Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Το Μουσικό Φεστιβάλ Σκοπέλου με μια "άλλη ματιά"

Επιστολή προς «Διοργανωτές» και «πλαισιωτές» τους
Αναγνώστης / ρια γράφει για
το Μουσικό Φεστιβάλ Σκοπέλου:
Λοιπόν Κυρίες και Κύριοι η παράσταση έλαβε τέλος και αντί να επαίρεστε για την επιτυχία του «φεστιβάλ» καλό θα ήταν να τοποθετηθείτε ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα με ουσιαστική αυτοκριτική, να φανεί τελικά τι έγινε. Προσωπικά στα θετικά συγκαταλέγω ότι άνοιξε το Ασκληπιείο και άλλοι δημόσιοι χώροι, ότι ήρθαν πολύ καλοί μουσικοί και ακούστηκε καλή μουσική. Δεν μπορεί όμως ένα τόσο απλό πράγμα να παρουσιάζεται ως «…φοβερή ιδέα φίλων της μουσικής και του νησιού…». Γιατί δεν λέτε ανοιχτά ότι οι εμπνευστές και «πρωτομάστορες» αυτού του φεστιβάλ ήταν οι Άγγλοι και οι παρέες τους; Γιατί τόσα χρόνια καμία ιδέα (και υπήρξαν πολλές) δεν πλαισιώθηκε από κανένα εθελοντή και κανένα Δήμο «στην πορεία» όπως γράψατε; Ίσως γιατί οι ιδέες πρέπει να έχουν ταυτότητα και σφραγίδα made in Europe. Και μην αρχίσετε πάλι την επίθεση ότι προσβάλω τους μουσικούς. Φτάνει η προσβολή που εισέπραξαν από εσάς και αυτό γιατί ΕΣΕΙΣ τους ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΤΕ, καλώντας τους να συμμετέχουν, βάζοντας την εκπληκτική τέχνη και το μεράκι τους ως απαραίτητο συστατικό για να πετύχει η συνταγή σας. Δεν τους δώσατε όμως να νιώσουν το σκοπό για ό,τι κλήθηκαν να κάνουν και που το έκαναν με αγάπη και ενθουσιασμό.
ΕΣΕΙΣ τους ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΑΤΕ, βάζοντάς τους να παίξουν μουσική, την μουσική τους, πάνω σε άθλιες εξέδρες με πανό δίχως ίχνος τέχνης ή φαντασίας, δίχως...
χρώμα. Το φως και το χρώμα ήταν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και ακόμη και αυτά εκείνοι σας τα εξασφάλισαν. Ο ήχος, η ηχητική υποστήριξη ήταν ΑΘΛΙΑ. Το πρόγραμμα ανεκδιήγητο. Είναι δυνατόν τέτοιοι μουσικοί να παίζουν τρία - τέσσερα τραγούδια ενώ οι περισσότεροι είναι μια συναυλία από μόνοι τους; Τους αντιμετωπίσατε σαν κομπάρσους με πρωταγωνιστές πάντα τους Άγγλους και αυτό δείχνει την ασέβειά σας προς αυτούς και την υποτέλεια προς τους «πρωτομάστορες».
Αντί λοιπόν να τους ζητήσετε μια συγνώμη, ΕΣΕΙΣ τους ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ σαν ασπίδα σε όποιον σας λέει και γράφει την αλήθεια. Αυτό το δικαίωμα όμως δεν το έχετε. Φτάνει πια!!! Κι εδώ κολλάει αυτό που μου έγραψε κάποιος ως απάντηση σε σχόλιο μου και του το επιστρέφω ατόφιο: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ!
Λουφάξτε και αναπαυθείτε στις Δάφνες σας αγαπητοί «φίλοι της μουσικής και του νησιού». Θα πρέπει να είστε πολύ ευχαριστημένοι με την «επιτυχία» σας. Η απαξίωση των Σκοπελιτών είναι -ευτυχώς - η επιβράβευση σας. Άλλα ίσως να βαυκαλίζεστε στη ιδέα ότι πάντα θα υπάρχουν για σας κάποια θύματα «ιθαγενείς» που θα πλαισιώνουν τις «αρχικές ιδέες σας» και θα τις φέρουν εις πέρας αντλώντας την ψευδαίσθηση του εθελοντισμού και της προσφοράς.
Συγχαρητήρια λοιπόν …και του χρόνου!

8 σχόλια:

  1. Συνάντηση θα έχουν σήμερα οι «Διοργανωτές» και «πλαισιωτές» του 1ου Μουσικού Φεστιβάλ Σκοπέλου με τον Δήμαρχο Γιώργο Μιχελή για να συζητήσουν την προετοιμασία του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ το 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χαρά του Γιώργου αυτή η ανάρτηση για να αρχίσουν σχόλια πολύ μεγάλης ποικιλίας.. Άλλα ντάλων.. Τσιμπήστε το δόλωμα και αρχίστε το πανηγύρι. Τελικά όπως και στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να βάζεις φωτιά (μαναφούκια) και από ότι βλέπω δεν θέλει και ιδιαίτερο ταλέντο... λίγο καλό χειρισμό της γλώσσας και αρκετή κουτοπονηριά (να έπεσα και εγώ στην παγίδα και σχολιάζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η "χαρά του Γιώργου" είναι να βρίσκεται στο Παλούκι με ένα macro φακό.

      Οσονούπω...

      Διαγραφή
    2. Σε πιστεύω Γιώργο και να σημειώσω και κάτι άλλο που πιστεύω, ότι οι αναρτήσεις που προκύπτουν από τον macro φακό έχουν την μεγαλύτερη αξία από σχεδόν όλες τις άλλες. Δεν είναι εύκολο όμως να το ξεχωρίσεις αυτό...

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε/η,
    καταλαβαίνω γιατί δε γράφεις τ' όνομά σου.
    Ο καθένας θα ντρεπόταν να υπογράψει ένα τέτοιο άρθρο.

    Βαγγέλης Κοσμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καημένε πικρόχολε μάλλον έχεις πολλά απωθημένα!
    Το Φεστιβάλ αυτό μόνο θετικά είχε κι εσύ που είσαι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες!

    Κανείς δεν παρουσίασε αυτή την ιδέα ως "φοβερή" γιατί φεστιβάλ γίνονται ένα σωρό, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
    Σιγά λοιπόν τις ιδέες σας τις μοναδικές, που σας τις κλέψαμε! Μόνο εσείς κι ο Κολόμβος κάνατε τέτοιες ανακαλύψεις!

    Από πότε απαγορεύεται οι Έλληνες να συναναστρέφονται ξένους, να συζητούν και να συνεργάζονται μαζί τους? Τόσο κακό είναι δηλαδή να συμμετέχουν κι αυτοί σε ένα φεστιβάλ? Και πόσο μάλλον, που αυτοί οι ξένοι έχουν και μουσικές γνώσεις και μια καριέρα, γεγονός που βοήθησε πολύ εμάς που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας, αλλά δεν είχαμε γνώσεις μουσικής.
    Βλέπεις οι περισσότεροι Έλληνες που γνωρίζουν μουσική στα λόγια είναι μανούλες, αλλά από έργα τίποτα.

    Το πρόγραμμα μοιράστηκε παντού κι ακόμα κι ένας τυφλός βλέπει ότι το Ελληνικό πρόγραμμα υπερτερεί κατά πολύ του ξένου ρεπερτορίου.
    Κι αν περισσότεροι ντόπιοι μουσικοί συμμετείχαν θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με το ξένο πρόγραμμα. Για τους δικούς τους λόγους αρκετοί δεν συμμετείχαν κι είναι σεβαστό από εμάς.
    Αλλά μιλάς χωρίς να ξέρεις, για να πεις κάτι.

    Λες πως χρησιμοποιήσαμε τους μουσικούς? Αυτό μόνο ένας χαζός θα το έλεγε. Με την ίδια λογική όλα τα φεστιβάλ της Ελλάδας κι όλες οι εκδηλώσεις για να γίνουν τους χρησιμοποιούν.
    Μήπως δεν τους πληρώσαμε δηλαδή? Αφού οι άνθρωποι όλοι ήρθαν αφιλοκερδώς και με ενθουσιασμό συμμετείχαν!

    Δεν τους είπαμε το σκοπό? Θα μας τρελάνεις άνθρωπε? Ο σκοπός ήταν να περάσουμε όλοι όμορφες στιγμές και ο κόσμος να ακούσει όμορφα πράγματα και να ξεφύγει από τη φθήνια της τηλεόρασης, έστω και για λίγο. Οι τουρίστες να δουν κάτι και να ακουστεί ότι κάτι γίνεται σε αυτό το νησί που κοιμάται!
    Τι σκοπούς επικαλείσαι δηλαδή? Πολλά σκοτεινά σενάρια πλάθει η φαντασία σου!!!

    Σύνελθε λοιπόν κι έλα στα συγκαλά σου! Δες τις αντιφάσεις στις οποίες ο ίδιος πέφτεις.
    Οι μουσικοί έβαλαν το ταλέντο τους κι έλαμψαν όλοι στη σκηνή.
    Σε δύσκολες συνθήκες ναι, αλλά δεν παραπονέθηκαν οι ίδιοι για τίποτε. Μόνο καλά είχαν να πουν και ο ενθουσιασμός του κόσμου τους έκανε να θέλουν να ξανάρθουν και να παρουσιάσουν ακόμα περισσότερα.
    Ξέρεις εσύ πολλούς δυσαρεστημένους που θέλουν να ξανάρθουν?

    Όσο για τον ήχο ο Κώστας κι ο Χρήστος έκαναν ότι καλύτερο με ότι είχαν με μεγάλη αγωνία και προσπάθεια. Με τον καιρό κόντρα τα κατάφεραν σε όλα και οι ίδιοι οι μουσικοί τους συνεχάρηκαν για την προσπάθειά τους.
    Όλα έγιναν χωρίς χρήματα! Πολλοί λίγοι βοήθησαν και με τη δική τους βοήθεια κάναμε ότι κάναμε. Αν βοηθούσαν όλοι και εξέδρες μοντέρνες θα στήναμε και πανό τη Σκόπελο θα γεμίζαμε και μικροφωνικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας θα είχαμε!.
    Με ότι μαζέψαμε πορευθήκαμε και δεν το μετανιώσαμε, γιατί τα καταφέραμε και μπράβο μας!

    Κι όσο γι' αυτά που λες το γιατί κανείς εθελοντής δεν έτρεχε να βοηθήσει πριν σε προηγούμενα εγχειρήματα, κατάλαβε λοιπόν,
    ότι κανείς δε θα σε βοηθήσει αν ξέρει πως εσύ από πίσω του θα παίρνεις τις χορηγίες και τα πακέτα και θα τα τρως, θα κομπάζεις και θα λες ότι μόνος σου τα έκανες όλα και θα τους αδειάζεις όλους μετά.

    Κι εμείς οι Σκοπελίτες είμαστε μαθημένοι στην αχαριστία και στα λαμόγια που φάγανε του σκασμού την περίοδο των παχιών αγελάδων χωρίς να κάνουν ούτε ένα έργο πολιτισμού στο νησί κι έκαναν τον κόσμο να απογοητευτεί κι ακόμα και τους λίγους που θέλουν να βοηθήσουν να φυσάνε τώρα και το γιαούρτι και να φτάνουμε σήμερα στα χάλια που φτάσαμε.

    Ένας μικρός "πλαισιωτής".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να οργανώσει ένα φεστιβάλ, επειδή έχω κάνει εγώ ο ίδιος. Είναι πολύ εύκολο να επικρίνουμε τους ανθρώπους, όταν δεν έχετε περπατήσει στα παπούτσια τους. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερα! Αν θα μπορούσε να είναι θετική, το νησί θα έχει μια καλή ευκαιρία να αυξάνεται και τότε θα γίνει γνωστό για τον πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είναι καλύτερο όταν θέλεις να γράψεις κάτι να το γράφεις στη γλώσσα σου και να μην καταφεύγεις σε μεταφραστές του Google.Δεν είμαστε ηλίθιοι καταλαβαίνουμε και Αγγλικά.

      Διαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.