησκευτικές συναντήσεις (μικρά συνέδρια).
Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή μας πρέπει να βρει το χώρο της στο τουριστικό προϊόν. Ντόπια προϊόντα δαμάσκηνο, μέλι, λάδι, τυρί και εσπεριδοειδή, σε συνεργασία με του παραγωγούς, να τυποποιηθούν και να πωλούνται σε ειδικά μαγαζιά. Στην πλέον τουριστική περιοχή της Ιταλίας Τοσκάνη τα κυρίαρχα μαγαζιά είναι αυτά που πουλάν ντόπια προϊόντα.
Η γαστρονομία θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τουρισμό. Μία Γαστρονομική Λέσχη Σκοπέλου, που σκοπός της θα είναι η καταγραφή παλιών συνταγών με ντόπια προϊόντα, εμπλουτίζοντας τες με ευφάνταστες καινούργιες συνταγές και με συνεργασία τους εστιάτορες, ώστε να βγουν παλιές και καινούργιες γεύσεις στα πιάτα των εστιατορίων. Το “ελληνικό πρωινό” πρέπει να είναι μια καλή αρχή για όλα τα Ξενοδοχεία
Η μοναδική χλωρίδα του νησιού μας αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια μελέτη για την χλωρίδα του νησιού μας αναρτημένη στο διαδίκτυο και αφού καταγράψουμε, καθαρίσουμε, σηματοδοτήσουμε και χαρτογραφήσουμε τα μονοπάτια (τίποτα παραπάνω) να τα προσφέρουμε στους επισκέπτες.
Σε ένα νησί ο ναυταθλητισμός είναι συνώνυμος με τον τουρισμό. Αυτό το κομμάτι όμως το διεκπεραιώνει με τον καλύτερο τρόπο ο Ν.Ι.Κ.Ο.Σ.
Πολλοί επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαποί, έρχονται να ακούσουν τον Ξηντάρη, τον Καλαφάτη, τον Μιτρένζη και όλους τους νεότερους μουσικούς. Είναι αδιανόητο και βαρετό για τους επισκέπτες του νησιού μας να υπερισχύουν τα ξένα μουσικά ακούσματα.
Πριν μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ένας μικρός ενδοχώριος ταρσανάς από τον Ρήγα Καθηνιώτη για να φτιάξει το τρεχαντήρι του. Νέος καραβομαραγκός ο Κώστας Κοσύφης. Η μελέτη – καταγραφή - φωτογράφηση έγινε από τον Γιώργο Τζαβάρα και είναι μέρος της πτυχιακής του εργασίας. Με έναν πολλά υποσχόμενα καραβομαραγκό και το υλικό της μελέτης έτοιμο το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας παραθαλάσσιος δημοτικός χώρος και ένα δημοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να αναστήσουμε έναν ταρσανά.
Τέλος δεν καταφέραμε παρά τις φωτογραφήσεις, σχολιασμούς και αναρτήσεις στην εφημερίδα “Βόρειες Σποράδες” να σταματήσουν να πετούν σκουπίδια οι ευγενείς συμπολίτες μας σε περίοπτα μέρη, όπως π.χ. στον δρόμο προς τον Στάφυλο, στην στροφή για τον Προφήτη Ηλεία (μία σημερινή επίσκεψη στον χώρο θα σας πείσει).
Η εμπειρία επιβεβαιώνει ότι οι “άνθρωποι δεν θα είχαν πετύχει το εφικτό, αν δεν είχαν ξανά και ξανά προσπαθήσει το ανέφικτο”. Και για αποφυγή κάθε πονηρής σκέψης, η λατρεία της εξουσίας αφορά ματαιόδοξα και φιλήδονα αισθήματα που δυστυχώς δεν έχω.

9 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κύριε Ισίδωρε Φαμελιάρη

    Ειλικρινά σας συγχαίρω για το άρθρο σας.
    Το ερώτημα όμως που εγείρεται μέσα από το περιεχόμενο του, είναι το εξής: Διαθέτει η Σκόπελος την ανάλογη υποδομή;

    Ένα παράδειγμα : Σε μία βόλτα ,με το αυτοκίνητό σας , από Σκόπελο μέχρι Γλώσσα, θα διαπιστώσετε την κατασκευαστική αθλιότητα του δρόμου.

    Ποια η μέριμνα των διοικούντων;

    Σίγουρα αν αρχίσω να γράφω τα περί αδιαφορίας του Δήμου θα χρειαστεί ολόκληρος τόμος.

    Αυτοί που διακαώς επιθυμούσαν να ασχοληθούν με τα κοινά του νησιού μας , που βρίσκονται και με τι ασχολούνται;

    Η λαϊκή ρύση "τα μεταξωτά ......... είναι για επιδέξια ............" πόση σοφία περιέχει !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σημαντική η δημόσια κατάθεση των απόψεων σας. Με σεβασμό προς το πρόσωπό σας , θα μου επιτρέψετε μερικά σχόλια επί αυτών, με μόνο στόχο την υποβοήθηση του έργου σας.
    Πρέπει να ξέρετε ότι για να εγκριθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ θα πρέπει οι ωφελούμενοι να αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Κατ΄ επέκταση το θεωρώ πολύ δύσκολο να ενταχθεί σε κάποια δράση των ΕΣΠΑ ο Αρσανάς των Καθηνιώτη-Κοσύφη. Ως σημείο προσέγγιση τουριστών, θα μπορούσε να «υιοθετηθεί» από το Δήμο με μικρές παροχές – όπως ‘ δωρεάν παραχώρηση δημοτικού χώρου, απαλλαγή από τέλη , ενίσχυση από το Δήμο και την Εκκλησία και άλλα που θα κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο
    Όσον αφορά τα σκουπίδια επαυξάνω ότι μάλλον θα πρέπει να διορθωθεί πρώτα η ανεπίτρεπτη χρήση μαύρης σακούλα, που κρεμασμένη σε καρφί κάποιου τοίχου περιμένει το σεβαστό υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος όταν καταφθάνει τη βρίσκει στο έδαφος λόγω βάρους και σκισμένη λόγω της επίθεσης κάποιας πεινασμένης γάτας. Γενικά νομίζω πως η εικόνα της Σκοπέλου όσον αφορά τα Σκουπίδια δεν είναι αντάξια της ομορφιάς της και απαιτεί επαναπροσδιορισμό από τη Δημοτική Αρχή

    Μετά τιμής

    Ι. Καναρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ή ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ? ΕΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ή ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ? ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ή ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν το καλό του τόπου τους. Το αντίθετο θα ήταν παρανοϊκό, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια ότι μπορεί και να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι!

    Το θέμα όμως είναι τι κάνουν όλοι αυτοί για το καλό του τόπου τους!

    Οι περισσότεροι θέλουν από κάποιον άλλο να φέρει αυτό το καλό κι αυτοί να κάθονται κι εκ του ασφαλούς, να κριτικάρουν, να γκρινιάζουν και να "βαράνε" αυτόν που προσπαθεί να φέρει αυτό το καλό, που όλοι περιμένουν!

    Κι αυτός, που προσπαθεί να φέρει το καλό και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, εκτός από το ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ που έχει στις πλάτες του, φορτώνεται κι όλη τη γκρίνια και την κακογλωσσιά των υπολοίπων, οι οποίοι πάντα τα ξέρουν όλα και τα κάνουν όλα καλύτερα, όμως δεν πάνε να κάνουν τίποτα από όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που ξέρουν να κάνουν κι ούτε βοηθούν αυτόν που προσπαθεί!!!!!!

    Τουλάχιστον καλέ μου κύριε Ισίδωρε, τουλάχιστον, εσύ προσπάθησες και μπήκες μπροστά κι έκανες κάτι. Αν ήταν καλό ή κακό θα φανεί, αλλά η καλή πρόθεση κι η προσπάθεια αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο από όλους αυτούς που τα ξέρουν όλα και θα τα έκαναν όλα καλύτερα από σένα κι όλους τους άλλους, αλλά προτίμησαν να κάθονται και να κρίνουν αυτούς που προσπαθούν.

    Όχι μόνο μπράβο δε θα ακούσεις, αλλά θα "τα ακούσεις" κι από πάνω, επειδή δεν ήσουν καταπληκτικός, φωστήρας, ανεπανάληπτος και δεν έκανες τίποτα τελικά από όλα τα φανταστικά και καταπληκτικά πράγματα που θα έκαναν όλοι οι άλλοι από τον καναπέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αγαπητε σιδερη παιρνω αφορμη απο σενα για να πω κατι και εγω για τα τουριστικα μας κριτικαροντας ταυτοχρονα -με σεβασμο- τις αποψεις σου.φαινεται απο τα γραφομενα σου οτι ειναι οντως αναγκη να προσδιοριστει ο χαρακτηρας του τουρισμου που θελουμε να προσελκυσουμε στο νησι -και κυριολεκτω οταν λεω στο νησι-.δηλαδη σε ποιους τουριστες απευθυνομαστε κατα κυριο λογο,ποιας οικονομικης δυνατοτητας και ποιων επιθυμιων. αυτο ειναι το πρωτο και βασικο που πρεπει να μας απασχολησει. μεχρι τωρα η τουριστικη πολιτικη της ελλαδας και της σκοπελου με ελαχιστες εξαιρεσεις απ οσα ξερω, ειναι μια μινι ερευνα για το τι θελουν οι τουριστες απο εμας,χωρις να καταφερνουμε να τους το δοσουμε οπως θα το ηθελαν -πλην παλι καποιων εξαιρεσεων που ερχονται και ξαναρχονται στην χωρα μας και στο νησι μας-ωστε να γινεται πρεσβευτης ο καθε τουριστας που επισκεφτεται το νησι μας . εδω ομως ο σιδερης μας λεει να παρεμβουμε στα θελω του τουριστα και απευθυνομενοι σ αυτον να του προτεινουμε ο,τι εχουμε και μπορουμε να το προσφερουμε-πουλησουμε-.συμφωνω με τον σιδερη οτι κυνηγας το ανεφικτο για να πετυχεις το εφικτο και σ αυτην τη περιπτωση νομιζω οτι μπορουμε να προβαλουμε αυτα που ο ευλογημενος τοπος μας εχει,και ειναι πολλα.ξερω πολυ καλα τι ειναι υποδομη και φυσικα οτι χρειαζονται χρηματα τα οποια ο δημος και η κεντρικη εξουσια δεν εχει αυτη τη στιγμη.αλλα ξερω επισης οτι αν οι ανθρωποι θελουν κατι,συμφωνησουν σε κατι και το στοχοποιησουν θα το καταφερουν και χωρις εξωθεν χρηματα,οπως ξερω παρα πολυ καλα οτι με πολλα χρηματα εγιναν ελαχιστα πραγματα.επομενως μπορουμε να φροντισουμε το νησι μας επειδη ειναι δικο μας,σαν το κτημα μας.η σκοπελος ανηκει στους σκοπελιτες και οχι στην οποιαδηποτε κυβερνηση. δεν λεω να μην διεκδικουμε,ισα-ισα ειμαι της αποψης οτι διεκδικουμε και απαιτουμε,αλλα αν δεν καταφερουμε να παρουμε αυτο που χρειαζομαστε ,ειμαι της αποψης οτι δεν περιμενουμε ποτε θα πετυχουμε στις διεκδικησεις μας.ετσι εγψ ειμαι σιγουρος οτι αν το θελησουμε οι σκοπελιτες ακομη και την σκοπελο μπορουμε να παρουμε αγκαλια και να την παμε ......οπου θελουμε.τα μονα που χρειαζονται ειναι να θελουμε και να μεν εχουμε πεθανει.και ισως.... να ειμαστε και λιγο καλυτεροι ανθρωποι απ οτι ειμαστε-με βαση παντα το συμφερον μας-.και θα ρωτησω,ο ταρσανα που υπηρχε παλια απο ποιον χρηματοδοτηθηκε.τον πολιτισμο τον παραγουμε εμεις.δεν μας παρεχεται απο την κεντρικη εξουσια .και ο δημος πρεπει να βοηθαει οσο μπορει και με οποιον τροπο μπορει να υλοποιουνται οι ιδεες των πολιτων που αφορουν τον πολιτισμο και το συμφερον του νησιου μας.και αυτο το κανει ο δημος σε εναν υπερβολικα μεγαλο βαθμο θα ελεγα και μπραβο του. φυσικα μπορουμε να κανουμε ταρσανα,φυσικα μπορει να προβληθουν τα μνημεια του νησιου μας και να ενισχυθει και ο εκκλησιαστικος τουρισμος. σε λιγο αρχιζουν οι εκδηλωσεις του μουσικου φεστιβαλ σκοπελου,με χορηγιες,πολλη εθελοντικη δουλεια και αφιλικερδη συμμετοχη σκοπελιτων και ξενων καλιτεχνων.δεν ξερω πως θα ειναι.αλλα εδω ειμαστε,ζωντανοι να το κανουμε καλυτερο αν δεν μας αρεσει.για την ωρα ας το χαρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΥ,ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ .ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΥΤΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΕΛΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΠΕΙΡΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΛΟΙ.ΣΙΔΕΡΗ ,ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ.ΕΚΘΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ Η ΜΑΛΛΟΝ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ.ΝΟΜΙΖΨ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ,ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΕΣΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ.ΙΣΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΑΝΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ.ΔΗΛΑΔΗ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΝ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ-ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ,ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΧΩΡΙΣΟΝΤΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ. Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΑΛΛΟ.ΟΜΩΣ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ.ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ,ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνω με το αρθρο σου και θα μπορουσα να προσθεσω και περισσοτερα αλλα θα προτιμησω να αναφερθω στο παρελθον για να θυμησω στους μεγαλους αλλα και στους νεωτερους να γνωρισουν τμημα της ιστοριας του τοπου τους (οπως την γνωριζω θα την περιγραψω, δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνησουμε ολοι).Το νησι 10 και πλεον χρονια πριν εδωσε πολλες μαχες με ολες του τις δυναμεις με προσωπα κυρους , επιστημονες και μη, ντοπιους και ξενους(αφιλοκερδως) για να προβαλει την ταυτοτητα του ,την οποια και ανεδειξε. Οιδρασεις και τα εργα πολλα ,τι εμεινε απο ολα αυτα? ΤΙΠΟΤΑ. ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ, ΜΑΡΑΣΜΟΣ,ΓΡΙΝΙΑ, ΜΙΖΕΡΙΑ ,ΕΣΩΣΤΡΕΦΙΑ .ΓΙΑΤΙ? Διοτι εμεις επιλεξαμε να φθασουμε εδω και να αναζητουμε εκ νεου ταυτοτητα. Για τις πολιτικες μας επιλογες και τον ακρατο λαικισμο.Εαν ως τοπικη κοινωνια γνωριζαμε την αξια των δρασεων και των θεσμων που λειτουργουσαν στο νησι δεν θα επιτραμε την κατεδαφιση τους.Αντιθετα με την ανοχη μας η την αγνοια μας αφησαμε τις τοπικες πολιτικες ηγεσιες να ΤΑ ΓΡΕΜΙΣΟΥΝ η ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ .Το φωτογραφικο κεντρο,τον πολιτιστικο οργανισμο,το εξαιρετικο χορευτικο, τα πολιτιστικα δρωμενα του Αυγουστου,το θεατρο,τις επιστημονικες ημεριδες,τις λαογραφικες ημεριδες,τα επιστημονικα συνεδρια,την αναδειξη και συντηρηση των μοναστηριων,την αδελφοποιηση της σκοπελου με αλλες πολεις,η λειτουργια των μουσειων, τα κληροδοτηματα,το σπιτι του Νιρβανα,η αναδειξη οικοπεδων και οικιων στο καστρο μετα την απαλλοτριωση,η αναστηλωση τμηματος του καστρου (δεν ολοκληρωθηκε),η μελετη για την πανιδα , χλωριδα και χαρτογραφιση,η προσπαθεια για να ορισθει η Σκοπελος πυλη εισοδου του θαλασσιου παρκου,οι αρχαιολογικοι χωροι,η μη αξιοποιηση της διακρισης του νησιου ως το πιο πρασινο της Μεσογειου, τυποποιηση προιοντων και αναδειξη αυτων μεσα απο ημεριδεςκαι αλλα πολλα που μου διαφευγουν.Ας συντονισθουν (αναφερομαι σε ολο το νησι) οι παραγωγικες ,επαγγελματικες , κοινωνικες και επιστημονικες ομαδες ,οι νεοι,για την εκπονηση ενος ριζοσπαστικου ,στρατηγικου σχεδιου που θα αφορα δρασεις ,εργα,για ποιοτητα ζωης και αναπτυξη με το ματι παντα στο ιστορικο παρελθον.Αγγελος Ξηνταρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. IΣΙΔΩΡΟΣ ΦΑΜΕΛΙΑΡΗΣ25 Μαΐου 2013 στις 12:44 μ.μ.

      'Αγγελε είμαστε σύμφωνοι, με μια παρατήρηση:
      οι άνθρωποι που ο αυτοσκοπός τους είναι να γατζωθουν σε μια ταυτότητα σταματάνε να σκέφτονται.

      Διαγραφή
  8. ΜΠΡΑΒΟ ΙΣΙΔΩΡΕ

    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Κ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ/

    ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ .

    Δ. ΘΕΟΔΩΡΕΛΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.