Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Καταγγελία «Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών Σκοπέλου» | Οι ιδιώτες να ξέρουν πως δεν θα πατήσουν το πόδι τους ούτε στο προαύλιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο να απολαμβάνει τα προτερήματα σε εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικά μέσα, καθώς και την ηθική νομιμότητα πως παρέχει κοινωνικό έργο, εκμεταλλευόμενο στεγνά τη δημόσια περιουσία


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων του Γυμνασίου Σκοπέλου στις 11.09. ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση μας μεταξύ άλλων, πως οι εγκαταστάσεις του Γυμνασίου παραχωρήθηκαν μετά από συμβούλιο (04.09.) της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σκοπέλου και με τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας, στο ΙΕΚ/ΚΕΚ «Δήμητρα» για κάθε Παρασκευή μεσημέρι κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που ήδη ξεκίνησε.

Με έκπληξη ακούσαμε τη τελεσίδικη κατά τη διεύθυνση απόφαση, καθώς η δική μας άποψη και γνώμη (ως σύλλογος διδασκόντων) δεν ζητήθηκε σε κανένα σημείο της διαδικασίας.

Εκφράζουμε τη ρητή μας αντίρρηση σ’ αυτή την παράνομη – παράτυπη απόφαση καθώς δεν λαμβάνονται υπ' όψη οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με  τους νόμους Δ4/36/14.2.1992 και Δ4/210/20.02.1998 σχολικοί χώροι παραχωρούνται για χρήση:

 α) σε φορείς της τοπικής κοινωνίας για πραγματοποίηση εκδηλώσεων, 

β) στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ή στη τοπική αυτοδιοίκηση κατόπιν αιτήσεώς τους προς το σχολικό σύμβουλο και γ) σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Με ακόμη περισσότερη έκπληξη διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε πως δεν ρωτήθηκε ούτε η διεύθυνση του Λυκείου (με το οποίο έχουμε κοινό προαύλιο), ούτε τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, ενώ αναρωτιόμαστε αν η ΔΔΕ Μαγνησίας έχει υπόψη της το σοβαρότατο αυτό θέμα έστω και εκπρόθεσμα.

Μας κάνει εντύπωση ότι ο Σύλλογος γονέων, ο οποίος συνήθως είναι αρωγός στα ζητήματα που απασχολούν το σχολείο, ψήφισε θετικά «ελαφρά τη καρδία» στην απόφαση αυτή.

Επίσης ενώ οι κάτοικοι και το διδακτικό προσωπικό του νησιού επανειλημμένα έχουν ζητήσει την ίδρυση Δημόσιου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, δεν έχει γίνει ακόμη καμία κίνηση για την ικανοποίησή τους και το ζήτημα κωλυσιεργεί, η εγκατάσταση ενός εκπαιδευτηρίου ιδιωτικού χαρακτήρα στο δημόσιο χώρο έγινε με διαδικασίες fast-track.

Δεν ανεχόμαστε σε καμία περίπτωση ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο να απολαμβάνει τα προτερήματα σε εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικά μέσα, καθώς και την ηθική νομιμότητα πως παρέχει κοινωνικό έργο, εκμεταλλευόμενο στεγνά τη δημόσια περιουσία. Μας φαίνεται εντελώς αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε ιθύνοντα πως αυτή η κίνηση γίνεται για το καλό της παιδείας και της επιμόρφωσης της τοπικής κοινωνίας, όταν όλα αυτά τα χρόνια στις ισχυρές φωνές για στήριξη του δημόσιου σχολείου στους τομείς των εγκαταστάσεων, του προσωπικού (διδασκαλία, καθαριότητα κ.α.) και των τομέων μόρφωσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης κωφεύουν επαίσχυντα. Τώρα λοιπόν τους έπιασε ο πόνος; Και μάλιστα για τα αμφιβόλου ποιότητας και χρησιμότητας σεμινάρια του συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου.

Και να μιλήσουμε επίσης για την επιπλέον επιβάρυνση του χώρου σε καιρούς πανδημίας, όπου περισσότεροι άνθρωποι θα μπαινοβγαίνουν στους χώρους του σχολείου που προβλέπεται να είναι για τα παιδιά που φοιτούν και γι’ αυτούς /ες που με οποιοδήποτε τρόπο (διδασκαλία, καθαριότητα) το λειτουργούν.

Με μια δεύτερη ματιά όμως η κίνηση αυτή δεν μας εκπλήσσει, καθώς εντάσσεται στα πλαίσια του γενικότερου χαϊδέματος των πάσης φύσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (μη γνωστοποίηση ονομάτων ιδιωτικών σχολείων που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικότατα ενώ υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19). Θεωρούμε πως αυτή η απόφαση τάσσεται στα πλαίσια της γενικής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της λεηλάτησης οποιουδήποτε δημόσιου αγαθού (υγεία, παιδεία, νερά, ενέργεια κ.α.). Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα πειράματα- να εισβάλουν δηλαδή οι ιδιώτες στο δημόσιο σχολείο- να ξεκινούν από μια απομακρυσμένη και πολύπαθη περιοχή όπως η Σκόπελος. Κι όλα αυτά βέβαια με την ανοχή της τοπικής διοίκησης και μερίδας εμπλεκομένων.

Όσο για το αντίτιμο (500€) χρήσης του δημόσιου χώρου του σχολείου για τα συμφέροντα του ιδιώτη (το οποίο ονομάζουν «δωρεά»), είναι στυγνή προσβολή και της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας ως εκπαιδευτικούς, αλλά και ως κατοίκους του νησιού.

Λοιπόν, όσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση:

• Ζητάμε την άμεση ανάκληση της.

• Ζητάμε την άμεση ίδρυση σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στο νησί.

• Ζητάμε την εξασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς (πρόσληψη της υπεύθυνου καθαριότητας με πλήρες ωράριο και όχι μόνο για 3 ώρες τη μέρα)

Προασπιζόμαστε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και του σχολείου και χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση τόσο της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών εκλεγμένων, όσο και ολόκληρης της σχολικής κοινότητας.

Οι ιδιώτες να ξέρουν πως δεν θα πατήσουν το πόδι τους ούτε στο προαύλιο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.