Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Πολιτιστική κληρονομιά το κοιμητήριο της Σκιάθου

Συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Σκιάθος", στο ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνει το Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων
Στο ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνει το Δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE), θα συμμετάσχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Σκιάθος", στο πλαίσιο των ενεργειών του για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων του κοιμητηρίου της Σκιάθου.  

Στόχος του Δικτύου είναι να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο δύο μέλη στο Δίκτυο, το Α΄ Αθηνών και αυτό της Σκιάθου. Το Κοιμητήριο εντάχθηκε, στο ευρωπαϊκό Δίκτυο, με ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου, "Η Σκιάθος".  

Το Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι 24-26 Σεπτεμβρίου, όπου η κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, Ιστορικός - Αρχαιολόγος και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, θα παρουσιάσει τη μελέτη της για το κοιμητήριο της Σκιάθου, ως νέο μέλος του Δικτύου, και, επιπλέον, θα συμμετέχει με ανακοίνωση στη φετινή θεματική του Συνεδρίου "Foreigners in Significant Cemeteries". Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Κορωνιού-Διονυσίου επιλέχθηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, από τις αιτήσεις που δέχθηκαν οι διοργανωτές από τα 179 μέλη του Δικτύου.

Η συμμετοχή τουΣυλλόγου στο Συνέδριο, γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε σχετική επιστολή προς το Σύλλογο, η Διεύθυνση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη.  

Η παραπάνω δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργειών του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η Σκιάθος", που στόχο έχουν την ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου της Σκιάθου. Αποκορύφωμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως "Ιστορικός Τόπος" από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το ΦΕΚ   357/9-10-2013. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.   

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού του κοιμητηρίου της Σκιάθου, η κυρία Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ,ανέφερε, εκτός των άλλων, τα εξής, “Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής   αρχιτεκτονικής, από τα   τέλη του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως, σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.”  
Το Νεκροταφείο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια”, όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας. “..., μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον, έφθανεν εις τα «Μνημούρια». Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!”
Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.

Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Αποτελεί προτεραιότητα, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, η προστασία των εν λόγω μνημείων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής   κληρονομιάς της Σκιάθου. Στο κοιμητήριο της Σκιάθου, γνωρίζει κανείς την ιστορία της, μέσα από τα μνημεία, που είναι ιστορικά αξιοθέατα   του παρελθόντος του και των ανθρώπων του.

1 σχόλιο:

  1. Μήπως τῆς Σκοπέλου δὲν εἶναι. Μόνο οἱ σκόρπιες έπιτυμβιες ἐπιγραφὲς ἄν μελετηθουν, τὶ ἱστορία κρύβουν. Ποιοί, στ᾿ ἀλήθεια, τὸ γνωρίζουν; π.κ.ν.καλλιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.