Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αλιευτικός Σύλλογος Σκοπέλου: Ζητάμε από τον πρωθυπουργό - κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για την Α' Ζώνη του ΕΘΠΑΒΣ

ΨΑΡΑΔΕΣ_ΕΘΠΑΒΣ by George Poulios on Scribd

Στις 17/09/2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των μελών και εκπροσώπων του Συλλόγου αλιέων Σκοπέλου.    

Θέμα  συζήτησης η θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην Α' Ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, όπως αυτή αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αριθμ.ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/84580/8195 (ΦΕΚ3832) με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις  9.9.2020.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση αναλυτικά, επιβάλλεται εισιτήριο εισόδου και διέλευσης  σε κάθε σκάφος που  έχει σκοπό την εκδρομή, εκπαίδευση, έρευνα, επίσκεψη καιαλιευτική δραστηριότητα κατόπιν αιτήματος του Φορέα Διαχείρισης Αλοννήσου. Η τιμή εισιτηρίου ανέρχεται από 11 - 67 ευρώ ημερησίως για τον καθένα πλην των αλιέων και κατοίκων της Αλοννήσου, οι οποίοι εξαιρούνται από την απόφαση αυτή. Το εισιτήριο θα πληρώνεται ηλεκτρονικά και θα αποτελεί πόρο του Φορέα Διαχείρισης. Αν κάποιος δεν πληρώσει θα του επιβάλεται πρόστιμο το 20απλάσιοτου αντιτίμου του εισιτηρίου.

Επίσης η απόφαση πάρθηκε χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία ενημέρωση στους πολίτες  και χωρίς καμία διαβούλευση από τους τοπικούς  φορείς, Δήμους, Συλλόγους, Σωματεία κλπ, που έχουν άμεση σχέση επί του θέματος και παράλληλα η θέσπιση του έχει αρνητική επίδραση και επίπτωση στις επιχειρήσεις τους.

Πριν διατυπώσουμε τη δική μας θέση σχετικά, να σας ενημερώσουμε ότι,  ευχάριστα χθες, πληροφορηθήκαμε το ψήφισμα  ενόψει συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, όπου αποφασίζει να αποσυρθεί η κοινή υπουργική απόφαση όσον αφορά το εισιτήριο στο ΕΘΠΑΒΣ.

Τελικά ο Σύλλογος μας από κοινού χαρακτηρίζει το εισιτήριο αυτό τουλάχιστον άδικο και απαράδεκτο. Θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, όπου ο Τουρισμός μειώνεται, η οικονομία των νησιών μας φθίνει και το επάγγελμα των παράκτιων ψαράδων μένει απροστάτευτο και αθωράκιστο.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αλοννήσου, αν έπρεπε να υπάρχει, θα έπρεπε να έχει ανθρώπινη υπόσταση και να προστατεύει ορθά το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ανήκουμε και εμείς. Με το έτσι θέλω, αποφασίζει αυτοβούλως για τις τύχες όλων μας.

Κανένας από εμάς δεν μπορεί να πληρώσει εισιτήριο, γιατί τα έξοδά μας είναι πάρα πολλά· πετρέλαια, δολώματα, εργαλεία κλπ, οπότε στην ουσία μας απαγορεύει να ασκήσουμε το επάγγελμά μας στην εν λόγω περιοχή.

Επισημαίνουμε ακόμη ότι από την πλευρά του φορέα, όπως όλοι ξέρουμε υπάρχουν τεράστιες  ελλείψεις και  αστοχίες στο έργο που θέλει να προβάλει, ειδικά της προστασίας της φώκιας, που  πραγματικά δεν βρίσκονται στο θαλάσσιο πάρκο, αλλά αρμενίζουν  παντού, ειδικά στη Σκόπελο, αλλά και σε όλο το Αιγαίο και κάνουν πολυάριθμες ζημιές στα εργαλεία μας.

Μία άλλη σκέψη μας είναι ότι εφόσον εξαιρούνται από την πληρωμή αυτή οι αλιείς της Αλοννήσου και γενικά οι ντόπιοι, κάτοικοι του νησιού, η θέσπιση εισιτηρίου υποθάλπει και υποβόσκει διχόνοια ανάμεσά μας, γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης, πράγμα ανήθικο.

Λοιπόν εμείς ξέρουμε ήδη τι απαγορεύεται και πως εργαζόμαστε συνειδητά, παρόλο τις αντίξοες συνθήκες.

Επομένως για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους ζητάμε από τον πρωθυπουργό - κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση  αυτή το συντομότερο.

Την δυσαρέσκεια τους έχουν εκφράσει και ανακοινώσει και άλλοι σύλλογοι όπως, η "Αργώ" με έδρα το Βόλο κλπ και καλούμε και τους άλλους τοπικούς φορείς, συλλόγους και των άλλων νησιών να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφική για όλους θέσπιση  εισιτηρίου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Ο  ΑΣΤΑΚΟΣ

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1969


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ  ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΒΑΡΕΤΑΙΟΣ   ΙΩΑΝΝΗΣ





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.