Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Σύλλογος Αλιέων Σκοπέλου απάντα, αλλά και θέτει ερωτήματα, στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Επισημάνσεις και διευκρινίσεις για την τελευταία ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων σχετικά με το εισιτήριο

Κύριοι, 

Επειδή πολύ κόπτεσθε για την κλιματική αλλαγή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως καμία ήπια δραστηριότητα όπως η παράκτια αλιεία δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το περιβάλλον. Αντίθετα, το περιβάλλον απειλείται, σε μεγάλο βαθμό, από μαζικές δραστηριότητες όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, που καταστρέφουν μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις και περιοχές. Το Θαλάσσιο Πάρκο, πράγματι, σε αυτήν την κατεύθυνση έχει κάνει δουλειά. 


Ακόμη η ανεξέλεγκτη αλιεία έχει αφανίσει πολλά είδη ψαριών και άλλα βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης στη Μεσόγειο. 

Ο Σύλλογός μας έχει σε προτεραιότητα μέτρα και προτάσεις για τη βιωσιμότητα της περιοχής μας και κατ΄ επέκταση για όλη την επικράτεια και όχι για μεμονωμένες περιοχές, όπως κάνετε εσείς. Αρμόδια υπηρεσία για κάθε περιοχή και για όλα αυτά είναι η Εποπτεία Αλιείας, που έχει και το εξειδικευμένο προσωπικό, πχ ιχθυολόγους κλπ.

Αλήθεια, εσείς ποιους συμβουλευτήκατε; Ποιες διαβουλεύσεις κάνατε με τους φορείς της περιοχής; και ποιοι συνυπέγραψαν το προσχέδιο;

Εμείς ως Σύλλογος, εκπροσωπώντας και πολλούς αλιείς από την Αλόννησο, διότι δεν υπάρχει σύλλογος εκεί, δεν ειδοποιηθήκαμε ποτέ σχετικά με το θέμα.

Όσον αφορά για τους πόρους που λέτε ότι χρειάζεται ο Φ.Δ., ας μας πείτε γιατί μέχρι τώρα έχει στο ενεργητικό του τόσες κατασχέσεις, κτήρια που έχουν καταστραφεί, εξοπλισμό που έχει εξαφανιστεί (περιοχή Γέρακας Αλοννήσου).

Αυτός λοιπόν ο ίδιος ο Φορέας θέλει να οικειοποιηθεί μια τεράστια περιοχή που ανήκει στον ελληνικό λαό κάνοντάς την ιδιωτική και προσβάσιμη μόνο στους έχοντες και κατέχοντες με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» άλλων εποχών.

Επίσης,  το Πράσινο Ταμείο, που πληρώνουμε όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι, μέχρι τώρα δεν έχει δείξει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον και δραστηριότητα σε αναλογία με τα ποσά που παίρνει.

Πιστεύουμε πως πληρώνουμε αρκετά χρήματα για να έχουμε καθαρά μονοπάτια, ακτές και άλλα στο κράτος και δεν χρειάζεται να δώσουμε και άλλα επιπλέον σε φορείς διαχείρισης εν καιρώ κρίσης και πανδημίας μάλιστα. 

Λοιπόν, εάν κόπτεσθε για τη βιωσιμότητα της φύσης, θα είχατε καταλάβει πως τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τώρα στο Θαλάσσιο Πάρκο θα έπρεπε να επεκταθούν σε όλη την επικράτεια και δεν θα είχατε την άποψη πως η περιοχή ήταν τιμωρημένη αλλά προνομιούχα, αφού εν συγκρίσει με άλλες περιοχές βάσει στατιστικών έχει περισσότερα ψάρια.

Η επαγγελματική άδεια ισχύει για όλη την Ελλάδα και όχι τοπικά. Έτσι λοιπόν από τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που υπήρχαν στην περιοχή, τη «ζημιά», όπως εσείς τη χαρακτηρίζετε, υπέστησαν όλοι οι αλιείς και όχι μόνο οι αλιείς της Αλοννήσου. 

Τελικά για τα σκάφη αναψυχής που αναφέρεστε, ίσως μη προσωπική σας εμπειρία, πρώτος προορισμός τους ήταν τα ερημονήσια των Βορείων Σποράδων και μετά τα νησιά μας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί η Κ.Υ.Α.  ΦΕΚ 3832/3-9-2020 και να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως συλλόγους, σωματεία, δήμους κλπ, που και αυτοί θα πληγούν οικονομικά και να αφήσουμε τη διαχείριση και τη διαφύλαξη του Πάρκου στο Ελληνικό Κράτος και το Λιμενικό Σώμα.                                                                                                                                               

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΛΙΕΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ "Ο ΑΣΤΑΚΟΣ"

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΒΑΡΕΤΑΙΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

            



                                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.