Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Προβλήματα υγείας στη Σκόπελο

του Σταμάτη Ι. Ορφανού
Πριν 2 καλοκαίρια ,αν θυμάμαι καλά, είχα δει παντού στη Σκόπελο μια αφίσα που μας καλούσε όλους να επισκεφθούμε το χώρο του Ασκληπιείου στη Σκόπελο για να απολαύσουμε το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Κοίτα να δεις λέω πόσο μπροστά ήταν η αρχαία Πεπάρηθος που είχε και ασκληπιείο (νοσοκομείο της εποχής για όσους δεν ξέρουν). Μία μεγάλη αντίθεση με το σήμερα. Πριν λίγες μέρες είχα μιλήσει με ένα γεροντάκο του χωριού μου και μου είχε αφηγηθεί πως κόντεψε να χάσει την ζωή του από υπογλυκαιμικό σοκ μιας και η μέτρηση του σακχάρου που του έγινε δεν ήταν σωστή. Ορμώμενος λοιπόν από αυτά θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς ορισμένων σκέψεων μου για το θέμα της παροχής υγείας στη Σκόπελο. Και μιας και πολύ μας υπόσχονται προεκλογικά ότι θα κάνουν το νησί μας...
Γαλλική Ριβιέρα καλό θα είναι πρώτα από όλα να φροντίσουν για την υγεία των κατοίκων του νησιού μας και των επισκεπτών του. Ακούμε πολλά για ισόρροπη ανάπτυξη, για μεγαλεπήβολα τουριστικά οράματα, και όπως έλεγε και ένας κωμικός ποτάμι δεν έχετε αλλά γεφύρια θα σας κάνουμε.
Πως περιμένει κάποιος να σταθεί στα πόδια του το νησί όταν βασικός τομέας επιβίωσης πλέον εδώ και δεκαετίες είναι η παροχή υγείας. Πώς περιμένουν να κρατήσουν νέες οικογένειες στο νησί όταν το νησί δεν έχει παιδίατρο; Μην μιλήσω για γυναικολόγο.
Κάθε χειμώνα το νησί ερημώνει ακόμα και από συνταξιούχους που θέλοντας να έχουν την ασφάλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μετακομίζουν στο Βόλο και την Αθήνα.
Το καλοκαίρι πάλι που το νησί είναι γεμάτο με τουρίστες και με κόσμο από τις πόλεις, οι υπάρχουσες δομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας. Έχει επισκεφθεί κάποιος από όσους ζητάνε την ψήφο μας κάποιο από τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού μας; Τι τους θυμίζει; Σίγουρα όχι ιατρείο πάντως όπου οι νέοι ιατροί μάχονται χωρίς μέσα
εξαντλημένοι από τις συνεχείς εφημερίες .
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας και πολλά άλλα θα ήθελα να θέσω σε όλους σας και εσείς να το μεταφέρετε, πως το θέμα της υγείας είναι βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Μέχρι τώρα λέγανε φταίει η νομαρχία,  τώρα όμως πέρνα στις αρμοδιότητες της χάρη στον Καλλικράτη. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές σε αυτό το θέμα και αν δεν κινηθεί άμεσα η νέα δημοτική αρχή θα έχουμε ακόμη πιο άσχημες συνθήκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νησί μας. Το μνημόνιο που θα μας ορίζει την ζωή πολλά χρόνια μιλάει για περικοπές στον τομέα της υγείας, χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους και μαχητικότητα σε αυτά τα θέματα. Θα αναφέρω βάση μιας μικρής ενασχόλησης που είχα με το θέμα του Κ.Υ.Σκοπέλου ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει όλοι μας να πιέσουμε να γίνουν πραγματικότητα.
1. Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων Παιδιάτρου και Παθολόγου στο Κ.Υ.Σκοπέλου ακόμη και με απόσπαση από το Νοσοκομείο Βόλου.
2.Θέσπιση 2 οργανικών θέσεων Ακτινολόγου και Μικροβιολόγου όπως ήταν στο αρχικό οργανόγραμμα του Κ.Υ.Σκοπέλου
3.Λειτουργία του προγράμματος τηλεϊατρικής και εκπαίδευση των ιατρών στο σύστημα καθώς και αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Η συνεργασία με τα οργανωμένα κέντρα τηλεϊατρικής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης λύνει τα χέρια του θεράποντα ιατρού και αντιμετωπίζει άμεσα πολλά προβλήματα. Σώζει ζωές σε περιπτώσεις  που η μετακίνηση του ασθενούς είναι αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών
4.Άμεση κάλυψη των κενών θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου στη Γλώσσα και το Κλήμα.Δεν είναι δυνατό οι νέοι ιατροί να αντεπεξέλθουν σε συνεχόμενες εφημερίες και σε τέτοιο όγκο δουλειάς τους καλοκαιρινούς μήνες.
5. Να εγκριθεί η παραμονή  ασθενοφόρου στο Κ.Δ . Γλώσσας ή στο Κ.Δ. Κλήματος  ώστε να είναι δυνατή η άμεση διακομιδή των ασθενών ή στο Κ.Υ.Σκοπέλου ή στο νοσοκομείο του Βόλου. Δεν είναι δυνατόν το ασθενοφόρο να διανύει 60 χιλιόμετρα και να χρειάζεται μέχρι την Σκόπελο 2 ώρες για να φτάσει. Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης.
6.Να εξοπλισθούν τα αγροτικά ιατρεία του νησιού με τα απαραίτητα μέσα.
7.Να επισκέπτονται το νησί μας και οι γιατροί όλων των βασικών ειδικοτήτων σε τακτά χρονικά διαστήματα και να είναι το πρόγραμμα αναρτημένο σε όλο το νησί και να το γνωρίζουν οι κάτοικοί του.
8. Να προσπαθήσουμε μέσα από κονδύλια και δωρεές ίσως και εκδηλώσεις να μαζευτούν και να αγορασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για το Κ.Υ.Σκοπέλου.
9.Να ζητήσουμε σοβαρά την γνώμη των ιατρών που κατάγονται από το νησί μας και έχουν διαπρέψει σε όλη την Ελλάδα πάνω σε αυτά τα θέματα. Δεν αρκούν εκδηλώσεις και θεάματα.
Κλείνω με την ευχή να γίνει κάτι από όλα αυτά. Και να ακούσουν σοβαρά αυτά τα προβλήματα των κατοίκων όσοι θέλουν κατά τα άλλα να κάνουν το νησί μας μια Μύκονο του βορρά. Είναι βασικός τομέας ο τομέας της υγείας αν θέλετε να παραμένει ο κόσμος στο νησί και το νησί να γίνει θελκτικό για νέους και νέες να ζήσουν και να εργαστούν σε αυτό.
Σταμάτης Ι. Ορφανός

13 σχόλια:

  1. Αν δεν αντιστραφεί η τουριστική πτώση, σε πολύ λίγες χρονιές θα γίνει κατρακύλα. Και τότε και οι συγκοινωνίες θα εξαφανιστούν (ήδη αρκετά νησάκια θα βγουν σύντομα από τις δρομολογιακές γραμμές) και το Κέντρο Υγείας θα υποβαθμιστεί σε Αγροτικό Ιατρείο. Μην το ψάχνετε λοιπόν. Την Κυριακή η πλειοψηφία θα αποφασίσει αν θα αυτοκτονησουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστείτε πόσα λεφτά (ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΜΑΛΙΣΤΑ) μπορεί να κερδίζει ο ΚΑΘΕ παιδίατρος που έρχεται στο νησί μας, όταν μας χρεώνει 50 ευρώ για μια επίσκεψη μισής περίπου ώρας ή ακόμα και λιγότερης..!
    Βιαστικός και γρήγορος, χωρίς να φέρνει ούτε την απαραίτητη ζυγαριά για τα μωράκια μας…
    Χωρίς ούτε καν να διατηρεί ιατρείο στο νησί. Γιατί να ξοδεύει χρήματα σε ενοίκια και πάγια;
    ---
    Κι όταν κάποιος βγάζει τόσα πολλά λεφτά με ελάχιστα έξοδα, θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει, δηλαδή με ΚΕΝΗ την ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ στο Κέντρο Υγείας, για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται. Ήδη η θέση αυτή παραμένει κενή την τελευταία τετραετία και η νυν δημοτική αρχή ουδόλως ενδιαφέρεται…
    ---
    Λοιπόν καλοί μου φίλοι… όχι μόνο “ΨΗΦΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ” θα έριχνα στην κάλπη για όποιον μου εξασφάλιζε τέτοια επαγγελματική τύχη (μάννα εξ’ ουρανού)… αλλά και “υποψηφιότητα συμφέροντος” θα έβαζα…
    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο παραπάνω σχολιαστής έγραψε: «Την Κυριακή η πλειοψηφία θα αποφασίσει αν θα αυτοκτονήσουμε».
    Ας μου επιτραπεί να προσθέσω: «Μαυρίστε τα λαμόγια».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που τελικά όλοι μας ξέρουμε πολλά. Δεν μπορεί να χειροτερεύουν τόσο πολύ τα πράγματα στο νησί μόνο και μόνο εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων κάποιων. Είμαι αισιόδοξη για την επομένη των εκλογών οτι θα ψηφιστούν άνθρωποι που έως τώρα έχουν δείξει είτε απο την προσωπική τους ζωή είτε από προηγούμενη συμμετοχή τους στα κοινά, ότι είναι καθαροί, τίμιοι με μοναδικό κίνητρο το κοινό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σταμάτης Ι. Ορφανός6 Νοεμβρίου 2010 στις 12:11 π.μ.

    Σχετικά με το σχόλιο που υπογράφεται με τα αρχικά Κ.Π θα ήθελα να πω γράψω τα παρακάτω.
    Αγαπητέ φίλε στόχος του άρθρου μου ήταν να αφυπνήσω τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες σχετικά με το θέμα παροχής της υγείας στο νησί μας. Με χαρά είδα ότι και ο κ.Καραγκιόζος αναφέρθηκε σε αυτό και ο κ.Μιχελης χθες και σήμερα στην ομιλία του . Με πληροφόρησαν επίσης και για επιστολή και παράσταση που έκανε ο νυν Δήμαρχος κ.Βασιλούδης στην πρωην υπουργό Υγείας σχετικά με το θεμα. Δεν ηταν και δεν ειναι σκοπός μου να φωτογραφίζω άτομα όπως κανεις εσύ. Οι καταγγελίες αυτού του είδους θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι ενυπόγραφες.Αυτό που επιθυμώ είναι , ίσως και λόγω επαγγελματικής διαστροφής , το επίπεδο παροχής υγείας στο νησί να φτάσει στο επιπεδο που αξίζει στους δημότες του. Μιας και στις μέρες μας βασικές κατακτήσεις του λαού όπως η υγεία , η παιδεία, η ασφάλιση ,και η εργασία συρρικνώνονται , είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε για αυτές. Η διασφάλιση και η πρόοδος αυτών θα κάνουν καλύτερη την ζωή των κατοίκων στο νησί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισως Κε Ορφανέ το επίπεδο παροχής υγείας στο νησί είναι αυτό που μας αξίζει αφόυ βάζουμε πιο ψιλά τα μικροσυμφέροντα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κε. Ορφανέ, αν όλες οι αναρτήσεις ήταν επώνυμες, θα περιόριζαν η κίνηση του blog αλλά κυρίως οι αλήθειες.
    Και αυτές θέλουμε να μάθουμε όλοι εμείς που διαβάζουμε το blog.
    Αναρτήθηκαν μέχρι σήμερα ΤΟΛΜΗΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ που ποτέ δεν διαψεύστηκαν.
    Αλήθειες δηλαδή.
    Αυτές, θα τις έτρωγε το σκοτάδι αν έπρεπε να καταγγελθούν επωνύμως.
    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι αλήθειες δεν χρειάζεται να έχουν υπογραφή.
    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κε. Ορφανέ, η επιστολή του νυν δημάρχου για την έλλειψη παιδιάτρου άργησε ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ να ταχυδρομηθεί στην υπουργό.
    Έγινε μάλιστα μετά την τεράστια πίεση που του ασκήθηκε από όλους τους συλλόγους του νησιού που μπορείτε να τους δείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση του blog www.efimerida-sporades.blogspot.com/2010/02/725.html αναλυτικά.
    Με λίγα λόγια, πρώτα οι σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν και έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια, και στη συνέχεια ο δήμαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού αδιαφόρησε 4 χρόνια, και αφού στον προεκλογικό του λόγο δεν ανέφερε τίποτα για παιδίατρο, καταλαβαίνουμε ακριβώς τι πρεσβεύει και τι σκοπεύει να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 10/10, 10:16 M.M. Δείτε απλά ποιοι είναι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στον γύρο της πρώτης Κυριακής στη σελίδα: www.ekloges-sporades.blogspot.com και αποφασίστε τι θέλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παιδίατρος δε θα έρθει ποτέ. Να παρακαλούμε να μη φύγουν και οι γιατροι που είναι ήδη εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κυριε Ορφανε σωστα λετε οτι οι καταγελιες πρεπει να ειναι ενυπογραφες αλλα αυτα που γραφτηκαν πιο πανω ειναι μεγαλες αληθειες. Ο Κοσμος ξερει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς 18/11, 11:59 μμ--
    Τώρα άρχισαν οι κινδυνολογίες περί παιδιάτρου και άλλων γιατρών…???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.