Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Α. ΠΡΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ

Topos Real Estate

Topos Real Estate

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ | facebook.com | youtube

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πανήγυρις της Παναγίας Εικονίστριας

Του Παντελή ΧούληΑναγνώστου της Ι. Μητροπόλεως
Μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου και στο νησί της Σκιάθου παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, τα χαμόγελα στα πρόσωπα τον κατοίκων έκδηλα και η γλυκεία αναμονή για την έναρξη του διήμερου εορτασμού κορυφώνεται με την παρατεταμένη κωδωνοκρουσία.
Το υψηλό μαρμάρινο κωδωνοστάσιο του Ενοριακού Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου, που για λίγες ημέρες φιλοξένησε το χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας της Εικονίστριας ηχεί στη 1.00 μ.μ. Πλήθος Σκιαθιτών αλλά και ευλαβών προσκυνητών από αλλού, ανέρχονται το παλαιό λιθόστρωτο καλντερίμι που οδηγεί στην «επάνω Ενορία», όπως οι Σκιαθίτες αποκαλούν την Παναγία τη Λιμνιά.
Εφέτος όμως είναι μεγαλύτερη η χαρά των Σκιαθιτών γιατί την εορτή των Εισοδίων λαμπρύνει με την παρουσία του...
ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, ο οποίος για πρώτη φορά ως Επίσκοπος παρίσταται στο χειμερινό Πανηγύρι της Παναγίας, όντας μάλιστα ο πρώτος Μητροπολίτης, μετά την κατάργηση της παλαιάς Επισκοπής Σκιάθου, που προεξάρχει στην πανήγυρη της Πολιούχου της.

Η ακολουθία της Παρακλήσεως της Εικονιστρίας Θεομήτορος έχει ήδη αρχίσει. Μια κατανυκτική και άκρως συγκινητική σειρά τροπαρίων παρακλητικών που εξιστορούν τα μεγαλεία και τα θαυμάσια της Θεομήτορος, ποίημα του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου μοναχού Ανδρονίκου (κατά κόσμον Αλεξάνδρου) Μωραїτίδη). Στην Ιερά Ακολουθία προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, πρόσωπο ιδιαιτέρως σεβαστό και αγαπητό στην τοπική κοινωνία της Νήσου μας.
Αμέσως μετά το «Άξιον εστί» ώρα που ο χορός των Ιερέων, έχοντας επικεφαλής τον Ποιμενάρχη του αναλαμβάνει τον «ατίμητον θησαυρόν της τρισευτυχούς ημών πατρίδος», όπως το τροπάριο λέγει χαρακτηριστικά και με μια λιτή λιτανευτική προπομπή φτάνει στο σημείο πλησίον του κοιμητηρίου, όπου και γίνεται η Απόλυση της Παρακλήσεως από τον Σεβαμιώτατο.
Όλα πλέον είναι έτοιμα ώστε, κατά το έθος, ο Εφημέριος των τριών Ιεραρχών π. Νικόλαος Σταματάς με πλήθος λαού να ξεκινήσει μια διαδρομή δυόμιση περίπου ωρών μέσα στα βουνά του νησιού, διασχίζοντας ένα υπέροχο δάσος, με συχνές παύσεις, σε καθορισμένα σημεία, για την τέλεση δεήσεων προς την Παναγία.
Στις 5.30 μ.μ. το σεπτό Εικόνισμά της, φτάνει στο Μοναστήρι Της, στην Παναγία την Εικονίστρια, Μετόχι σήμερα της περιωνύμου Μονής του Ευαγγελισμού, το οποίο βρίσκεται στον τόπο, όπου ο γέρων Συμεών τρεισήμισι αιώνες πριν, έγινε ο μάρτυρας του θαυμαστού γεγονότος της ευρέσεως της Παναγίας της Εικονιστρίας.
Κατάμεστο το μικρό Μοναστηράκι της Παναγίας, αυτή τη βραδιά υποδέχεται την Κυρά του και αγρυπνεί τιμώντας Την. Για όλους τους προσκυνητές είναι μια υπέροχη βραδιά που αφήνει τον νου να πετάξει προς τον Ουρανό, παραμερίζοντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες του καθημερινού βίου.
Στις 8.00 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου, με την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, άρχεται η ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, της Λιτής και της Αρτοκλασίας. Ο γλυκός λόγος και η πάντοτε χαμογελαστή παρουσία του Επισκόπου μας  αναπαύει κάθε ψυχή, που καρτερικά αναμένει την στιγμή που θα προσκυνήσει τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας μας.
Η νύχτα κυλά και πριν τα ξημερώματα, στις 2.30 π.μ. της Κυριακής 21ης Νομεβρίου, η μικρή καμπάνα της Μονής καλεί και πάλι τους προσκυνητές για τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, την οποία τελεί ο Ηγούμνεος της Μονής π. Ιωσήφ Κατσούρας, εως τις 6.00 το πρωί.
Αμέσως μετά, πάλι η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Εικονίστριας με επικεφαλής τον π. Ιωσήφ, με τη συνοδεία πολλών προσκυνητών, από τον ίδιο δρόμο επιστρέφει στην Πόλη της Σκιάθου.
Εν τω μεταξύ, στο Μητροπολιτικό Ναό των Τριών Ιεραρχών, το πρωί της Κυριακής προεξάρχει της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κηρύσσει και το θείο λόγο στο Ποίμνιό του.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινά μια Μεγάλη Λιτανεία με σύσσωμο το λαό της Σκιάθου, προεξάρχοντος του Επισκόπου του, να κατευθύνεται αρχικά προς το Παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδος, όπου ήδη έχει φθάσει ο Ηγούμενος π. Ιωσήφ Κατσούρας και παραδίδει την Ιερά Εικόνα στα χέρια του Σεβασμιωτάτου. Εκείνος, ψάλλοντας το Απολυτίκιο Της ευλογεί με το Ιερό Εικόνισμα τον λαό και στη συνέχεια το ενθρονίζει στο ανθοστολισμένο κουβούκλιο, για τη συνέχιση της Λιτανείας στους δρόμους της Πόλεως, ενώ οι Ιεροψάλτες ψάλλουν τροπάρια του Παρακλητικού Κανόνος και η Φιλαρμονική του Δήμου Σκιάθου αποδίδει τις πρέπουσες τιμές στην Προστάτιδα της Νήσου.
Η Ιερά Πομπή καταλήγει και πάλι στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, ενώ ο Σεβασμιώτατος την τοποθετεί στο Προσκυνητάριό Της, όπου φυλάσσεται όλο το χρόνο, ψάλλοντας το Κοντάκιο της Εορτής «Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος».
Κι όλοι εμείς, οι κάτοικοι αυτής της Νήσου, γι’ ακόμη μια φορά ευχαριστούμε το «χάρμα» και τον «θησαυρό» της Σκιάθου, την Παναγία μας την Εικονίστρια, για τις πολλαπλές της ευεργεσίες προς όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΓΡΑΦΗ greeklish ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ
H efimerida-sporades.blogspot.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από τo blog. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην συκοφαντούν και να μην γράφονται σε greeklish. Οι διαχειριστές φέρουν ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.